Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 maj, 2016

Recept på enkla snittar till buffé eller varför inte som hel middag?

Här kommer en drös recept på enkla snittar. Så klart kan man äta snittar till middag. Om man vill så kan man kalla det tapas, plockmat, mingelmat om det känns fel med “middag” men mätt blir man även om det är “finger food”. Här är ett gäng tips och typ recept på enkla snittar. Kanske faktiskt perfekta enkla snittar till champagne också.

I går fyllde min älskade make år. Hip hipp hurra!!! Och när man fyller år får man önska sig vad som helst till middag – det är känt sedan gammalt.

Vad väljer då denna man som är en kung i köket, kan laga allt från chicken tikka masala till kroppkakor som ett proffs? Jo – han väljer snittar. Och detta skulle jag tro, utöver att han gillar snittar, är en kärlekshandling till mig då jag själv fullkomligt älskar att göra snittar och bygga upp bufféer. Så gulligt. Så gott!

Drog till affären och plockade på mig allt och lite till. Här skulle det göras snittar och plockmat. Jag kände hur jag verkligen ville gå all in med denna fingriga middag.

Löjrom hade vi i frysen, så det var givet. Också en burk anklever från en resa i Frankrike för tusen år sedan. Och några kallrökta korvar å skinkor, ost, tapernader å kex från min födelsedag så lite fanns det att jobba med redan hemma.

Ville addera på sommar så det blev meloner och frukt också.

Ja men så varsågoda då!

enkla snittar

Och det vattnas ju galet i munnen när man ser en sådan här buffé, eller hur?

Recept på enkla snittar

Smördegssnitt med chevre

Den enda som krävde varm tillagning var smördegssnitten. Och detta är verkligen ett tips: smördeg kommer man långt med. Gör små fyrkanter, lägg på vad du tycker är gott och skjuts in i ugnen, 220° i ca 15 minuter. Tjoff!

Här hade jag chevreost och valnöt. Efter gräddning ringlade jag över flytande honung.

 

Två goda små spett

Detta är två klassiker och funkar varje gång. Det är de perfekta kombinationerna på en pinne så att säga. En bit honungsmelon inlindad i en halv skiva prosciutto samt en snitt med körsbärstomat, 1-2 blad basilika och en bit mozzarella. Enkelt och perfekt!

 

Fetaost- & vattenmelonsallad

Detta är inte riktigt en snitt men lite plockig rätt och en av mina favoriter så här års. Så gott till grillat till exempel. Vattenmelon, fetaost, svarta oliver och lite vårlök. Snyggt också, eller hur?!

 

Snitt med kallrökt lax och pepparrot

Den här var nästan mest till barnen då de tidigare i veckan blev helt besatta av kallrökt lax. I krustader (så härligt retro!) hade jag i de vuxnas färskost med pepparrot i botten, i barnens endast crème fraîche. Toppade med en rosett (eller klump) kallrökt lax. Strimlade lite vårlök på de vuxnas så inget barn skulle traumatiseras av pepparroten.

 

Löjrom med tillbehör

Ja, löjormen som då fanns i frysen fick tinas och rinna av i ett kaffefilter för att få sig en uppfräschning. Och här vill jag inte krångla till det. Serveras med sina klassiska tillbehör, crème fraîche, rödlök, rostat bröd och citron.

 

Liten munsbit med anklever

Och så då kvällens vinnare: anklevern. Tunna skivor på lätt rosat bröd (i ugn), tunna skivor päron, cumberlandsås och cornichon. Inga konstigheter och sååååå gott.

Mera plockmat

Utöver dessa nämnda sintra så kan man med fördel dryga ut med än mer godsaker som bara är att ställa fram:

• Kex med tapenader
• Skivor av lufttorkade olika korvar och skinkor
• Nötter
• Små bitar av hårda, lagrade ostar
• En stor bit av någon krämig ost
• Rädisor
• Körsbärstomater
• Oliver
• Inlagda kronärtskockor

Makens favoritblomma fick också pryda bordet – Pion!

Sen var det bara att hugg in. Barnen gillade laxen, löjromen, melonerna, brieosten med jordgubbar, oliverna och mozarrela/tomat (inte basilika!) bäst. Och att helt och hållet få äta med händerna. Och de vuxna? Allt!

Nu är det lördag och jag känner mig faktiskt fortfarande mätt. Blir ingen stor frukost och det är nog bra för vi ska snart hoppa in i bilen för en tripp till Örebrotrakten och en släktträff. Ska bli så kul och barnen längtar efter sina kusiner.

Ha en fin lördag nu!

Fler tips till festligheter som kan passa

Vacker vikt bordslöpare till bordsdukningen
Vi vackra solfjädrar att hänga upp

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (2)

  • Nu är det hög tid att jag kommenterar här för att tacka dig för din absolut underbart härligt inspirerande blogg. Jag läser den regelbundet och blir alltid lika glad och peppad, så tack! Jag är ingen pysselmänniska men gillar ändå dina enkla tips – de känns genomförbara även för mig – och jag älskar de små glimtarna från ert vackra funkishus. Jag bor själv i ett 50-talsradhus lite längre ut i västerort, och gillar verkligen er stil. Och nu vet jag vad jag ska önska mig till middag på mors dag – snittar it is!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.