Nytt i vardagsrummet, sideboard & musik

Reklam för Rowico Home
Jag har länge känt att vårt vardagsrum är det rum vi minst är i fast det just ska vara ett rum för vardagen. För att det ska bli ett rum att stanna i och inte bara passera i vardagen eller sitta i när det är gäster på besök behövs det ta ett omtag om det. Och det första steget är att placera ett sideboard, ett bänkskåp för att ge plats för fler saker som rummet behöver. Everett från Rowico Home har flyttat in!

När jag såg Everett i Rowico Homes showroom på BirgerJarlsgatan så såg jag svaret på det jag letade efter. Ett lågt skåp med breda hyllplan som rymmer mycket, stilren klassisk design som passar in och i massiv brunoljad 100% FSC®-certifierad ek skulle det bli ett hållbart val. En möbler att leva med länge, använda mycket.

En av de saker som jag så gärna viljat få in i vårt vardagsrum är makens gamla skivspelare som levt ett väldigt tillbakadraget liv. Om man inte kommer åt spelaren så används den inte så nu fick den komma fram och skivorna får plats i den platsbyggda hyllan i original vid fönstret.

Det blev en matchmade in heaven och med ens blev rummet inte bara snyggare med Everett utan även härligt ljudsatt.

Att göra ett hållbart val är för mig många flera olika saker. Dels att det är ett medvetet val – att köpet är genomtänkt och att jag vet att det är DEN möbeln vi ska leva med länge. Sedan att det är i material som är hållbara och miljömedvetna, gediget gjorda så möbeln tåls att användas mycket. Det känns bra att få samarbeta med Rowico Home som har just hållbarhet som ledord i sin design och produktion.

Att ha ett sideboard som nu rymmer alla de spel vi i familjen gärna spelar som nästan gömts i källaren gör också att rummet n blir mer levande, används mer. Och jag är lite nördigt lycklig över att ha en yta att få pynta, dekorera efter säsong.

Sideboardet är gediget gjort i massiv ek vilket gör att varje sideboard är unikt med olika ådring i trät och kvistar kan förekomma – det gör möbeln ännu vackrare. .

Innanför dörrarna sitter ett fast hyllplan och dörrarna har mjukstängande soft-close funktion.

Rowico skapar möbler i skandinavisk design. Skapar hållbara möbler för hemmet där vardagen pågår, familjen växer och vännerna stannar länge. De säger: where your life is och de var ju precis det jag önskade för vårt vardagsrum, ta tillbaka livet i det och nu är det så.

Titta in hos Rowico Home och se hur du kan skapa liv i ditt hem med vacker design att leva med länge.

Celeste, rosé, röda läppar & takåsar

Jag var bjuden till Celeste för att vara med lanseringen av årets släpp av rosévinet Ultimate Provance. Det är något med serveringar högt upp i skyn, takbarer och terrasser som blir som en egen värld, gömd för de som går på gatan nedanför.

Jag och maken har pratat länge om att boka bord på Celeste men inte kommit till skott. Så kul att få se denna omtalade restaurang med takbar. Och det var mycket mer intressant än vad jag nog sett framför mig. Låt mig förklara.

Att tråckla sig in från gatan i det stora huset, gå via gårdsplanen och hitta hissen som tar en 8 våningar upp gör att det känns lite hemligt. Som att man tillhör ett hemligt sällskap som ensamma vet om detta ställe. Och att sedan komma ut för att se den stora utsikten.

Och sedan kliva in i det glashus som ligger där på taket. Och då det som överraskade: rätt lilla lokalen. Fast alldeles lagom stor. Många takbarer har tagit över hela tak och det kan det göra här på sommaren, med balkongerna under bar himmel men det lilla glashuset var mer intimt ändå vad jag trodde det skulle vara. Vilket jag gillade.

Glatt sällskap av Jessica, Jessica och Lena.

Baren i glashuset med infravärme och filtar. Det behövdes, var är majsolen någonstans…?

Och innanför baren ligger matsalen som också är köket.

Och här är dagens värdinna: Ultimate Provance. Vi står på vippen till rosésäsongen och det här blev min premiär.

