Jag tror jag är kär. Koster har fångat mitt hjärta

Det blev en sådan där sommardag man knappt vågar drömma om. Koster har helt klart tagit mig med storm och visat sig vara så där fantastiskt som jag fått höra. Denna dag visade sig vara just så. Kanske att det var någon grad kallare än vad man önskar men det är inte för mig så viktigt faktiskt.

Som varje dag här på ön utan öppna butiker har vi som sagt bakat egna frukostfrallor. Visade receptet imorse HÄR.

Och med honung från Brännö som min svägerska gjort själv (vi började vår turné där, läs HÄR) av sina egna bin startar varje dag på bästa sätt.

Heldag i Norrvikarna

Jag och maken tog en rask promenad på morgonen och såg att Norrvikarna vara helt manetfri så vi tog oss sen dit med barn och packning.

Nu stannar vi här för några timmar.

Tre-i-rad! Alltid rätt i sanden.

Och krabbfiske alltid rätt i de vätskustska vattnen.

Grillmiddag vid stugan

När skuggorna började bli långa vände vi hem igen. Läs om vårt boende HÄR.

Oset av sommarkväll. Och kolla vad snygg han är, min karl!

Middag i stark kvällssol utanför vår stuga.

Då kvällen bjöd på vackert väder så tänkte vi ta en tur ner på byn, mot hamnen. Kanske en glass och något krabbfiske på bryggan?

Nedanför vårt boende, Milton, är det ängar och hedar ner mot havet. Vackert i alla väder.

Sommarlov i en bild, eller hur? Krabbfiske i motljus på en brygga med fiskebodarna bakom. Den här bilden lägger jag nära hjärtat.

En liten social och gosig katt gjorde oss sällskap.

Kanske hen var lite sugen på krabba?

Nöjda vände vi hemåt och jag blev alldeles förälskad i fasadrosorna på väggarna.

Men jag blev nog än mer kärgalen i den solnedgång vi fick. Här är solen bakom molnen men plötsligt damp den ner under molnet.

Så vackert, så ljuvligt.

Hem igen över ängarna till vår stuga.

Ännu en magisk dag på vår västkustturné. Och den bara fortsätter.

Kalljästa frukostfrallor – Basrecept på bra sommarbakning

Att baka kalljästa frukostfrallor har blivit en vana. Vi är nu på Nordkoster och här är öns butik stängd pga corona. Det har gjort att all mathandling och hantering måste planeras in i minsta detalj. Vi bestämde att inte ta med bröd utan satsa på att baka istället. Sätta deg på kvällen för att kalljäsa över natten och baka på morgonen. Sådant man unnar sig på semestern när både tid och ork finns. Samt att frukostarna på somrarna är längre.

kalljästa frukostfrallor

Vi har jobbat med samma basrecept men varierat oss varje gång. Det är roligt för då är det nya typer av frukostfrallor varje dag. Alla godare än de andra upplevs det som.

Basrecept på kalljästa frukostfrallor

Ingredienser, 16 st frallor
25 g jäst
5-6 dl vatten
1 msk honung
1 msk salt
10 dl vetemjöl
2 dl valfria blandade torrvaror som chiafrön, vetekross, grahamsmjöl mm

Gör så här: Smula jästen i en stor bakbunke med lock eller kastrull och häll över vatten. Rör ut jästen i vattnet och fortsätt röra i honung och salt.

Häll i de torra ingredienserna lite i taget och rör ordentligt ihop till en smet mellan varven. Degen blir rätt kletig och blöt i slutresultatet.

Sätt på lock och ställ svalt tex på balkong eller källare över natten.

På morgonen: sätt ugnen på 250°. Häll ut degen på mjölad bord/bänk. Häll på mer vetemjöl om det behövs för att forma degen. Dela degen på två och skär till 8 bullar av varje del och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Stänk lite kallt vatten på varje bulle innan gräddning. Ställ plåten i mitten av ugnen och grädda i 12-15 minuter, tills de fått fin gräddad färg. Låt svalna på galler.

kalljästa frukostfrallorkalljästa frukostfrallor

Så goda och lyxen att få nybakade kalljästa frukostfrallor varje morgon är något jag gärna vill fortsätta med in i hösten.

Sugen på fler brödrecept?

