Enkla snittar och tillbehör till glögg och glöggmingel är ofta det många frågar mig om. Men samtidigt som de ska vara goda så önskar man ju att de ska gå snabbt att fixa och tillaga.
Jag pratar ofta om genvägar och vid jul så ska man verkligen ta genvägarna för det är inte alltid det hembakade vörtbrödet eller egenkokade glöggen gästerna kommer ihåg utan att det var en trevlig träff och det fanns tid för samtal.
Då kommer jag här med tre goda och enkla snittar som tillbehör till glöggen.
Och visst blir det härligt när det är som små munsbitar redo att plockas. Och om du får fatt i ett våningsfat så gör det så mycket för presentationen också.
Goda & enkla snittar, tillbehör till glöggmingel
Fylld rödbetssallad på rostat vörtbröd
Här tog jag genvägen med en färdig rödbetssallad från butiken. Så klart kan du göra en själv, se recept HÄR, men bara om det finns tid.
Jag blandade 2 dl rödbetssallad med 1 dl tärnat äpple och 1 dl tärnad rökt korv. Nu kan man ta vilket protein man önskar så som köttbullar, skinka osv men rökt korv har just den rökta och lite syrliga smaken som gifter sig fint mot de söta rödbetorna.
Om möjligt så smörstek vörtbrödet för extra gott bröd annars går det likväl att rosta dem.
Skär till brödet och lägg på röran.
Smördegsrulle med bacon & katrinplommon
Baconinlindade katrinplommon är en klassiker till glöggen. Och smördeg är som jag brukar säga aldrig fel. Så jag slog ihop dessa två till små rullar.
Värm ugnen till 210° Tina smördegen något och kavla ut. Lägg 2 skivor på smördegen nära ena långsidan.
Skär/hacka katrinplommonen till små bitar och strössla ca 1/2 dl per rulle över baconskivorna.
Rulla från sidan med fyllning och försök få rullen tight. Lägg rullen på en skärbräda med skarven neråt.
Skär i lika stora bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Vips samman ett ägg och pensla rullarna.
Grädda mitt i ugnen tills de blivit gyllene, ca 20 minuter.
Ädelostfyllda dadlar
Detta är så mycket jul i en liten munsbit; sött, salt och lite nötigt.
Skär längs med mjuka dadlar och plocka ut den lilla kärnan. Skär en gräddädelost i mindre bitar, gärna som små stavar.
Tryck försiktigt ner ädelosten i dadeln och toppa med en bit valnöt. Redo att servera.
Jag hoppas dessa ska inspirera. Och jag har ju fler snittar som kan passa till glögg och de hittar du här:
• Kavring- och ädelostbakelse
• 5 festliga snittar till mingel
• vackra och krispiga ostfyllda endiver
• Inlägg med recept och tips för glöggmingel