Jonas Lagerström hälsade oss välkomna. Jag och maken åt på hans andra restaurang, Michelinkrogen Etoile, på en bröllopsdag för längesedan. Att det skulle bli gott det visste vi för Jonas är en gammal Årets Kock-vinnare samt TV4-tävlingen Kockarnas kamp-vinnare. Och att hans Etolie då har en stjärna i Guide Michelin.

Bara sånt som Jonas kan: en minismörgåstårta som Jonas favoritglass som barn: Vienetta. Minns du den? Glasstårtan som var lite vågig. Du ser likheten va?

Den här rätten heter Sommar och ja, det var sommar på ett fat. Melon, jalapeno, gurka, lax och sval soppa.

Och sedan var det prov. Alla fick ett test på sina kunskaper om Rosé, Provance och allmänna vinkunskaper. Och nu blev det tyst och koncentration. Det låg nämligen en resa för två till Provance med besök på vingården som odlar, skördar och skapar Ultimate Provance. Skoja att alla ville vinna!!!!

Det var tre som hade alla rätt så det blev dragning. Jag hade endast två fel och det var helt klart slarvfel. Fasen!!!

Efterrätten ’jordgubbar med grädde’ låter enkel men det här är just jordgubbar med grädde fast till en helt ny nivå. När jordgubbarna blivit till nån sorts kompott/marmelad och glassen samt grädden är så där perfekt så man liksom blir religös. Wow!

Minglade vidare ut på terassen med min vän och kollega Emma, som för övrigt är ny bloggare på Elle. Vi matchade fint med våra röda lackaccessoarer och röda läppar.

Ta en bra bild. Skratta åt att man inte ser klok ut när man försöker. Så var det.

Tack Urban Wines och Gastro PR för en mycket härlig och god invigning av rosésäsongen.

7 takbarer i Stockholm – underbara takterasser

Det finns många takbarer i Stockholm och ljuvliga takterasser med milsvida vyer och utsikter nu mer. Det har verkligen hänt något i Stockholm på senare år där tidigare anonyma och gråa tak blivit till gröna parker och livliga mingelbarer. Helt fantastiskt säger jag!

Har du någon favorit bland alla takbarer i Stockholm? Jag har några och när jag kollar i mitt bildarkiv så ser jag att jag har ett helt gäng faktiskt. Vad kan väl då vara bättre än att jag sätter samman dem till en lista med tips på takbarer i Stockholm? och kanske det kan inspirera dig att ta hissen hela vägen upp.

7 takbarer i Stockholm – underbara takterasser

Freyja

Om du har vänner från utlandet på besök så är det hit till Freyja du tar dem för en drink i kvällssolen. utsikt över Stadshuset och du säger ”yes, it’s over there the Noble Prize dinner is”. En uteservering som liksom ringlar sig runt huset. inte jättestor vilket gör att det är lite lagom mycket folk. Om du äter på Freya så har du som middagsgäst möjlighet att vara på en egen del av uteserveringen. Bargästerna en annan del.

Från gatan kan du inte ana den magnifika utsikten då Freyja är beläget i Komun och s hus så entrén lovar inte mycket. Men det är liksom det som är charmen – du åker 8 våningar upp och överraskas.

Urban Deli

Mer urbant än så här blir det nog inte. Ovanför stimmiga Sveavägen finns Urban Delis Takpark, för park kan man nästan kalla det. Över taket går gångar och runt dem finns det träd och planeringar som du får runda som om du gick i en skog. En väldigt stor uteservering men ed sina gångar och små öppna ytor blir det intimt. En 360° utsikt ger soliga dagar en helt otrolig stark sol så ta med både solglasögon och solkräm för det bränner på! Platserna är hett eftertraktade så det blir till att nån står i kön för att handla och någon får leta bord. Men det brukar lösa sig och att mingal i någon av de flertalet olika barerna på taket är så klart bra det med.

