Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 december, 2023

Janssons frestelse med brynt smör – krämigt & enkelt recept

En Janssons frestelse med brynt smör fungerar verkligen i alla lägen. Ett julbord är nästintill synonymt med Janssons frestelse, men rätten passar även över hela året och absolut på årets övriga högtidsbord. Och vem har inte jublat av lucka när en ljummen Jansson ställts fram på en efterfest? Det är proffs som gjort det. kanske att jag borde ha en i folieform och alltid ha redo i frysen? För det är lite så att när den lagas så äts den upp – slukas!

Men om vi nu ska prata om julmat och hur man äter vid ju så hoppas jag att du vet att julbordet ska ätas i 7 turer, läs om det HÄR. Och där är Jansson placerad i det småvarma. Där är jag hård, ha ha.

Jansson med brynt smör

Att det mesta blir godare med brynt smör kan vi nog ensas om och så klart blir en krämig Janssons frestelse ännu godare med just brynt smör. Mums!

Ingredienser:
1 kg potatis

2-3 gula lökar
50 g smör
1 tsk salt
100g ansjovisfiléer
2 msk ansjovisspad
3 dl grädde
0,5 dl ströbröd 

Gör så här: Sätt på ugnen 175°. Skala och skär potatisen i stavar (eller använd matberedare) samt strimla löken. 

Hetta upp en stekpanna och bryn smöret. Häll över i en skål men spara 1 msk i pannan. 

Bryn löken i smöret som är kvar 

Skär ansjovisfiléerna i cm-stora bitar. Häll 2 msk ansjovisspad i liten skål tillsammans med grädde 

Varva potatis, lök, ansjovis i en gratängform, se till att börja och avsluta med potatis. Häll över ansjovis-grädden och fördela ströbrödet jämnt över hela ytan.  

Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Värm upp det brynta smöret och ringla över din varma Janssons frestelse innan servering.  

Söker du mer mat till julbordet, eller ja även det klassiska smörgåsbordet? Då kanske någon av dessa kan passa?

Griljera julskinkan så här 
6 stycken sillinläggningar till jul 
Anjovisrulle – perfekt till sillbordet 
Julsallad med brysselkål, grönkål & äpple 
Röd julsallad med vitkål, morot & rödbetor 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.