Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 april, 2023

Plockbuffé med toppings till pizza bianco

Plockbuffé med toppings till pizza bianco är ett reklaminlägg för
Springwine & spirits och Pasqua

En pizza – många möjligheter. Har du testat att göra pizza bianco? En pizza med crème fraîche, dvs en vit pizza utan tomatsås.

En pizza är mycket bra att även servera som förrätt och till plock. Och här har jag valt att göra en pizza bianco, recept nedan, som bas för att sedan lägga på toppings efteråt. Att slicea upp en pizza och sedan addera på smaker och ingredienser ger perfekta små snittar. Eller kanske för dina gäster att välja pålägg själva från en buffé?

Att servera varma, nygräddade pizzor au naturelle och sedan en buffé av toppings för alla att välja från. Alla får sin favoritslice.

Förslag på topping:
• Kallrökt lax, rödlök, pinjenötter, citron, svartpeppar
• Ruccola, chevre, valnötter, flytande honung
• Crème fraîche, handskalade räkor, dill, citron
• Ruccola, färsk sparris, rödlök, olivolja, svartpeppar, flingsalt
• Crème fraîche, löjrom, rödlök, svartpeppar
• Mozarella, marinerade inlagda kronärtskockor
• Ruccola, skivor av parmesan, olivolja, pinjenötter

Snabb pizzadeg & pizza bianco

Ingredienser:
25 g jäst ​​
​​​1 tsk socker ​​
​​​1,5 dl vatten​​
0,5 dl mjölk​​
​​​4,5 dl vetemjöl special​​
​​​1 msk olivolja​​
​​​1 tsk salt​​

Gör så här: Rör ut smulad jäst och socker i vätskorna i en bunke och blanda i hälften av mjölet. ​​​​​Tillsätt olja, salt och resten av mjölet. Knåda och låt sedan degen jäsa i 30 min.​​ ​​​Sätt ugnen på 250°C med en uppochnedvänd plåt mitt i ugnen. Den ger en krispig botten när du gräddar pizzan.​​

Dela degen i 2 delar och forma pizzor på varsitt bakplåtspapper​. Använd​​ händerna, inte ​kavel. Blanda 2 dl crème fraîche med 2 pressade vitlöksklyftor och bred ut över pizzorna. Strö över riven ost (sort efter smak) och ringla över olivolja. Grädda 10 min eller tills den fått fin färg.

Ta ut, skär i slices och toppa med valfria smaksättare. Servera.

 

Vitt vin till vit pizza

Till detta serverar jag Pasqua Chardonnay med medelfyllig smak och  bra koncentration. Torr, frisk och fin fruktighet med inslag av bla päron och äpple men ingen ekkaraktär. Pasqua Chardonnay passar fisk- och skaldjursrätter, sallader och till asiatiska rätter med chilihetta. Samt även utmärkt till plock och buffebordet.

Som du ser så har boxen med Pasqua Chardonnay uppdaterats med en fräsch design. Säljs på Systembolagets, kostar 249 kr, art nr: 290708.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.