Spesso

En lugn oas vid stadens mest trafikerade centrum, precis vid Sergelstorg, finns denna härliga takbar. Spesso är en modern italiensk restaurang högst upp i huset året om och på sommaren utökas ytan till mer än det dubbla med takterassen. Ett fantastiskt ställe att njuta med gänget vänner eller familj. Fungerar fint även vid lite sämre väder då de stora parasollerna blir som tak.

Pelago

Om du söker full fart, mycket folk, fantastisk utsikt, hög musik och grillos är Pelago stället för dig. Här är det inte stilla och tillbakadraget utan uteliv i dubbel bemärkelse. Takterassen ringlar över hela taket och följer huset så det är stora ytor blandat med smala gångar. Mat serveras till borden som har bordsnummer. Fokus på enkla men goda grillrätter. DjJ spelar hög musik och är det strålande sol är det inte svårt att känna att man är nånstans runt Medelhavet. Fast med vackrare utsikt!

Gondolen

Om du instället går av en nivå innan Pelago och vill ha en lite lägre nivå på musiken och tempot har du Gondolens utebar, Bar Zeppelin. Så härligt att sitta och sippa på något svalt och se ut över stan oc prata ikapp med goda vänner.

Scandic Continental

På stora bullriga Vasagatan har du Hotell Continental som gömmer den hemliga takbaren Capital. Perfekt plats för en AW ihop med vänner som är stan och sedan ska åt olika håll då centralen med alla sina kommunikationer är bokstavligen under huset. Men där uppe är det bra med plats att både stå och sitta. De bassänger som ramar in uteserveringen lockar till bad men det tror jag inte är tillåtet…? Kliv in i restaurangen för middag eller ta något från barmenyn.

Clarion

Men någon som faktiskt bjuder på bad är Clarion med Selma City Spa men det kräver bokning så det är inget för en spontanare. Men det är väl just det som är det härliga – att det är en plats för avkoppling, mitt i stan. Finns flertalet olika behandlingar att boka. Om du däremot vill vara spontan finns en trappa under Pool Club deras Garden Bar. Öppen för alla.

Har du någon bra takbar eller taktservering i Stockholm du tycker jag bör testa? Jag tar gärna emot dina tips och förslag.

Frukost i det gula, det börjar slå ut i trädgården

Ja visade hur trädgården fått sig ett uppryck med en uteplats men på de bilderna var det inte ett blad utslaget och jag lovade visa upp när det var lite mer utslaget. Nu, en månad senare, är det grönare och hela syrenbersån är på gång. Det gröna rum som blir med de täta gröna väggarna av syrenerna börjar komma till.

Syrenerna är 85 år gamla då de planterades samma år som huset bugades. Det vi för vi fick besök strax efter vi flyttade in av en kvinna som bodde och växte upp i huset som byggdes 1940. Det är mäktigt att veta att de har stått pall och mått bra här. Och att den fina syrenbersån ger oss så mycket glädje varje sommar.

Med syrenerna som fond så har jag adderat på krukor med blommor. Jag hade så många fina blommor och planer men där kom ett rådjur under natten och mumsade upp hälften. J**la rådjur!!! Jag hade sprejat sådan där bort-med-rådjurssprej på blommorna och det fick jag straff för. Några står kvar och det får jag väl vara glad för. Hoppas blommorna repar sig och att några knoppar kan komma upp i alla fall…

Det heter ju frukost i det gröna men då jag tycker så mycket om gult i kuddar, filtar och detaljer så känns det mer som frusot i det gula.

Skuggspel på parasollets tyg. Är inte det blend det vackraste man kan se nu? Det är en sådan där sak jag kan komma på efter den långa vintern och gråa våren ha längtat efter utan att vetat om det. Något man tar föregivet under sommaren. Som att ligga på en filt och titta på moln, det man liksom inte gör i februari men vill göra varje dag maj-septemer.

Jag skulle vilja säga att vår frukostplats är invigd och jag hoppas på lite mer värme för i solen är det varmt men kylan sitter där. Men den kommer. Och jag och mitt uterum är redo!

