Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 mars, 2023

Min samling av handmålat porslin

Jag vet inte om någon sagt så här men jag tycker det stämmer: Visa mig din samling och jag kan säga vem du är. För visst samlar vi på en massa olika saker. De givna sakerna som kokböcker i köket, att vi har tavlor på väggen är väl också exempel på en samling? Sedan är det de där sakerna som hockeykort, vintageskor och viner som kräver att man gör bevakningar på auktioner, letar ofta på loppisar och är med i föreningar och Facebook-grupper – man nördar ner sig och vill ha en full samling.

Det är väl ingen överraskning för dig som följt mig att jag gillar att duka och jag har med åren kommit fram till att det är tre porslinsserier som jag samlar på, letar efter och kan känna en sådan tillfredsställelse av om jag hittar ännu en del till.

Du har sett mitt porslin tidigare men det som slog mig att det faktiskt finns en gemensam nämnare på dessa tre serier: de är alla handmålade. Inget jag tänkt på innan men det måste vara att jag känt extra mycket för dessa då varje del har fått kärlek av en konstnär, en hand har lagts på ytan och alla delar är unika. Så klart är det det.

Jag vann en auktion på ett stort parti av Royal Copenhagens serie Blå blomst i somras och min lycka var total. De första delarna i den serien fick jag i studentpresent 1993 och sedan var det ett uppehåll till för ja kanske 5-6 år sedan då jag inte riktigt kände för serien innan. Men den kom i kapp mig. Och kanske det att den inte görs längre så det får bli en jakt second hand att leta.

Jag har också delar av Musselmalet från Royal Copenhagen som fortfarande i allra högsta grad tillverkas men de är så dyra så det går inte att samla på. Men delar här och där blir det när jag just är på loppisar och har tur.

Spalje från Gustavsberg har jag börjat samla på då jag hittade denna grupp på loppis för bara några tior. Jag jublade tyst inombords för att de övriga spå loppisen inte skulle första vilket kap jag som låg där i hyllan medan jag snabbt rusade fram och fångade dessa.

För mig osar denna serie av sommarlov, filmjölkslunch i trädgården och rabarberkakan i syrenbersån.

Spalje finns i grönt, blått och rött men då jag samlar som ovan nämnts på blått porslin så vill jag kunna blanda dessa.

Och sedan då vårt vardagsporslin som används även till fest, porslinsserien Natur i färgställningen Snövit från Gustavsberg. Här är det nyproducerat för den skapades 1996 och inte hunnit landa på loppis och second hand men jag har mina knep för att få ner priset ändå… Vi åker nästan varje sommar till Gustavsbergoch deras fabriksutförsäljning (skrivit om det HÄR) där andrahandssorteringen är billigare men för ett otränat öga ser man ingen skillnad på “äkta” och skadat så att säga.

Vad samlar du på???

Comments (2)

  • Skrattade lyckligt när jag såg ditt porslin. Jag samlar också på blå-vitt porslin. Tycker det är så vackert, oavsett märke, och är tidlöst.

  • Jag samlar på muminmuggar, det är min enda aktiva samling just nu. Har en del äldre porslin med olika rosa/ lila blommönster men de ligger mest till sig just nu och fylls inte på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.