Gifflar med vallmofrö
Scones med grahamsmjöl och yoghurt 
Baka bröd i kruka
Baka eget korvbröd
Upplandskubb

Hälften av mina kalljästa frukostfrallor har gått åt till frukost och resten har vi haft som picknicksmackor. Mycket bra nyttjande av bak måste jag säga.

Framme på Koster & mötte paradiset

Nu har vår västkustturné tagit oss till Koster, via först brorsan på Brännö och sedan hyrstugan utanför Kungshamn. Till Nordkoster och det gamla pensionatet Milton för att vara exakt. Vi hade världens flax i början gav juni när reserestriktionerna ändrats. Vi hörde ett rykte om att norrmännen och tyskarna som vanligtvis bokar mycket stugor på Koster avbokat och att det då fanns stugor lediga. Vi hittade en liten stuga på 43 kvm veckan efter Kungshamnsveckan – helt perfekt för oss. Som om allt vara meningen.

Här har vi vår stuga. En nu privatägd stuga som tidigare var en del av det legendariska pensionatet Milton. Det som ligger som grund för Jonas Gardells roman ”Pensionat Oskar” faktiskt.

Här ska vi må bra, det kände jag.

Jag har aldrig tidigare besökt Koster och bara hört att det ska vara så makalöst vackert och enastående. Då kan man förstå att jag hade höga förväntningar.

Utöver klippbad, fantastiska solnedgångar i havet och vacker natur så är det vandring som är stort här. Flertalet vandringsleder som är väl markerade.

Kosteröarna är både naturreservat och nationalpark. Det visste jag ju innan resan men det jag inte riktigt förstått var hur mycket olika sorters natur det var på en sådan lite yta.

Lummiga täta skogar.

Trollska skogar med häftig vegetation.

För att plötsligt öppna upp sig mot havet.

Och tidvattnet som gör att man kan gå ut till vissa öar när det är lågvatten.

Ängar och hagar som påminner om Skåne, Gotland och även Jämtland.

För visst ser det här ut som en vandringsled på kalfjället?!

Sydkoster

Inte nog med att vi hade tur att hitta en stuga så har vi flera vänner samt makens släkt på Kosteröarna. På Sydkoster hade vi kära vänner som lockade oss över sundet. Dit du måste åka färja för att komma de 50 meterna.

De tog med oss till stranden Stran.

Vår första dag på Koster verkade aldrig sluta ge oss nya upplevelser.

På Sydkoster ligger en av Sveriges kardinalkyrkor lärde vår vän oss. Det betyder att de är de fyra kyrkorna som är placerade längst ut mot Sveriges gränser. De märks ut med en sådan här krona längst upp. Detta är alltså Sveriges västligaste kyrka.

Ett litet bibliotek för alla.

Tillbaka till Nordkoster & Strandkanten

Det började kurra i magen och middag på Strandkanten skulle intas. Men den restaurangen ligger på Nord så det blev till att ta linfärjan över.

Linfärjan är bemannad och man åker långsamt, långsamt de 40 metrarna över sundet.

Strandkanten är inget man missar när man passerar. Restaurang och butik som säljer…

… exakt allt!

Och inredningen på restaurangen går i samma maxade tema.

Denna långa dag avslutades på bästa sätt med skaldjur och kall öl.

Vi somnade lätt och sov djupt denna natt. Tack Koster – tror vi kommer gilla varann.

En mellanlandning i Strömstad på västkustturnéen

Nu har vi lämnat vårt lilla hus för att styra kosan mot Koster. På vägen passade vi på att övernatta hos våra vänner strax utanför Strömstad. Regn och blåst kunde inte ta bort vår sommarstämning och sommarglädje.

Efter en ljuvlig kväll med samtal långt in på småtimmarna var det frukost och lite utelek innan vi skulle hoppa in i bilen igen.

Denna lilla bit av världen är så ljuvlig. Haft lyxen att få vara här både en och två gånger tidigare.

Med egen strand och brygga. Sådant man just kan kalla paradis.

Kompisar som liksom tar upp samtalet när de senast sågs.

Detta inspirerade mig: spaljér målade i samma färg som fasaden.

Kompisarnas äldste är en akrobat. Denna lilla språngbräda/studsmatta var sjukt rolig. Min yngste gjorde några försök, till vänster. Proffset till höger.