30 tips på snittar & plockmat till mingelfest

Det är många gånger på året man serverar snittar och plockmat. Speciellt vid olika tillställningar som födelsedagar, student, nyår eller trevliga trädgårdsmingel. Det är något speciellt med att servera härliga fat med olika små snittar och plockmat för det ser så härligt ut. Och allra helst ska snittarna vara enkla att göra och tänk, just sådana har jag massor av.

30 tips på snittar & plockmat till mingelfest

Här kommer ett gäng tips. Under bilderna finns länk till inlägg med recept. Hoppas det finns något som kan inspirera. Och söker du snittar till glöggmingel? Då ska du kolla HÄR för 26 st recept.

Tre snittar med smördeg Med smördeg kommer man långt och nästan allt blir gott och läckert med den frasiga varma degen.

Friterade röstibollar – i tesil. En imponerande liten munsbit.

Tre små spanska snittar. När du önskar ”resa” söder över.

Ostfyllda rädisor är både vackert och gott.

enkla snittar

En hel buffé av snittar. För det är ju bästa maten!

Gratinerade musslor Kan också serveras som en förrätt

Bruschetta med riven tomat Somrigare än detta går väl inte att finna.

Räkor med cocktailsauce Som på film. Servera på buffé eller portion.

Endiver fyllda med ädelost och nötter En krispig smakbomb

Snittar till nyår

Fem små snittar att förbereda:
• Ostpuffar med picklad rödlök
• Kex med ankleverpaté & päron
• Selleri med ädelostkräm & valnöt
• Ädelostboll med pekannötter och tranbär
• Mini-hasselbackspotatis med creme fraiche, rom, rödlök

Yoghurt, saltgurka och honung Den där kombinationen alla älskar.

Upp nedvänd tomatpaj

Små upp- och nedvänd tomatpajer Enklaste sättet att imponera på gästerna.

ugnsbakad brieost

Ugnsbakade brie med nötter, torkad frukt och honung För det är alltid det alla vill ha.

Färskost med sweetchili När du har noll tid men får det att se avancerat ut.

Små smördegspiroger med spenatfyllning Perfekt när det ska vara något som är lite matigare.

Pizza med plock till snittar. Perfekt för matigt mingel

Goda dippsåser och -röror:
Kronärtskocksröra
Yoghurt med feferoni
Hummus
Romröra
Sval jalapeño (med livets chips)

Sött till:
Ugnsbakade vindruvorna passar till det mesta
Melon med olivolja och pumpafrön att plocka med tandpetare
Vattenmelon med citron Som en helt annan frukt

Den 7.e maj körde jag i 100 km/tim!

Det här måste kommas ihåg som en stor dag i Helena Lyths liv. Jag körde för första gången i mitt 51-åriga liv på en motorväg. ”Idag tar vi hastighetsrekord!” sa min körlärare och jag blev alldeles stel när jag såg vart vi var på väg.

Jag trodde vi skulle svänga av mot höger där jag kört tidigare men vi tog vänster – mot motorvägen och jag liksom frös. Där och då fanns det inget att göra mer än att, bokstavligen, bara köra på.

”Kolla nu döda vinkeln, backspegeln och sidospegeln, att du har fritt till vänster om dig, blinka vänster, sakta kör ut i vänster körfält och öka hastigheten” sa han lugnt men inom mig var det cirkus av känslor. Jag var på motorvägen och hastigheten var 100 km/tim. Och jag gjorde det!!!

”Jag måste köpa en deo!” väste jag för svetten fullkomligt rann om mig. Jag vågade inte lyfta händerna från ratten för det var som sjöar i varje veck i händerna.

Det roliga var att när det sedan blev 80 och 60 km/tim så kändes det sååååå långsamt. Det som jag innan tyckt var alldeles omöjligt och för fort. Börjar jag bli kaxig nu?

Ja, status i min körkortsresa är alltså att jag nu åker på de stora vägarna. Men att åka ut från parkeringen när körskolelektionen börjar är fortfarande helt hopplöst, ha ha. Alltid helt ouppvärmd där på parkeringen. Den ska väl sätta sig också så småningom.

Kvällsmys & ljus i trädgården

Jag gjorde en jobbplåtning i trädgården i början av april och nu kan jag få visa dem. Det är intressant hur fort det går för nu ser det inte ut så här längre. Det är mer grönt och med det mer ombonat. Jag ska återkomma med en status hur det ser ut just nu.

