Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 november, 2020

Är det i år alla jultraditioner bryts?

Nu ska vi ta å snacka lite jultraditioner. Jag läser många olika bloggar, följer massor på instagram och är med i diverse olika grupper på Facebook och att julen startade tidigt i år kan vi nog alla enas om. Idag är det en månad kvar till julafton så det är väl kanske inte så konstigt att det ska börjas ordentligt nu kanske du tycker? Nja, det är många som menar att det bör BÖRJAS smygas in lite grann till advent men att det sedan ska pyntas successivt fram till julafton för att DÅ explodera. Typ mamman och pappan likt boken Jul i Bullerbyn förvandlar hemmet under natten till julafton.

Men, är det på riktigt någon som gör så idag? Väntar med julen till själva natten innan och liksom endast myser den där veckan mellan jul och nyår för att sedan dra ut det lite till trettondagen? Som det var förr?

Nej, det är ju inte en ovanlig syn att se utslängda granar redan på juldagen när jag bodde inne i stan. Säkerligen de där som tog sitt pick å pack och drog till Thailand kl 04.30 på juldagen.

Julen 2020 – inte som någon annan i modern tid

De senaste decennierna har en förskjutning gjorts och myset, längtan och ja faktiskt firandet av jul kan man säga sker alltså INNAN julafton men i år är det ju som alla vet väldigt speciellt. Med all skit vi har med denna pandemi, statistik som visar att inget verkar bli bättre närmst tiden så är det så klart att vi alla måste ha nånting att längta till. Då vi inte riktigt vet hur mycket jul vi kan fira är det väl lika bra att passa på medan hälsan är med oss liksom.

Allt är tillåtet!

Jag såg bakbloggare lägga upp lussebullar redan i augusti. Det kan jag kanske tycka är lite väl extremt och jag undrar ju om man gör det för att “vara först” och få trafiken till sin blogg eller om man på riktigt bakar och mumsar lussebullar då? Men what the hack liksom, det är ju det som är så härligt att man får ju göra vad som helst. Roligast är diskussionerna i de julgrupper jag är med i på Facebook: “När får man börja pynta?” är en sjukt vanlig fråga. Ja, det finns väl ingen lag om jag förstått det hela rätt? Men det är så många som frågar detta att någon i gruppen skrek i versaler att nu fick det vara nog! Allt är tillåtet i det egna hemmet ju!

Det utspridda julbordet

Jag är en jultoka om du inte redan visste det oh kan komma på pyssel och bakidéer i maj så jag har inga problem med att börja tidigt. Och sedan är jag gift med världens bäste karl som gärna startar med julsmakerna tidigt han med. I helgen griljerades den första julskinkan i det Lythska hemmet. Han brukar snitta på 5 skinkor per jul.

Och nu ska du få förstå varför: Vi har de senaste 5-6 åren inte haft julskinka på självaste julafton. Skinkan är till mysiga frukostar, goda lunchmackan, mellanmålet, kvällsmackan. Under hela december. fast nu då redan i november, ha ha.

Och här har du min lunch igår måndag. Skinka på knacka, köpegröt och dotterns egenbakade lussebulle. En bättre julfika i november.

Min släkt är en bondesläkt om jag lyssnat noga när pappa pratat om släkten och jag kan bara gissa hur alla längtade till jul för att äta sig mätta på den finaste grisen som slaktades till jul och det blev skinka, korvar, spad till dopp i grytan, paté, grisfötter, sylta. Nu lever vi inte i den typen av tid eller samhälle så det byggs inte upp inför the matpartyt. vi kan välja när vi vill äta vad. Har då julbordet tappat sin funktion? Först och främst så kan vi ju fylla bordet med vad vi vill och vad vi inte vill. Förra året HÄR hade vi tex skaldjur och åren innan det hade vi kalkon HÄR med tillbehör. Et juligt bord men inte ett äkta julbord om du förstår vad jag menar.

