Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 december, 2020

Aktivitetskalendern sa “varm choklad ute” – då blev det så

Aktivitetskalendern har varit mycket uppskattad av oss alla. Barnen drar upp sina smällkarameller, en var tredje dag, och läser upp vad som ska ske just den dagen. Det har varit att se på olika julfilmer, när det var Nobeldagen åt vi finmiddag, bakat något gott mm.

Kalendern har sin fördel även för oss vuxna för då är det kalendern som bestämmer vad vi ska göra den dagen. Och barnen säger liksom inte emot.

Jag har försökt lägga aktiviteterna så de passar den dagen. Som att gå ut i skogen och dricka varmchoklad på en lördag till exempel. Då kalendern bestämde det blev det mindre “nej, jag orkar inte” för det var ju någon annan, högre makt, som hade bestämt.

Vi har en skog, ett naturreservat precis bredvid vårt villaområde och det är allas vår lunga. Då jag själv är uppvuxen här har detta alltid varit min bakgård. Älskar skogen i alla årstider. Kan varenda stock, varenda sten. Kände mig som Ronja här.

Den lilla sjön låg helt spegelblank, totalt vindstilla. Och de populära grillplatserna runt om sjön – en av dem var ledig. Detta fick bli vår plats för julfikat.

Min mamma, som bor nära, hade bakat Smålandskringlor och delade med sig. Recept HÄR. De med smör på – grejer det!

Eld! Så fundamentalt och härligt. Gör något enkelt, vad som helst, och släng in en levande eld och allt blir toppen. Lite sura barn blir alltid fascinerade av elden och helt i gasen.

Något vi lärde oss när vi gick på Det-som-inte-hetr-Mulle-längre var att göra glödpinne. Något som är för barn men så klart lite större barn. Och helt i uppsyn av och i ansvar av vuxna.

Glödpinne: Stoppa ner en pinne i elden och låt den ta fyr under nån minut och blås sedan försiktigt ut. Se pinnen glöda och ryka. Som ett stort tomtebloss blandat med rökelsepinne. Håll pinnen rakt upp, bort från andra och stilla. Väldigt fascinerande för barn.

Inte kan man tro att det är december och bara några dagar kvar till jul inte. Kan inte låta bli att bli rejält sorgsen över att inte få den där juliga, vintriga stämningen. Hade det varit november eller säg mars hade jag tyckt det var väldigt vackert. Men nu, rätt deppigt.

Detta är alltså vår skridskosjö. En liten insjö som alltid snabbt bottenfryser och ger en perfekt skridskobana. Visat det HÄR.

Men oavsett om det är snö och is eller inte så fick vi alla fall denna dag en riktigt härlig utflykt med gofika. Hembakat och härligt

Det började skymma och då mörkret kommer fort insåg vi att vi måste lämna skogen snabbt. Ingen belysning i skogen och promenaden är rejält brant och fylld med rötter. Med mätta bullmagar, rökdoftande kläder och raska ben tog vi oss hem igen.

Under promenaden så konstaterade vi att detta blir det vi kommer ägna jullovet åt. Vi kommer inte resa någonstans, inga museum ska vi besöka och inga vänner ska besöka. Det får bli utflykter till olika platser med picknick. Om det bara kommer snö kommer det bli kul varje dag. Hoppas, hoppas, hoppas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.