Filtar, kuddar, ljusslingor och levande ljus sätter verkligen stämningen och även behövs för att hålla värmen uppe.

Tåliga växter livar upp våren, så länge rådjuren inte äter upp dem dock. Det här med solcellslampor och -lyktor gör verkligen mycket frö trädgården kvällstid. Om jag inte sitter i trädgården och ser dem på nära håll så är det himla mysigt att se dem inifrån huset också. Det göra att uterummet lever upp.

Men det här med en värmande eldkorg – det gör att även en kall kväll blir varm och mysig. Och doften och ljudet, det ska man inte glömma för de sinnena behöver också sin dos.

Ja, kom ihåg detta nu så återkommer jag med grönskande bilder.

Har du koll på alla dina bilder?

För mitt samarbete med Läkarmissionen ville jag titta på bilderna från förlossningen 2009 och letade i mina hårddiskar. Men hittade inte! Paniken spred sig i kroppen – har jag tappat bort ett av mitt livs viktigaste ögonblick!!??? Det är ju sånt jag kan ha mardrömmar om och blir livrädd för. Att jag jobbar på stan och glömmer min hårddisk eller att någon ska göra inbrott och stjäla datorn. Det skulle vara värre än att bli av med allt fysiskt jag äger och har.

Jag fotograferar jättemycket, både till jobb och privat så det är enorma mängder bilder som hamnar i olika mappar. Jag har idag ett system med externa hårddiskar för min dators minne klarar inte allt och det har funkat okej. Ja, tills den disken säger ”Kan inte utföra tjänsten pga för lite minne” eller nåt sånt. Då köper jag en ny hårddsik och döper den till 2.0 och fortsätter där. Tills den blir full och jag sätter in en ny, 3.0.

Två gånger har det hänt att mina hårddiskar kraschat och jag med gråten i halsen och svetten rinnande på kroppen lämnat in till reparation och *tack till alla gudar* den har reparerats. ”Det är nog bra om du gör om ditt system” har de snälla it-konsulterna sagt båda gångerna.

Har jag gjort det? Så klart inte. Det tar ju sååååååå lång tid att göra. Men om det betyder att jag tappar bort bilder från livsviktiga stunder så kanske den tiden är värd det?

Jag letade djupare i hårddiskarna och hittade en mapp som hette Masters och där! Där fanns mappen med bilderna från den kaotiska förlossningen när vår förstfödde kom till livet. Bilder jag aldrig hade förlåtit mig för om jag tappat bort.

Nu är det jag som sitter här med en gigantisk hårddisk och för över bilder i ordningssamma mappar. I skrivande stund så har jag 3 timmar kvar på att föra över hela 2023. Ett rätt matigt år men ändå på bara några timmar ska hela året landa på denna nya disk.

OCH, ja jag ska även göra en molnlösning typ Dropbox så om nu olyckan är framme och min extradisk även den skulle försvinna ha allt på plats att komma åt.

Min pappa gjorde fotoalbum. Det kunde blir 4 per år och de kunde vi i familjen när som helst plocka fram från bokhyllan i vardagsrummet. Bläddra fram till förra sommaren och minnas mysiga grillkvällar, sköna strandbad eller vad det nu var. Men hur kommer mina barn åt bilder från våra resor? De vet inte ens var bilderna finns och jag ser inte gärna att de börjar fippla med mina hårddiskar. Och att göra album ska man ju göra på en gång för går det tid så blir det inte av.

Okej, jag har bloggen där många bilder hamnar men där är inte de mest personliga, de privata bilderna så de blir osedda i ett hörn på hårddisken.

Det var enklare förr när man åkte på en resa med en rulle på 24, ibland 36, bilder. När man kom hem igen lämnades filmen in och där satt man med bilderna, limstift och album att klistra in dem i. Var jag på gott humör kunde jag skriva med färgglada färger runt bilderna men oftast: Middag på kvarterskrogen, god pasta.

