Hur går det med körkortet Helena?

Körkortsboken™ är ett reklaminlägg för STR

Det har varit en väldigt känsla fråga det där. I början, där för 20 år sedan, var det ingen som frågade och om någon tyckte jag skulle ta körkort så hade jag bra svar: jag bor i stan, jobbar i stan och behöver inget körkort. Sedan blev det känsligt och till slut pinsamt. Men nu, när det är nästan 30 år ”försent” – hur är det då?

Jo jag har släppt att det är pinsamt utan nästan med stolthet berättar att jag minsann håller på att ta körkort. Och för varje gång jag säger att jag tar det nu, lite senare i livet än många andra, så får jag höra två saker:

  1. Jag tog det också lite senare. Men de kan då säga att de var allt mellan 29 och 43 år vilket ju är betydligt yngre än jag men jag uppskattar deras pepp.
  2. Vad du är bra, jag blir inspirerad att börja jag med. Och detta är nog bland det finaste jag kan få höra. Att jag bara genom att fösta mig på något får andra att också tänka tanken och sätta igång. Så tack till alla som säger så.

Men hur ger det då? Det och en massa annat fick jag vara med och prata om i STRs Körkortspodden som nu finns ute att lyssna på. Klicka på avsnittet nedan så hör du.

Den här bilden tog jag efter en övningskörning med min man och jag vet inte om det syns men jag var helt överlycklig. Det var första gången vi var ute och körde där jag inte hade hjärtklappning och höll andan när vi var ute. Jag har alla gånger haft sådan oro och nervositet, inte litet på mig själv kan man säga så här var det en helt annan upplevelse och den ville jag minnas och påminna mig om. Att det faktiskt går framåt. Inte snabbt men i alla fall framåt.

”Du säger inte ’akta kanten’ längre” sa jag till min körskolelärare för ett tag sedan. ”Nej för det har du börjat få koll på. Jag märker att du känner av hur bred bilen är nu” svarade han. Det var också en sådan där sak jag tar med mig. Tror det är viktigt, i alla fall för mig, att se stegen, uppmärksamma dem.

Det jag har svårt för är att disciplinera mig och plugga teorin. Att sätta mig i bilen och övningsköra är så praktiskt och fysiskt så det måste jag boka med körskoleläraren och min make så de bokas in. Att boka in pluggtid skjuter jag upp tyvärr. Det är lätt att det kommer saker emellan men det är bara att boka in det med. Och speciellt enkelt är det ju med appen Körkortsboken™ då jag har med mig den hela tiden i mobilen. Jag har inget att skylla på mer än min egen disciplinering. Och att jag nu skriver det här gör också att jag har er på mig, jag kan inte komma undan när jag har er som mina bästa peppars och ryggdunkare.

Nu har jag fått fart och energi. Kanske det är för att våren är här, dagarna längre så jag kan och vill övningsköra med min man på vardagskvällar så vi inte bara tränar på helgerna, så nu kommer jag öka takten. Två gånger per vecka med körskollärare och minst två gånger per vecka med min man. Och sedan då få en plan på teoriplugget.

Vad tror du? Kommer jag komma hamn med detta mån tro?

Gratis påskpynt till påskriset

Ett påskpynt för påskriset av sådant du garanterat har hemma, alldeles gratis. Och rätt så snyggt också vågar jag mig på att säga med tanke på hur materialet såg ut från början ha ha. För nu har jag skapat ägg av gamla toarullar, papprullar. För jag gav mig själv utmaningen – hur kan en toarulle bli ett vackert påskpynt? vad säger du – får jag godkänt?

Med smala ringar av papprullen skapade jag ett ägg och det kan ju målas i alla möjliga färger så det passar just ditt påskris.

Jag får lägga detta pyssel till min samling. Om du vill ha fler pysselförslag till påskriset, kolla då HÄR så får du 15 till.

