Klippet från Nyhetsmorgon i morse

Det går för fort! Att visa pyssel på ett trevligt och inspirerande samt förklarande sätt på 8 minuter är alldeles för lite. Och då kan jag säga att 8 minuter är bland de längsta inslagen jag någonsin haft i rutan. Ge mig en hel timma, eller ännu hellre – ge mig ett helt program varje vecka. Ha ha, mycket vill ha mer.

Om du klickar HÄR så ser du hela klippet och som vanligt så hann jag inte med allt jag hade förberett och tagit med. Så de får jag visa annan gång.

Nyhetsmorgon med pyssel till hemmet

Då var det dags för pyssel i rutan igen, imorgon måndag så visar jag några saker som jag förhoppningsvis kan inspirera med.

Jag fick frågan om att vara med och inspirera till att pyssel på sportlovet. Och som alltid vill jag gärna att det ska vara saker som du kan sätta igång med på en gång så det ska helst vara av sånt du redan har hemma.

Lite av det jag ska visa är favoriter från arkivet så du kan förbereda dig genom att titta här. Men, jag hoppas du är med mig i direktsändningen imorgon kl 11.30 i TV4. Kanske du just har sportlov och tid att titta på tv en måndag vid lunch? Hoppas det!

Kanske mitt favoritpyssel? En vacker krans av en pocketbok. Se mer HÄR.

Att göra eget porslin är verkligen ett roligt pyssel. Se mer HÄR.

Måla som en äkta konstnär med DETTA knep.

vika bokstäver av papper

Säg det stort! HÄR får du mallar till hela alfabetet.

Då ses vi imorgon, i rutan!

Sjukstugan fortsätter

Varning! Osanningsenlig bild. Platsen är den rätta men situationen är det sannerligen inte.

Det är min fjärde dag i sängen med feber och en hel annan drös obehagligheter. Här finns ingen snyggt stylad bricka i avslappnad miljö utan det är snorpapperstussar, halvätna ostmackor, intorkade kaffekoppar och skrynkliga lakan som stoltserar i rummet. Bilderna är från det HÄR inlägget.

Men katten är densamme. Lille Birger har legat på mig, balanserat på mig eller legat i knävecken (bild två). Han snarkar högt och då han är döv har han ett ljud som är mer som en get än en liten gosigt mjauande katt. Rätt störande men fint med sällskap.

Det är många sjuka nu. Det har jag förstått och det är alla möjliga sjukdomar. Ja februari visar fortfarande vem som bestämmer…

Tack för alla supersnälla hälsningar jag fått. Ni är ju bara bäst ♥️♥️♥️ 

Till dig som är krasslig: krya på dig. Och du som hållit dig frisk: fortsätt så. Det är verkligen först när man är sjuk som man förstår hur frisk man är och hur dumt det är att man inte värdesätter det högre. Man har bara en önskan som sjuk, tusen som frisk.

Fettisafton! Hurra för gräddens högtid

FETTISAFTON! ☁️ Ja för om fettisdagen är imorgon så blir det afton idag, right!??

Semlor är inte helt unikt för Sverige utan det är vad man faktiskt kan säga är ett Östersjöbakverk. Och hur var det med den italienska som blev så poppis förra året???

Jag gjorde för ett tag sedan en variant med influenser från vara grannländer. HÄR är min semla som flirtar lite med andra varianter.

Det blev jag varse när jag var i Tallin under ett sportlov, se HÄR,  och det var en kusin till vår gräddsemla överallt. Deras var med gräddigvaniljkräm och olika sorters sylt som fyllning. Den där med lingonsylt minns jag fortfarande.

Kanske min favorit är den danska fastlagsbullen fastelavnsbolle där de inte bara har ett tunt flor av florsocker på locket utan en rejäl klick kristyr, bild från DENNA trip. Men även de har sylt i och mer smaksatta bullar, toppar med grädde och bär som synes, mer variation alltså.

Och nu får jag be om hjälp från mina finska följare; hur är den finska fastlagsbullen? Jag har hört nåt om liknade där med.

Önskar du mer inspo? Då ska du kolla HÄR för där finns alla tips och massa varianter jag gjort genom åren. Du bör hitta något som kan inspirera.

Just nu tackar jag min lyckliga stjärna att jag har semmelbullar i frysen för jag har gått och blivit rejält sjuk. Noll ork att baka och att lämna huset för att handla kondis-semla går icke. Dock oklart om jag ens orkar äta… Tur att det inte är olagligt att äta semlor även efter fettisdagen.

Ha nu en gräddig högtid och håll dig frisk!

 

 

Vik en servettros. Eller snurra den

Att vika en servettros är väl en alldeles perfekt sak till bordet för alla hjärtans dag? Om man nu inte hinner, kommer ihåg eller har pengen till ett fång riktiga rosor kanske en servett kan vara ett alternativ?