Det är inget snack om att vår dotter är familjens modigaste. Inget är läskigt och ju högre och snabbare det är är alltid bäst. Att testa ”banan” var ju en självklarhet för henne. Ingen av brorsorna ville.

Storebror som alltid vill ta det lugnare och säkrare testade kajaken istället. Det älskar han.

Med många upplevelser på kort tid skapade kramade vi våra vänner farväl och satte kurs mot Kosteröarna. I spöregnet…

Recept crabcakes som på The Boathouse i New York

Jag var ju bara tvungen att göra crabcakes när jag var i skaldjursmecka här i Smögentrakten. Att ha möjlighet att göra riktigt goda crabcakes som från The Boathouse i New York (läs mitt om mitt besök där HÄR) när det är skaldjursdiskar vart man än vänder sig här var ett måste.

Och för dig som inte varit i New York eller på The Boathouse undrar så klart vad jag nu svamlar om men det är en av de mest fantastiska matupplevelserna jag haft och just dessa crabcakes är legendariska. Så saftiga, så välsmakande och helt perfekta.

Innan sommaren träffade jag en av mina vänner som var med på den resan och hon hade då gjort egna crabcakes. Det måste jag ju också göra. Sagt och gjort, nu blev det av!

Recept crabcakes som på The Boathouse

Ingredienser, 5 stora eller 15 mindre
1 kg krabbklor
2 dl majonnäs
1 ägg
2 dl panko (japanskt ströbröd)
2 tsk old bay-krydda (en amerikansk fiskkryddsblandning)
1 dl hackat grönt; lika delar persilja, vårlök och koriander
smör att steka i

Gör så här: Knäck krabbklorna och pilla ut allt krabbkött, var noga med att inget skal kommer med. Finhacka allt grönt. Klicka i majonnäs, knäck i ägg, strö över panko och krydda. Rör samman till en smet, se till allt fördelas jämnt.

Dela degsmeten till 5 ”biffar” eller 15 mindre munsbitar. Hetta upp smör i en stekpanna och stek krabbkakorna, crabcakes, på hög värme. De ska få en stekt gyllene yta på varje sida.

Servera gärna med majonnäs blandat med shirasha och grönsallad samt citronklyftor.

Jag ska inte sticka under stol med att det är rejält pilligt att få ut allt kött ur korna men det är värt det. Lovar på heder och samvete. Så sätt på bra musik och tänk på det som meditation, ha ha.

Och så kan man alltid drömma om New York. Här är scenen från The Boathouse i en legendarisk SATC-scen. Underbart!

En blå bra drömdag på Hållö

Igår hade vi åkt förbi Hållö när vi var på makrillsfiske och sa att dit vill vi åka pm det är fint väder för härliga klippbad. Förstå då lyckan när makens barndomskompis också var i trakterna med egen båt också tänkt åka dit. Och vi kunde få följa med! Ibland står stjärnorna rätt.

Vi blev upphämtade i Fisketången och snart var vi på Hållö. Mitt i det stora blå. När både himmel och hav är så där blå som de just kan bli en sommardag. Hållös fina fyr och intilliggande vandrarhem. Ett mycket populärt ställe för bröllop och fest har jag nu fått höra.

Nej, detta är inte kompisens båt men visst ser detta så där superidylliskt ut. En västkunsdröm kan jag tro.

Nu ska vi bara hitta den allra bästa klippan där vi ska vara hela dagen.

Vid denna ”pool” blir väl bra?

Gänget vi fick hänga med och skapa sommarminnen med.

Vi fick ju med oss en duktig mängd havskräftor dagen innan till middag och några av dem blev en helt sagolik kräftröra. På surdegsbröd är det ju den mest fantastiska lunchmackan a la västkusten.

Min sommarflicka.

Efter salta bad och fiskmåsskrik bestämde vi oss för att vända hem igen.

Jag hade nu fått feeling och ville göra crab cakes till middag. Om det är någon gång det går att få tag i krabbkött så är det väl nu? Återkommer med receptet på dem. Kan avslöja att de blev helt ooooooootroligt goda. Helt perfekta.

Vi åkte på en tur & fiska makrill i Smögen

När vädret inte bjuder på bad så får man hitta andra aktiviteter. Och vad gör man i Smögen? Jo, man åker med en fiskebåt och fiskar makrill så klart.