Gratis påskpynt i påskriset, av papprullar

Gör så här: Klipp upp en toarulle längs med hela längden. Lägg åt sidan och ta rulle nummer två. Mät upp 1 cm, markera med blyerts hela rullen. Det blir på de flesta rullar 9 hela cm-delar och en halv.

Öppna upp den uppklippta rullen och ”klä in” den med strecken på. De yttre rullen övre kant läggs vid första strecket och nu drar du med pennan runt hela rullen så det blir en rand runt hela. Dra ner den yttre papprullen till nästa streck och upprepa.

Du har nu en rulle med 9 st 1 cm delar. Skär med skalpell eller tunn vass kniv så delarna nu blir till lösa ringar. Måla dessa i önskad färg och låt torka.

Värm limpistol och klick på lite gran utanpå en pappring. Tryck ihop lite och för in genom en annan ring. Det blir ett kors men vrid de två ringarna till ett kryss. Klicka på lim på en tredje ring och för in i de två tidigare och nu är det som en liten boll.

När allt lim stelnar trycke du försiktigt på ringarna så bollen blir oval, som ett ägg.

Klipp till en bit tråd eller snöre och knyt ihop det. Redo att hängas upp.

Är det nu påskborden tar plats?

Att vi äter julbord ute på restaurang i december är vi nog alla rätt vana vid, det är många (tex jag) som har det som tradition att träffa familj, vänner, kollegor, bandylag mm vid smörgåsbordet av julrätter. Men varför finns inte det i samma utsträckning vid påsk? Eller så här – varför finns inte det internationellt kända smörgåsbordet att äta andra gånger än bara under 6 veckor i slutet av året? Påskbord och midsommarbord – är det bara jag som tycker det vore en underbar idé? Speciellt om man är på resa i annan stad och vill mötas upp för påskfirande. Borde finnas, tror och hoppas jag, någon krögare med samma kärlek till det gående bordet och svensk husman som börjar med detta.

Jag och Stefan pratade om detta i vår påskedition av podden och kanske fler med oss kommer vilja ha detta i större utsträckning? Och när jag fick möjligheten att testa Ulla Winbladhs wärdshus påskmeny börjar jag ana att vi ser en ljus framtid med påskbord. Om än i meny än så länge. Jag skulle inte bli förvånad om det inom några år just är fullt av dem.

Den här bardisken är som ett konstverk. Så vacker i alla sina detaljer och det ljusblå till trät – mumma för mina ögon.

Jag är verkligen svag för de här ställena som fått stå i alla tider utan att renoveras sönder. De är inte många och jag vill verkligen besöka dem alla. Får bli min mission att inspirera till genuina restaurangbesök ha ha

Påskmenyn som serveras endast under påsken:
Förrätt: sill- och laxtallrik
Huvudrätt: Rödvinsbrässerad lammlägg med bönragu, gremolata samt potatispuré med parmesan
Dessert: Påsktårta med marsipan persika, hallon och vit chokladmousse

Lite överraskad av det italienska inslaget i huvudrätten men det är så klart bara jag…

Vi blev varmt mottagna av lunchens värd Joakim Brage-Gumpert som guidade oss genom alla viner som passade till maten.

Glad som en påskkärring var jag!

Sill-laxtallrik låter lite futtigt men det var rejält tilltaget med tre sorters lax, stekt inlagd strömming och fyra sorters sillar samt gubbröra. Till detta kokt potatis, västerbottensost och flera sorters bröd. Allt jag önskar!

Så otroligt gott med lamm. Och väldigt bra att variera som här med då lite italienska smaker. Bönragun var fantastisk.

Och apropå det här med lamm. Något jag fick lära mig vid presentationen av årets rätt av årets kock var att lammproduktionen i Sverige har gått ner radikalt. Vilket är synd av flera anledningar; ett fantastiskt gott protein och med en djurhållning som är blad de bästa då lamm och får inte kan födas upp annat än på öppna fält så de har alltid levt goda liv. Känner fler som bara äter kött i form av lamm och vilt av just den anledningen. Årets kock Michael Andersson sa att varför lammproduktionen gått ner är för att efterfrågan dalat. Många tänker att det smakar kofta och är svårt att laga men han tycker att det är en gammal myt som ska dö ut. Krydda på för det klarar lammköttet. En liten pratets som ändå passade in här i inlägget.