Min svärfar hade en strålande idé är vi firade jul med honom och hans fru för många år sedan: alla klassiska julrätter skulle ätas under julfirandet men inte på en och samma dag som ju julbordet är. En härlig skinkmiddag en dag, sill och fisk en annan och sedan korvar och sylta en tredje och så vidare. Wow, vilken vecka vi hade!

Den lilla julen ger möjligheter

Hur många blir vi som firar jul i år? Min familj är på 18 personer och det var planen att det skulle bli fullt ställ i år. Men det går ju inte om man bara ska samlas 8 pers. Inte heller när en stor del av min familj bor i Göteborg. Eller hur blir det nu? Det skiftar dag från dag i restriktioner, rekommendationer och familjens funderingar. Det kanske blir första gången jag firar jul med bara min lilla familj?

Då började jag å maken prata om vad är det då vi har med på julafton om det “bara” ska lagas till oss fem (och mamma bakom visir och bom kanske)? Det ger ju möjligheter till att skapa en stordåd middag i det lilla.Inte laga mat till ett helt kompani och sätta köket på prov. Det piggade upp oss i all misär. Vi får göra det bästa av saken och ge oss ett mys och något gott. Jag föreslog en dansk julmiddag. Det som jag ju älskar så högt (shit vad jag saknar Köpenhamn, vår julresa dit med barnen för några år sedan var såååååå underbar och sedan har ju jag å maken varit är ofta i december för att suga ut det götta). När vi blir få kan ske vi kan göra en sådan julmiddag? Det funderar vi på nu.

Det ger ju också mer tid utanför köket på själva julafton. Vi kan ta promenad, tända brasa i trädgården, dricka varmchoklad och glögg i skogen. Vi kommer kunna få mer tid. Det är inte så dåligt när man tänker på det.

Det blir en jul då traditioner på alla sätt kommer att brytas. En tilla undran bara: hur gör vi med 70+ tomten? Han kan ju inte ränna runt å bli smittad världen över. Han kommer ju bli värsta superspreadern!

Om du vill och har tid hör jag gärna dina tankar och dina planer för julen i kommentarerna.

Comments (4)

 • Jaana Olofsson Boriero

  Hej,

  Mitt största bekymmer gäller om vi ska träffa vårt första och nästan helt nya barnbarn… Han är typ 6 veckor. De skall komma hit till första advent ( som jag älskar) och nu blir jag kluven…?
  Jobbar inom vården o träffar massor av folk hela dagarna. Tanken att han ska bli sjuk av nåt jag dragit hem känns ju sådär. Samtidigt vill jag vara med o lära känna honom. Min man är skeptisk till detta.

  Hur ser du på saken?

  Ha det gött

  // Jaana

 • Vi är ute mycket under julhelgen, mycket för att det är mysigt med tända brasor och varm choklad men även för att man blir lugn av naturen, och sen behöver man ju springa av sig allt socker.
  Vi wokar över öppen eld till lunch, gör en wrap av rester, tar en tur till havet med varm choklad och lussebulle. Sen spelar vi spel och lägger pussel! All mat brukar var så förberedd den bara kan så att den bara är att värma på och ställa fram, lite tid i köket som möjligt.
  Vi är ingen stor släkt som firar tillsammans så den kommer vara hyfsat som vanligt ändå i år.

 • Jag tänker på det här med att smyga igång julen och jag är en riktig smygare, tillika en riktig julälskare!

  Jag tänker på tiden mellan 1:a advent och 13-helgen som en riktigt dramatisk symfoni. Vi drar igång strax innan advent med några försiktiga violiner (lite glögg, nån inte allt för julig julmusik), lite cello kanske, (pepparkaksbak, något älskat julpynt), och sedan fortsätter det så, lite pö om pö, något nytt varje vecka, tills vi är inne i crescendot, fortet, strax innan jul (julgranen, alla tomtarna, helga natt).

  På så vis får jag ut mest av julen, eftersom jag inte är ett dugg trött på varken gran eller tomte den 25:e. Brukar ta bort det juligaste men har kvar adventsljusstakar, stjärnor och juliga, varma textilier. För att forstätta analogin med symfonin – detta är alltså det milda andantot i slutet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.