”Tror du vi får så där stora krabbor?” Detta verkar lovande tyckte vi.

Båten Ester-Marie med kapten Tommy skulle ta mandom oss en hel dag.

Innan vi klev ombord fick alla flytvästar och spön. För familjen som inte fiskat fler gånger än fingrarna på en hand kändes detta lite läskigt. Eller framförallt svårt.

Vi tuffade ut och fick se Smögen på håll. ”Där var vi ju och åt!”

Alla redo och förväntansfulla.

Med en proffsig vana och väldigt pedagogiskt sätt visade kapten Tommy hur vi skulle göra för att fånga makrill. Men det ser ju alltid lätt ut när någon som gjort något tusen gånger gör det. Kommer vi klara det?

Jajamensan!

Familjen fick en fin fångst färsk makrill.

Och nu var det dags att kolla krabbtinorna. Kommer vi även fånga krabbor?

Jo då!

Helt andra krabbor än de där små som barnen fångar på stranden. Aldrig sett så stor krabba faktiskt.

Och med i tinorna fanns även vackra sjöstjärnor till sonens stora glädje.

   

Vilken dag vi fick. En hel dag flög förbi. Och även säl såg vi sticka upp bland vågorna men den var kameraskygg.

Vi for förbi vackra ön Hållö. Den bestämde vi att vi ville besöka. Ska ha fantastiska klippor att bada från och sk marmorbassänger.

När vi kom tillbaka till hamnen var det dags för att rensa fisken. Så överraskad och imponerad av barnen dels för att de ens ville rensa men än mer över deras duktiga teknik. Hade inte kunnat göra det bättre själv.

Medan vi rensade fisken kom kräfttrålarna in med helt nyfångade och nykokta havskräftor. Jag har aldrig kommit så nära dessa delikatesser så att kräftorna är kokheta.

Så klart frågade vi om vi kunde få köpa några och det fick vi. Direkt från båten.

Hemmavid stektes vår egenfångade makrill och den middagen med fortfarande varma havskräftor och vår makrill kan ha varit den godaste måltiden hittills på västkusten.

Det blir en dag på stranden. På Bohus-Malmön

För första gången denna sommar skulle vi få en heldag på stranden. Picknick så vi står oss en heldag och sedan känslan av att vi har all tid i världen. Sådant jag längtat efter hela vintern. Och nu skulle det bli av. Ute på Bohus-Malmön.

Bohus-Malmön är en ö nära Kungshamn och maken hade tagit reda på att här fanns det bra stränder. Och kul att åka bilfärja så klart.

Efter att ha haft tur med parkeringsplats började vår promenad till Pärlane/Kattesands strand – en sandstrand med vatten åt två håll, med bryggor och klippor. Det lät spännande.

Efter en liten vandring kom vi fram. Här skulle vi må bra hela dagen.

Den lille hobbymarinbiologen hade å göra. Fullt med liv i vattnet.

Allt som behövs för en dag på stranden.

Som sagt – han hittar allt.

Där ligger han. På mage eller simmandes i vattnet i timmar. Allt ska undersökas.

Den bästa picknickmaten; pizzabullar som jag visade recept på igår HÄR. Så galet gott och perfekt filtmat.

Mycket nöjda lunchgäster.

Himlen började skifta i färg och vi blev ensamma på stranden.

Ser du dem? Två färdigbadade barn blev bergsklättrare.

Krabbfiske kan man alltid syssla med.

Så glad var även jag.

När fisket är klart blir det krabbrace. Alla får komma hem igen.

Och hem ville även vi. Nu fick vår stranddag ändå vara slut. Så ljuvlig dag vi fick.

Saftiga pizzabullar – perfekt picknickmat

Saftiga pizzabullar måste ju bara vara den perfekta picknickmaten. Älskat av alla, så enkelt att packa och ta med samt smidigt att ha frysen tills det vankas picknick.