Så klart det serveras påsktårta på en påskmeny!

Fint sällskap under denna smakprovning av trevliga kollegor. Samt…

Gosigaste lilla Molly som låg vid mig hela lunchen. Hon fick knappt nog av att bli klappad och kliad bakom öronen. Inte mig emot.

Ja det var en god och glad smak på påsken det. Jag blir inspirerad till kommande egna måltider och hoppas fler restauranger, värdshus och krogar tar efter och skapar påskmat. Allra helst påskbord, eller hur??!!

Påskgult i trädgården

Glad påsk. Ursäkta att jag inte är så aktiv här men jag firar påsklov med familjen och då är jag rätt bortkopplad och lite dagvill. Skickar här en hälsning med påskgult från trädgården.

Jag är inte den bästa trädgårdsmästaren men jag verkligen älskar vår lilla trädgård. Jag har varken gröna fingrar eller tålamod men om man nu vill ha en grön och härlig trädgård, ja då får man ju lägga manken till eller hur?!

Jag har skaffat fler odlingslådor i den lilla storleken, de som är halva sizen. Det passar vår tomt bra. Där ska jag försöka odla fram både ätbart och blomster. Lådorna ser ju allt annat än roliga ut nu så tills de börjar spira och frodas så har jag olika kärl där penseer, ginst och narcisser mm får lysa starkt istället.

Och visst ser världen lite havregrötsfärgad ut precis innan allt slår ut? Snälla naturen; skynda på nu!

Jag har en plan och tanke med trädgården och jag ska se om jag kan sätta det i verket. Att ha drömmar och planer är en sak men att få dem att bli verkliga – det är en annan.

Ja det får väl bli en följetång då kan man säga.

Födesledag, körsbärsblommor & budapestjakt

Det är roligt hur vissa dagar fylls till bredden. När dagen är slut och man summerar hur mycket man hunnit med så känns det nästan omöjligt att det var en och samma dag men hann allt. Andra dagar får jag inget ur händerna och är glad om jag typ vikt en tvätt och ringt ett endaste jobbsamtal. Men den här dagen var då det förstnämnda.

Tidigt tidigt vaknade jag och tassade ner i köket. Det var en 16-åring som skulle firas. Den traditionella och obligatoriska frukostmackstårtan dukades upp och sedan var det skönsång av föräldrar och syskon. Snabbt därefter var det skola och jobb.

Jag var bjuden på pressfrukost för IKEAs nya Stockholmsserie. En kollektion möbler och detaljer som är av, ja vad ska man kalla det, lite mer vuxen, medveten design. Och oj vad jag gillade det. Soffan i kamelfärgad sammet och den raka lampan i mjukt gult tyg var mycket Lyth-kompatibla tycker jag.

Vidare i stan för att lämna min kvartalsredovisning till min redovisngskonsult. Att jag tagit hjälp med siffror och viktiga papper är det bästa jag gjort. Alltid lika skönt att gå ut genom detta trapphus och känna att jag klarat ännu ett kvartal.

När jag ändå var i stan så tittade jag förbi Molino PR som hade visningsdag. Möttes först av en massa undgås så det var ju en bonus. Knöt nya kontakter och jobbrelationer.

Sonen hade önskat hamburgare och budapeststubbe till sin födelsedagsmiddag. Allt till hamburgarna hade jag fixat innan så det återstod bara den där stubben. Den fick jag leta efter ett bra tag. Inget napp i Östermalmshallen.

Passerade Kungsträdgården och letade bland körsbärsträden men nej, inga bakelser där heller. Bara en selfie i grodperspektiv…

Vete-katten hade så klart budapeststubbe men inte én hel utan portioner. Och med hallon istälelt för clementiner. Det får gå det med.