Det är inte utan att jag sörjer att inte ha bilderna så barnen kan se allt roligt vi gjort, se hur de växt och hur deras föräldrar såg ut för 15 år sedan. Sådant som man älskar med album ju.

Hur gör du? Har du bra koll på alla dina bilder? Gör du album?

Japansk trädgård – hur ska jag göra?

Jag kan inte släppa tanken på en japansk trädgård. Det är en sådan stor trend med trädgårdsodling, att så fröer, plantera växter och få blomstrande rabatter och ha enorma växthus man gärna ska ha långbord i men det är något med det som inte landar helt i mig. Dels att jag inte riktigt ger det all energi och att vår trädgård inte är så bra för odling då det är mycket berghällar och tallar. Men efter vår japanresa så får jag nu energi – kanske jag bara ska ha en annan typ av trädgård än den som nu är på högsta mode här i Sverige? Jag vänder blicken mot Japan istället.

Jag började redan på vår resa söka inspiration och mycket av det jag läst mig till liksom checkar mina boxar, som det heter. Här är de punkter jag tar med mig:

Omslutet

Det första jag tar in som något annorlunda än andra trädgårdar är att det är en sluten plats. En inramad, avskärmad plats för dig och de dina att vara på, lite hemlig. I Japan kan det var med bambustaket eller täta häckar som ger känslan. Men även att det är rum i rummet. En trädgård där det finns olika ytor på den stora ytan. Något som också kommer in i nästa punkt…

Återskapa naturen

Att din trädgård är som en naturlig plats där det finns dungar, öppna ytor och träd som ger olika inramningar. Att gå genom en japansk trädgård är som att uppleva olika känslor och stämningar. Du ser inte hela trädgården från en plats utan måste kliva in och runt för att se allt.

Flera element

Det är inte bara det som växer i japansk trädgård som man ska tänka på utan även andra element. Stenar är väldigt viktigt har jag förstått. Kan vara en avdelare eller vägvisare eller komplement till något som lever och är grönt. Vatten är nog en självklarhet i en japansk trädgård, tror många ser framför sig vattenspeglar och kanske till och med dammar med fiskar i. Gärna någon form av porlande vatten i form av vattenfall eller fontän.

Det onaturligt naturliga

Om du tänker på japanska träd tror jag att ett litet träd, format av någons hand kommer upp i huvudet. Ett bonsaiträd, ett litet träd i kruka som liksom formas av dig för att se ut som ett riktigt träd fast i miniformat. Och det är inte bara för fönsterbrädan sådant står högt i kurs utan även de växter som finns i trädgården. Buskar och träd formas ytterst medvetet men på något sätt ska de ändå se naturliga ut.

Detaljer

De är så fint att gå runt i en japansk trädgård och se olika små detaljer som liksom pyntat trädgården. Det kan vara skulpturer, träportaler, stora lyktor i sten eller något som bryter av.

Maxa liten yta

Det här imponerade så på mig. Framför ett tvåvåningshus, på uppfarten var det massa olika lådor, krukor och kärl med blommor. Ingen trädgård men ändå en blomsteräng. Vi som har en trädgård men till stora delar med bergshällar så har jag sagt att det inte går att odla men här är motbeviset. Inga rabatter i jorden, på stora ytor behövs. Det handlar bara om kreativitet och att vara lösningsorienterad. Och som en bonustanke: Mitt i storstaden får de stå och blomstra. Det är Japan det – man förstör inte någons annans verk.

Lite töntigt kanske men jag tänker på mycket av det jag sett i Hollwoodfilmen Karate kid. Om du har sett den så är det mycket av det jag skriver ovan och inspireras av. Med sitt höga stängsel i sin lilla trädgård skapar Mr Miyagi en hel värld och använder sig av flera olika element.