På vår västkustresa nu bakade jag riktigt saftiga pizzabullar och passar härmed på att slänga upp receptet. Då har jag det sparat och om någon annan kan bli inspirerad blir jag jätteglad.

saftiga pizzabullar

Saftiga pizzabullar – perfekt picknickmat

Ingredienser, 18 st
25 g jäst
2,5 dl kallt vatten
2,5 dl kall mjölk
2 dl rapsolja
1 msk honung
6 g salt
1 kg vetemjöl

Fyllning
1 burk krossade tomater
240 g skinka
500 g riven ost
oregano
(kan fyllas med vad som helst egentligen; svamp, spenat, oliver, färska tomater mm)

Gör så här: Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en hushållsmaskin. I med alla ingredienser och arbeta degen i minst 10 minuter. För hand eller på låg nivå i hushållsmaskinen. Degen ska vara fuktig. Täck bunken med plastfolie och en kökshandduk och låt jäsa i två timmar.

Ta ut degen på ett lätt mjölat bord, dela i två delar och kavla ut en del till en stor rektangel, ca 8 mm tjock. Bred ut hälften av de krossade tomaterna och hälften av fyllningen för att avsluta med oregano över. (detta är en väldigt barnanpassad variant, fyllningen kan varieras i oändlighet)

Nu kan rektanglen rullas ihop till en avlång rulle och skäras till i 9 bitar/bullar. Lägg bullarna på bakplåtspapper och gör likadant med den andra degdelen. Ställ in plåtarna i den kalla ugnen tillsammans med en skål med hett vatten. Låt jäsa ytterligare en timma.

Värm ungnen till 225° och grädda i ca 10 minuter. De ska få fin gyllene färg.

saftiga pizzabullar

saftiga pizzabullar

saftiga pizzabullar

Gillar du pizza och vill ha en ”vanlig” pizza så har jag ett proffsrecept på pizzadeg HÄR.

En dag på Smögen med middagstfångst

Jag har inte varit smycket på Västkusten förutom hos min bror på Brännö så att få uppleva allt detta härliga nu på riktigt och länge känns så härligt. Maken som är fån Göteborg och seglat längs med kusten i alla år har berättat om alla hamnar men för mig har allt blandats samman och vad som är vad har jag aldrig förstått.

Något jag dock har förstått är att Smögen är en kustmetropol. Och utöver Kungshamn vårt hus närmsta ”storstad”. Och som galen i skaldjur var jag mycket pepp på vårt besökt på Smögen.

Badväskan är med (IKEA-kassen är den okrönte badkassedrottningen!) och fötterna pigga. Nu gav vi oss in i gyttret av skärgårdshus här i Smögen.

Tätt, tätt, tätt ligger husen. Både sjöbodar och bostadshus.

Ner i hamnen var det full fart.

Så klart testade vi lyckan om att vinna ett kilo räkor men vi gick bet. Sponsrade istället den lokala idrottsföreningen, ha ha.

Vi promenerade hela hamnen fram till änden och Vallerviken.

Så vackert med sjöbodarna.

Mötte en glada amatörsfiskare med sin fångst. Jag frågade om jag fick ta en bild och det fick jag gärna. Detta var hans livs andra öring. Och då han var i 60-årsåldernoch en van fiskare förstod jag att detta var en bra dag för honom.

Se alltid tillatt matcha din outfit med sjöbodarna du ska passera!

Måste säga att den Västsvenska flaggan är så vacker. Extra somrig på något sätt.

Sommargult med blåa hav är inte så dumt alltså.

Vi blev kvar på klipporna ett tag tills det började kurra i magen. Både pådesom badat och de övriga (dvs jag).

Hör du måsskriket?

Det blev lunch på Skäret.

Och det enda jag tänkt på sedan vi klev ur bilen var skaldjur. Så klart blev det en riktig lunchfest.

Några (de omyndiga i sällskapet) tyckte en slushi var en helt rimlig avslutning på lunchen.

Stockrosor. Som jag älskar dem.

Jag blev mycket förtjust i husen i Smögen. Så vackra och detaljerade.

Och detta vackra tornhus var till salu minsann. Den som ändå hade 12,6 miljoner över…

En bit av Smögen med hem

Superinspirerad av Smögen så vara ju middagsmenyn självklar. Så klart skulle vi fortsätta med de goda skaldjuren i vårt hus.

Imponerad son. Han som säger sig älska krabba men så fort han får chansen säger att han är mätt. Men havskräftor det gillar han.

Räkor, havskräftor, sallad, vitlöksbröd och vitlöksaioli. Varken mer eller mindre.

Västkusten levererar tycker jag. Detta kan jag lätt vänja mig vid.