Väl hemma igen var det bara att börja med middagen.

Vår son är den mest matälskande kille man kan tänka sig. När han fyllde tolv ville han ha portvinsmarinerade kycklinghjärtan till sin middag och när vi var i Lyon åt han med glädje blodkorv och lammtestiklar. Nu var han så snäll och önskade hamburgare då vi skulle iväg på resa dagen efter. Jag återkommer med den.

Och pappret på paketen kan ge en hint om vart resan skulla gå…

En dag som jag tacksamt lägger i minnet. Och som sagt, nu bär det av.

Påskpodd, sista avsnittet: äggjakt, påskpresent & nya traditioner

å har vi kommit till det fjärde och sista avsnittet i Julpodden Under granen goes påsk. Här ska vi kolla närmare på några givna påskföreteelser. Äggjakt är en självklar tradition, men hur har den förändrats genom åren? Vi blickar tillbaka på långfredagens allvar och funderar på om vi har några moderna motsvarigheter. Dessutom djupdyker vi i påskgåvor, påskekrim, påskmusik och de bästa påskfilmerna – är påsken egentligen en ny sorts jul?

Jag hoppas du har tyckt om våra avsnitt och du får gärna komma med förslag, idéer, tankar, kommentarer och allt det där så vi vet vad vi kan göra bättre. Tills dess önskar jag och Stefan dig en riktigt GLAD PÅSK!

15 olika påskpyssel till påskriset

Jag har ett riktigt tungt arkiv när det kommer till påskpyssel och jag har många tips till pynt för påskriset och jag har här satt samman mina 15 favoriter. ja favoriter för det finns fler men de tycker jag vi kan hoppa över. De har liksom inte åldrats väl om man så säger.

Så här kommer de, hoppas något kan inspirera och göra din påsk lite pyssligare och pyntigare. Jo, det blev nu ett ord…

1 Påskliljor av papper från 2022. Ett av mina favorit pyssel. Och dessa kan ju användas hela året i olika färger 

påskpyssel_äggvaser

2 Äggskalsvaser från 2017. Tänk att det kan bli så vackert med gamla äggskal ändå.

3 Äggbon från 2015. Ett av mina mest delade och kopierade pyssel.

4 Äggskal med sidenband från 2023. För ibland måste det inte vara svårare än så.

5 Garnbollsägg från 2017. Garnbollar blir snabbt äggbollar. eller vad man ska kalla dem. 

06 Klassikern stearinavtryck från 2023. Fåglar som fåglar liksom. 

07 Miniamplar från 2018. Minns ni ampelhysterin som var?  

08 Pressade blommor från 2020. Allt med decopage är bra. 

09 Piprensare från 2021. Ett lite roligare pyssel och pynt.

10 Små godispåsar från 2024. För vem har sagt att godiset bara får vara i äggen? 

11 Plastpåsar från 2022. Ska du ha ett ris utanför huset. Då är detta din grej.

12 Måla fjädrar på ägg från 2022. Detta är det bästa quick-fix-tipset.  

13 Rosetter från 2013, fatta 13 år sedan ju! Himlastormande. Och fotograferat i vår gamla lägenhet.

14 Påskkärringar från 2020 (mall att ladda ner). Fram för fler påskkärringar tycker jag.

15 Pappersfjädrar från 2016 (mall att ladda ner). Kan användas dukningen också.  

Önskar dig ett härligt påskpyssel, en kreativ stund och sedan en Glad Påsk.

Potatis- & purjolökssoppa, typ Vichyssoise

Att potatis- och purjolökssoppa är en favoritsoppa hos många tror jag du kan hålla med mig om. Men har du tagit den till en ny nivå? Satt en liten fransk touch på den? När en klassisk potatis- och purjolökssoppa piffas till och får namnet Vichyssoise. Ja eller nåt åt det hållet, jag gjorde i alla fall ett försök, säkert inte alls enligt alla regler.

