Att många söker tips till studentfest och studentmottagning hemma märker jag nu på frågor jag får och trafik till mina inlägg här på bloggen. Jag har ett gammalt inlägg med ett litet hopkok av en hel del blandat gult och blått men tiden har gått och jag känner att jag vill uppdatera och göra ett renodlat för studentmottagning. Kanske det också har blivit ett större intresse om hur ett studentfirande är?
Tips till studentfest & studentmottagning hemma
Så häng med nu för här kommer en blandad kompott. Och har du några jag glömt – skriv kommentar så alla kan få ta del av alla tips.
Mat till studentmottagning
Det många undrar över först är vad som ska serveras på en studentmottagning. Oftast är det en eftermiddag och kväll med öppet hus och gäster kommer och går lite olika så en buffé med plock är det bästa. Du kan ta catering från firma men du kan också göra det enkelt för dig hemma själv:
• Min enkla buffé med stor känsla vill jag verkligen rekommendera. Fortfarande så nöjd…
• En buffé av olika snittar är bra då det är mingel vid dessa tillfällen.
• Gör det enkelt, baka massa pizzor (smidigt i långpanna) med bara tomat och ost och så har du en pizzabuffe med toppings som alla får fixa med.
• Det finns väl inget som är mer mottagningsmat än en smörgåstårta?
• Kolla in DET HÄR inlägget där jag satte samman alla tips på buffémat jag fick av er läsare och följare när jag bad om råd.
Efterrätt kan vara det studenten gillar bäst. Ett tips är att göra bitar klara av vad det nu kan vara och sätta flaggor i. Om det är något som funkar att äta med händerna som en vit chokladkaka med färska bär slipper du disk.
Vid trevliga tillställningar stannar gärna gäster kvar – ha korv med bröd, maffig ostbricka eller en Janssons frestelse redo för vickning. Om det inte går åt denna kväll lär det göra det annan gång.
Tips på dryck
Dryck gör sig också bäst att man får ta själv. Bygg upp en buffe av olika sorters dryck. Ha gärna olika stationer på olika platser så gästerna enkelt och bekvämt kan mingla.
Stora kärl, kastruller kan bli härliga ishinkar.
Om du önskar ha välkomstdrink kan den också tas själv, placeras nära ingången och man kan med fördel låta gästen markera sitt glas. Som här ovan satte jag tejp på alla glas och alla fick skriva sitt namn.
Praktiska tips för studentmottagning
Vid en mottagning av det här slaget burkar det vara gäster i alla åldrar så tänk på att ha sittplatser för gamla farfar och filtar för småkusiner. De flesta står och minglar men det är alltid skönt att ha något att liksom förhålla sig till om det är ett småbord eller avställningsbord. Och att just stå och mingla kräver att maten är lätt att äta med en hand. Om det då inte är en sittande middag vid bord.
Har du möjlighet att anlita hjälp för att plocka disk och skräp är det ett av de bästa tipsen jag kan ge. Antingen om du har en cateringfirma som levererar mat kan också ha personal och då har du säkert tagit hela paketet så att säga. Men om du har en mer hemma-snickrad tillställning fråga några ungdomar från grannskapet eller bland vänner om de kan tänka sig jobba. Att få undan glas, tallrikar och sådant vid en mottagning är så viktigt då det är drop in. De som kommer först får ett vackert bord att plocka mat från och rena ytor att stå vid, de som kommer tre timmar senare ska få samma upplevelse.
Oavsett om du har hjälp eller inte – ha slängstationer lättillgängliga.
Pynta & dekorera
Att dekorera till en studentmottagning är egentligen enkelt. Ta bara allt som är gult och blått och du är i hamn. Mitt bästa tips för snabb festkänsla är flaggspel. Klipp till vimplar av gula och blå papper och trä upp på snöre eller gör flaggspel av tygstuvbitar och sy upp på långa band. Inget kalas har någonsin haft för mycket dekorationer så gå galen!
Om du vill göra egna vimplar kan du kolla in:
• Gula och blå med potatistryck.
• Vimplar av toarullar
• Flaggspel med marin känsla.
Ballonger är bara det mest kalasiga om du har möjlighet att ha trädgård, uteplats är en ballongbåge (så här gör du) riktigt festligt.
Det är förhoppningsvis sommar och vi alla har längtat efter denna ljuva blomstertid så så klart ska det dekoreras med blommor. Några tankar:
• Är du ute kan vindarna få fatt i stora buketter så ha låga små blomsterarrangemang, tex i små glasflaskor
• Har du syrener så är det nog den mest skolavslutningsmässiga blomman och doften.
• Prata med din florist och fråga efter långlivade blommor så du kan köpa buketter några dagar innan att ha klart, tex nejlikor och gerbera.
• Bor du med naturen runt hörnet? Grattis, då har du gratis dekorationer, men kolla med markägare om du är osäker.
• Utslagna björkkvistar är också väldigt mycket studentmottagning. Tänk på att björk är bland de törstiga som finns så ställ då grenar i hela hinkar med vatten.
De lite extra tipsen
Saker du inte ska missa/snåla med:
• Is!!! Och då både små isbitar att ha i sina glas och även hela block (frys i gamla tetror eller glasslådor tex) att ha i ishinkar för att håla drycken sval.
• Servetter men glöm inte att ha en tyngd på servetthögen om de är ute.
• Smågodis, alla vill alltid ha godis. Förbered små skålar att ställa ut lite här och var efter ett tag. Eller om du vet att det kommer komma barn; gör färdiga små påsar så alla får samma lika. Du vet hur viktigt det är för de där små…
• Musik. Om du har möjlighet att ha flera högtalare med studentens favoritmusik som ramar in.
Har du mottagning utomhus? Ställ då fram olika saker att aktivera sig med om man vill. Om det startar en spontan klubbtävling är det så mycket bättre än om man som värd/värdinna ska styra upp och kanske avbryta pågående samtal och möten.
Visa gästen vägen. Är ni utomhus kommer det bli mycket besök in och ut. Kanske inte alla kan/hinner ta av sig skorna så lägg ut trasmattor. Och se till att gästtoaletten får en skvätt WC-anka och rena handdukar innan gästerna kommer.
Ljusslingor sätter alltid rätt stämning. Dra fram alla julens ljusslingor, ha bara koll på elen utomhus…
Skapa minnen
Och sedan då tips till studenten själv. Huvudpersonen som har en av livets mest minnesvärda dagarna framför sig.
• Ha en gästbok som alla får skriva en hälsning till studenten i.
• Se till att fotografera mycket, alternativt ha photoboth och /eller engångskameror, och ge studenten ett fotoalbum sedan att minnas denna dag. Ovärderligt att ha i framtiden.
Ska du ge bort en gåva, vill ge ett kort och/eller häng något runt halsen på den nybakade studenten? Då kan du göra en studentmössa av en papptallrik eller ett vackert blomsterkort.
Ja det var lite av det jag nu kom på. Hoppas det kunde inspirera och som sagt: skriv gärna ner om du har något du vill tipsa om.