Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 december, 2023

Finsk kålrotslåda på julbordet. Givet till jul

Har du finsk kålrotslåda på julbordet? Då är du inte ensam då jag förstått av många jag pratat med att det är en given del av julmaten. För mig var det en nyhet och något vi aldrig hade under mina barndomars jular men tur att man är nyfiken och redo att testa nytt. Och att finsk kålrotslåda gör sig väl på julbordet är en ingen överdrift. Med ingredienser som rotfrukter och sirap i kombination säger jag bara: välkommen till mitt julbord för här hör du hemma!

Finsk kålrotslåda

I mina undersökningar av kållåda så slås jag också av hur otroligt vacker den är. Att den ska plattas plant och lent för att sedan skäras i mönster gör ju inte julbordet ur snyggfaktorshöjd sämre om man så säger. Steg-för-steg nedan.

Finsk kålrotslåda

Ingredienser:
900 g kålrot
100 g morot
1 liter skinkspad/buljong
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
1 ägg
1 1/2 msk ljus sirap
2 krm malen ingefära
1 krm nymalen vitpeppar
salt
2 msk ströbröd
25 g smör

Gör så här: Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär kålrötter och morötter i mindre bitar. Koka i skinkspad under lock tills de blir riktigt mjuka.

Häll av spadet, men spara det. Mosa rotsakerna med en potatisstomp eller elvisp. Det ska bli ett fint rotmos men gärna med lite bitar kvar.

Blanda mjöl och grädde i en liten skål och vänd ner i moset.

Rör ner ägg, sirap och kryddor i rotmoset. Späd eventuellt med spad om moset är för fast. Smaka av med salt.

Häll över moset i en ugnsfast form, cirka 20 × 30 cm.

Släta till ytan med en slickepott och om du vill, gör mönster med en kniv eller sked.

Häll ströbrödet jämnt över hela ytan. Hyvla smöret och lägg det överst. Grädda kålrotslådan mitt i ugnen i cirka 60 minuter.

Finsk kålrotslåda Finsk kålrotslåda Finsk kålrotslåda

Är du sugen på fler rätter till julbordet? Jag har en hel drös här på bloggen och här kommer ett urval jag tror du kan gilla:
6 st sillar till jul
Köttbullar med kryddpeppar
Janssons frestelse med brynt smör
Grönkålssoppa
Griljera julskinkan så här
Anjovisrulle – perfekt till sillbordet
Julsallad med brysselkål, grönkål & äpple 
Röd julsallad med vitkål, morot & rödbetor

Finsk kålrotslåda

Comments (11)

 • Christina Stenmark Sporrberg

  I min kålrotslåda, mammas recept som kom från Vasa Finland, har jag inte morot eller sirap. Lite socker istället. Rör ut vetemjöl ihop med smör som blandas i medan moset är varm. Kryddar med riven muskotnöt. Gör mönster ovanpå med snedställda matsked.
  Blir inte jul om jag inte får kålrotslåda.
  Hälsningar
  Christina Stenmark Sporrberg, Älta

 • Så roligt att denna min barndoms julmat blivt så populär!
  Är född i Finland men kom till Sverige i mitten av 60-talet, vi hade alltid denna låda+morotslåda på julbordet!

 • Medtankepå att Finland var svenskt under hundratals år, är ju detta en svensk tradition som bör upprätthållas, gjorde nåt liknande för tre år sedan, den tog slut före alla andra rätter på julbordet, särskilt barnen älskade den(kanske pga sirapen(?)

 • Tack för dessa synnerligen tilltalande julkort! Är man som jag över nittio förflyttas man strax tillbaka till barndomens jular med dess matglädje och förväntningar. Då fanns nästan inget av det som nu omger oss – förutom vi själva.

  God Jul!

 • Har aldrig hört om morot till kålrotsläda. En gammal recept som jag har kryddar man med salt, malen ingefära, vitpeppar, kanel och muskotnöt. Sirap och ströbröd med grädde och ägg.Morotslåda gör man för sig med mannagryn och potatislåda ,och om man vill leverlåda.

  • Hej Sirpa.
   På din ton i din kommentar får jag en känsla av att du är arg? För brukar man inte säga hej… Jag hoppas du finner min blogg inspirerande och att du kanske kan lämna en kommentar vid något du uppskattar.
   Jag önskar dig en fin jul
   Med vänliga hälsningar
   Helena

 • Det är nog din egen variant av kålrotslåda för enligt namnet ska det inte innehålla morötter, dem har man i en egen låda = morotslåda…

 • Kålrotslåda från min barndom : potatis och muskotnöt lite socker eller sirap lite grädde starkare utan potatis – smaksak

 • Hej
  Jag gjorde en kålrotslåda med kålrötter kokade i saltad vatten utan morötter. Det är smaksak om man har i både Och. Allting är rätt. Nu hade jag gjort en morotslåda Så det blev bara kålrötter i min låda.
  En God Jul!
  Mvh
  Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.