För så länge du har en servett och en gaffel kan du göra denna. Kan knappast komma på en enklare servettvikning. Eller kan man kalla det vikning? Knappast va? Mer servettsnurrning.

Vik en servettros

Lägg ut servetten med baksidan upp. Lägg gärna på en yta som har så lite motstånd som möjligt, som på en diskbänk eller som jag; på en vaxduk.

Sätt en gaffel i mitten av servetten och för in en liten bit servett i mitten av gaffelns pinnar. Börja nu snurra.

Snurra ihop hela servetten och hjälp till med andra handen så servetten hålls ihop.

Ta tag i hela ”rosen” och dra ut gaffeln. Vänd på servettrosen så ser du hur mitten där är helt plan och mer symmetrisk än den sida gaffeln var.

Lägg nu rosen i en liten skål, typ dessertskål, så håller den sig som en ros. Placera vid varje kuvert på bordet.

3 enkla snittar på smördeg, perfekt till drinkar & mingel

Snittar på smördeg är mångas favorit. Inte så konstigt då själva smördegen är väldigt god och sedan för att det är så enkelt att göra.

Här var ett fredagsmys jag gjorde till familjen och gjorde 3 olika snittar på smördeg. En som små puffar fylld med ost, en snurrar med torkad tomat och sedan en ölkorv snurrad i smördeg. Rätt olika men lika goda.

En härlig blandning av grejer. Varma snittar på smördeg samt oliver, korvar, dippsåser, kex, grönsaker och frukt.

Ölkorv inrullad i smördeg. Skär remsor av färdig smördeg och vira runt ölkorv. Pensla med ägg och grädda enligt förpackning.

Blir gott och väldigt snyggt om jag får säga det själv.

Två klassiker är puffar och snurror. Och de kan fyllas med egentligen allt man gillar. Här stansade jag ut rundlar och la en marinerad ostkub på en rundel för att sedan klä in i en till rundel. Pensla med ägg och grädda enligt förpackning.

Här stansade jag ut rundlar och la en marinerad ostkub på en rundel för att sedan klä in i en till rundel.Trycker ihop kanterna ordentligt så att ingen smält ost sedan kan smita ut.  Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och grädda enligt förpackning.

Snurror av smördeg. En smördeg kavlas ut lite och önskad fyllning läggs på. Rula försiktigt ihop och skär i 2 cm breda snurror. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och grädda enligt förpackning.

Nu är det bara att bygga upp en buffe och samla ihop alla som ska få mumsa.

På puffen/fotpallen till soffan i källaren har vi en stor träskiva med snygga handtag i mässing jag gjort, fungerar även som serveringsbricka/-skiva. Nu fick denna skiva bli serveingsbricka för fredagsmyset.

Så många snittar och gott som finns i mitt arkiv. Kolla här om det finns något du gillar:
Friterad röstibollar – i tesil.
• 3 små spanska snittar.
Ostfyllda rädisor är både vackert och gott.
• En hel buffé av snittar.
Pizza med plock till snittar.

När mina hjärtan flög över jorden

Följ med på en tidsresa. Vi backar till början av februari 2015 och jag står sent på kvällen ensam i ateljén på den reklambyrå jag jobbade på. Då bloggade jag ”vid sidan av” för Sköna hem och skulle posta ett alla hjärtans dag-pyssel. Jag ville ha hjärtan och papper och testade mig fram. Jag vek ett papper och klippte till ett hjärta av det, när jag vecklade ut det såg jag hur jag kunde göra grundformen med en tallrik. Snabbt gjorde jag ett gäng hjärtan i rosa papper som jag tog med hem. De blev där till en girlang med tråd.

Helgen efter skulle jag plåta (dagsljus du vet) girlangen men fick inte till det. ”Kanske om jag är med i bilden (det var inte så vanligt då) och håller den men då måste någon plåta mig” tänkte jag. Denne någon blev maken men han hade medans jag försökt plåtat mina papphjärtan klätt på de tre barnen sjuttioåtta lager vinterkläder och alla var redo ut genom dörren för vi skulle iväg nu nu nu. ”Kan du bara plåta mig med mina hjärtan?” bad jag.

Sagt och gjort, han började plåta och jag dissade varje bild han tog. ”Nej längre ifrån!, Skärpan här!!! Får du med allt nu? Står du verkligen rakt?” Barnen svettades i hallen, protesterade högljutt och tålamodet på exakt alla fem i familjen existerade inte alls. ”Nu tar du en bild där, jag håller här och sen får det vara bra!!!” sa jag i nån form av kombination av bedjan och krav.

På kvällen när vi kom hem igen skapade jag mitt blogginlägg och publicerade. Sedan hände det som man inte kan ha en aning om innan, det som inte går att planera för eller ens hoppas på. Då var inte instagram grejen utan bloggar och Pinterest var da shit. Bilden på mig där jag är sur och stressad blev viral och spreds över hela världen. Pappershjärtan flög jorden runt och bilden repostades och snoddes, hamnade på massa bloggar och digitala tidningar i alla världsdelar kändes det som. Magasin på alla möjliga språk mejlade och bad om bilden.