Du vet när en vardagsmiddag inte är så spännande egentligen men med lite roligare porslin än brukligt och en bukett som heter duga blev tisdagsmiddagen något mer än det vanliga. En potatis- och purjolökssoppa, Vichyssoise görs snabbt och slukas ännu fortare.

Potatis- och purjolökssoppa, Vichyssoise

Ingredienser:
600 g potatis
1,2 liter vatten
1 purjolök
olivolja
2 buljongtärningar (grönsaks- eller höns-)
2 dl grädde
Salt
Peppar
1-2 msk citronsaft
Knippe gräslök

Gör så här: Skala potatisen och skär i mindre bitar. Skär upp purjolöken längs med hela och skölj ordentligt i vatten. Skär i grova bitar.

Värm en stor kastrull med olja och fräs purjolöken någon minut, viktigt att inte bränna. Lägg i potatisbitarna och fräs ytterligare en stund.

Häll i vatten, smula ner buljongtärningar och koka upp. Koka tills potatisen är färdigkokt och mjuk. Skär eller klipp gräslök fint under tiden och lägg i en skål.

Ta bort kastrullen från värmen och mixa soppan med en stavmixer. Sätt tillbaka på plattan och blanda i grädde. Krydda upp soppan med salt och peppar samt citronsaft.

Häll upp i skålar, toppa med gräslök och servera med gott bröd.

Vill du ha fler förslag på soppa? Men bra, här kommer de:
Lins- & kikärtssoppa 
• Borsjtj – rödbetssoppa
• Krämig tomatsoppa
• Pumpasoppa
• Enkel fisk- & skaldjurssoppa
• Fransk Bouillabaisse
• Jordärtskockssoppa

Påskpodd! Årets första utefest?

Nytt poddavsnitt av julbopodden goes påsk. Jag och Stefan samtalar om samling runt påsk – vänner, familj och första vårfesten. Påsken markerar ofta den första stora högtiden utomhus – men hur firar vi den egentligen? Är det en tid för familjen eller har vänner tagit över? Vi pratar om traditionen att resa bort respektive att stanna hemma, och varför påsken kanske är den mest flexibla högtiden vi har.

Alltid så roligt att spela in och att vi kör allt i ett svep, utan att klippa i avsnitten gör att det känns som om det är direktsändning. Det gör det liksom mer intensivt och håller oss på spänn.

Så här roliga är den här påskkärringen och -gubben. Välkomna in i vårt påskägg. Hoppas du gillar vad du hör, säga gärna vad du tycker. Tack på förhand.

Enkel servettvikning med ficka för bestick

Att duka ett vackert bord finns det många sätt att göra och vissa svårare än andra. Att med enkla snabba medel få till det där lilla extra är nog ändå det bästa. Som en enkel servettvikning för bestick gör en i övrigt ren bordsdukning vacker och inbjudande.

Den här enkla servettvikningen har min bror lärt mig. Han jobbade back in the days på en hotellrestaurang och gjorde denna vikning säkerligen 100-tals gånger per dag. Och nu är det jag som får möjligheten att visa den vidare.

Enkel servettvikning med ficka för bestick

Vänd servetten så avigsidan kommer upp. Ha koll på om det är en servett med mönster i hörn så den hamnar likt på bilderna. Vik på mitten till rektangel, vik igen till kvadrat.

Vänd upp det lösa hörn, med mönster, till andra hörnet. Vänd hela servetten så baksidan kommer upp och den vikta sidan kommer nedåt.

Ta tag i nedre högre hörn och för mot motsatt hörn men lägg inte helt kant i kant. Fortsätt att vika hela kanten i samma riktning så det blir en ficka på ovansidan och en liten flik på sidan av den undre. Om det är mönster på servettens hörn hamnar den vid ovansidans hörn.

Vänd servetten så ”fickan” hamnar ner mot dig. Stick ner bestick i fickan.

Gillar du servettvikningar? Kolla då också in den HÄR.