Ska du titta på Eurovision på lördag? Det ska jag, inte mycket som kan hålla mig bort från det.
Innan barnen kom drog jag ihop kompisar hemma hos mig och gjorde en en stor eurovisonfest. Det blev en tradition flera år i rad och jag känner verkligen att det borde vara på tiden att göra igen. Nästa år så banne mig ska jag göra det.
Och vad är det då? Jo, jag bad alla vänner ta med sig en maträtt var, som ett knytkalas med buffé. Det viktiga var bara att maträtten de tog med sig stod för ett europeiskt land. Och här var jag dirigent och såg till att det inte blev dubbelbokningar utan alla skulle ta olika länder. Vad de tänkte ta med sig avslöjades inte – det fick bli vad det blev. Och varje gång blev det helt magiskt. Fantastiska bufféer byggdes upp i köket.
En vän som bott i Barcelona gjorde en spansk bondomelett, en annan som pluggat i Frankrike hade med sig en massa smarriga och väldoftande ostar, jag valde så klart Grekland och gjorde lammfärsbiffar och tzatziki. Tror nog killkompisarna ändå var mest innovativa; En valde Italien och kom upp med en capricciosa från pizzerian på hörnet och en valde Sverige och slängde ihop en marängsviss. Vilken middag det blev! 12 länder – 12 rätter.
Vad skulle en europeisk buffé kunna innehålla? Kollar i mitt arkiv och ser en hel del europeiska matikoner.
Grekland måste väl representeras av en grekisk sallad i alla fall? Och den ska vara riktig, inga oäkta ingredienser!
Italien erbjuder så mycket mat. Caprese är så gott, enkelt och den italienska flaggan på en tallrik.
Spanien får bli calamares även om det är en rätt som faktiskt finns i alla medelhavsländer.
Tyskland levererar så många goda korvar och till korv vill man ha korvbröd. Att baka eget korvbröd blir så klart godast. Och så riktigt välkryddad surkål och senap. Mums!
Norge är väl på gränsen till synonymt med lax och gravad lax funkar på alla bufféer. Denna rödbetsgravade laxen blir dessutom supersnygg.
Danmark är proffs på sill och det var just i Köpenhamn jag föll för currysill.
Storbritannien bjuder på fish ’n’ chips skulle man kunna tro men jag älskar den brittiska frukosten som mycket väl kan ätas lite när som.
Belgien har ju till och med en rätt nämnt efter sig; belgiska våfflor. Nu har jag inte just belgiska våfflor i arkivet men än dock våfflor med 8 goda tillbehör.
Frankrike känns matmässigt avancerat och lite lyxigt. Varför inte göra det enkelt men dyrt och ta ett halvt dussin ostron till förrätt?
Sverige får avsluta med det smarrigaste: marängsviss. Precis som min kompis hade med sig. Här har chokladsåsen en mycket viktig roll och jag har världens godaste! Recept på chokladsås HÄR.
Europeisk mat jag gärna vill addera på listan samt prova: Polska piroger är så himlans smarriga och perfekta att ha som plockmat. Cypriotisk halloumi funkar alltid. Holland har bland de godaste ostarna så en ostbricka också? Och ja mera? Har du några tips??? Ser ett stort svart hål vad det gäller min östeuropeiska matkunskap.
Vill du pyssla och pynta till Eurovision?
Klicka på de 2 bilderna nedan, spara på skrivbordet skriv ut printarna och gör ett litet flaggspel eller gör små flaggor till tandpetare och sätt i maten.
Nu hejar vi på Sverige och mumsar på mat från hela Europa.
Helt underbar idé! Jag och några kompisar träffas alltid och nu har vi bästa upplägget! Tack!!