Så nu börjar jag min resa mot en trädgård som är åt det japanska hållet. Få se om jag skapar nån form av Bromma/japansk trädgård för jag ser inte att jag gör en damm med karpar eller börjar klättra i vår tallar för att tukta dem. Men man vet inte…

Möt våren i Paris. Fast i Stockholm

Skulle du också vilja åka till och möta våren i Paris? Kanske plånboken sätter stopp eller att tiden inte finns för en resa – ja men då kanske jag kan tipsa om hur du gör en resa i vår huvudstad. För mig och de som bor här är det ju bara en tunnelbaneresa på 40 kronor bort, för er som har lite längre är det så klart en större apparat. Men tipset kanske kan få ligga kvar i minnet tills besöket är aktuellt.

Jag har haft heldagar i stan under våren med franska inslag. Letat mig fram till ställen som känns som den franska huvudstaden i inredning, mat, smaker, dofter, stämning och aktivitet. Ta på dig din randiga tröja, det rödaste läppstiftet, sätt på skön fransk musik i hörlurarna och låt mig få ta dig med till mitt Paris, fast i Stockholm.

Möt våren i Paris. Fast i Stockholm

Inget är så mycket utomlands som att handla i saluhallar och Östermalmshallens arkitektur känns väldigt Paris. Men Hötorgshallen är verkligen bra den med, kanske än mer saluhall då det är mycket handel. Och passa på att beställa ett fat ostron under shoppingen.

Paris är ju modets huvudstad men att resa till Paris för att shoppa stora kända märken? Nej, du behöver bara ta dig till Biblioteksgatan. Och ta med den stora plånboken… Sedan är vintage väldigt stort i Paris också så något för alla alltså.

Birger Jarlspassagen. Vackraste platsen i stan kanske?

Små butiker med franska specialiteter ger den där ”närakänslan” jag är ute efter. Som hos Sibyllans kaffe- & tehandel, Stockholm ost & chark och Androuet ost.

Om man är i Paris så lär man sig snabbt att de tar det här med bakverk på högsta allvar. Visst, vi har vårt svenska fika men de är ett strå vassare vad det gäller kvalitet. Visste du tex att baguetten är skyddad sedan 1993, receptet är nu satt för att vara en äkta baguette. Så då kan det vara värt att besöka äkta franskt bageri så man inte begår brott…

Fransk mat serverad i fransk miljö är väl det ultimata knepet att resa utan att resa? Det finns gott om franska restauranger i den här staden och jag har med här de jag varit på och verkligen kan rekommendera: Bergamotte, Bistrot du passage, Riche, Chez Jolie, Sturehof, Mirabelle, Balzac, Sparrow, Teatergrillen.

Vad gör man då? Gå på en utställning med en fransk konstnär? Kanske gå och se en matiné med något härligt fransk film noir? Men för att inte bara se, smaka och uppleva Paris utan även fysiskt göra något? Ja men då är det ju boule så klart!

Sedan så är det ingen Parisresa om man inte promenerar i parker; Humlegården, Tegnérlunden, Vasaparken tex. Kanske att en härlig promenad runt nån av våra kanaler ändå ger allra mest Paris-känsla? Som runt Djurgårdskanalen, Karlbergskanalen eller Pålsundet.

Allt detta kan du göra för att få den härliga Pariskänslan men för att ta upp det en nivå, få den ultimata upplevelsen så behövs det fransk musik.

Säg en sport som är 100% fransk?

Boule!

Det finns flertalet ställen att spela boule på och de är både utomhus och inne. Görs allra helst med ett glas pernot i handen.

Jag ska nu erkänna en sak: jag tycker inte franska crepes är jättegoda men de är ju så vackra. Allra helst äter jag den salta varianten; galette. Som är med alla möjliga pålägg som ost, skinka, tomat osv. Men om det är något jag älskar är det omelett och fransmännen gör den ju allra bäst. HÄR är inlägg från Babylon som hade min favoritomelett. (inlägget är 13 år gammalt, alltså hur tänkte jag med bilderna…?)

Här kommer en bonus: När du är på stan för ett glas med vänner, på date eller med kära mamma – beställ pommes med bearnaise istället för nötter och oliver. Så mycket Paris över det!

Vad ska man ha på sig för att vara parisisk? Den lilla svarta är alltid ett bra tips!

Ja det var ett litet axplock. Har du fler tips på franska saker att göra, äta, se, lyssna, uppleva så tar jag gärna emot dem.