Saftig & krispig fishtaco med dubbelpanerad fisk

Har du också fallit för fishtaco? 🌮 Du har säkerligen ätit tacos nu i flera år och har dina favoriter och tillbehör men kanske du vill utveckla dig och ditt fredagsmys? Så om du inte testat fishtaco så är det nu du ska göra det. Även de små omyndiga middagsgästerna som annars inte jublar över fiskmiddagar kommer gilla det. Lovar!

Med alla dina favorittillbehör du har till ”vanlig” taco gör du även din fishtaco. Det är alltså egentligen bara att byta ut proteinet men fisken tycker jag gör det hela än mer krispigt och det är ju bara bra.

Fishtaco med dubbelpanerad fisk

Ingredienser:
500 g vit fisk (torsk, kolja, sej)
salt
1-2 dl vetemjöl
2 ägg
2-3 dl panko
Smör/margarin

Gör så här: Skär fisken i bitar och salta.

Knäck ägg i skål och vispa samman med gaffel. Häll vetemjöl och panko i varsina skålar.

Vänd först fisken i vetemjöl, forsätt sedan i ägg och avsluta med att täcka bitarna med panko.

Hetta upp en stekpanna med smör/margarin och stek fiskbitarna tills gyllene. Servera genast med önskade taco-tillbehör.

Goda tillbehör till taco som gör middagen perfekt:

Guacamole får gärna vara med hela kvällen, i tacon men även som dipp.
Ananassalsa är perfekt till taco. Och mycket annat med.
Chili cheese, smälta ostbollar med jalapeños.
Gazpacho är ett matigt och lätt sopptillbehör på samma gång.
Picklad rödlök är nästan ett måste!

Som små nuggets. Och så klart funkar dessa små saftiga och krispiga panerade fiskbitarna till alla möjliga rätter. Kanske göra en sallad? Eller lägga i baguette som god macka? Eller varför inte en lite plockig fish ’n’ chips? Från mexikansk streetfood till brittisk dito. Det är till att kunna variera rejält.

Min favorittaco är mjuk tortilla, krispig sallad, guacamole, gul paprika i stavar (det är viktigt att det är stavar, så jobbigt med små bitar som trillar tycker jag) något fruktigt som ananas eller mango, picklad rödlök och koriander. Och sedan då fishtaco där nånstans i mitten.

Dukning till alla hjärtans dag av juldukningen

Nästa onsdag är det alla hjärtans dag och då tycker jag du ska duka extra hjärtligt. Ja det behövs ju inte mer än så egentligen för att på något sätt anamma denna dag. Vardagsmaten serverad med en liten extra dekor räcker. (Om du vill ha massa inspo i alla fall kan du kolla HÄR)

Och sedan behövs det ju int köpas något nytt egentligen. Har du något rött och rosa hemma så är det bara att slänga fram det så är biffen klar.

Jag tog mig en funderare och insåg att steget mellan jul och alla hjärtans dag inte är jättelångt faktiskt. Så det var just så det blev i min lilla testomgång jag fick ett ryck att göra idag (läs prokrastinering för att jag egentligen borde gjort viktigare saker…)

Jag tog (igen) fram mitt egenmålade julporslin, de ytterst julröda tygservetterna, julens hetaste pynt; rosetten samt hjärtliga rest-pepparkakor.

Vips så blev de, med kalenders hjälp, mycket Valentine-anpassade 😅 Man får inte vara dum!

Så dagens tips blir; var högtidsövergränsande och anamma ”man tager vad man haver”.

Och apropå använda det man har: jag måste få visa hur kransen jag gjorde i höstas, du minns väl DENNA, lever fortfarande. Tycker den hållit väldigt bra och den hänger i köket så fint.

Ett dygn på Villa Fridhem – minnen för livet

Jag var medbjuden på en pressresa till Villa Fridhem och då det var precis efter jag kom hem från Frankfurt var jag inte helt säker på om jag skulle orka. Men, om det är något som jag gjort för att hamna där jag är är det att jag sagt ja till allt. Orken och tiden kanske inte alltid har varit där men jag känner mig rätt väl vid det här laget – jag får energi av att omge mig av ”mycket”. Och mycket riktigt, alla fina medresenärer gav mig massa energi och kraft.

Vi fick många fina upplevelser, historieberättelser och sedan helt magisk mat. Jag är verkligen imponerad av Fredrik och som köpte och skapade denna villa precis innan pandemin och ändå stått pall, fått det att fungera. Deras kärlek till huset och dess historia är verkligen fantastisk. Så vördnadsfullt de tagit fram huset igen.

Det är något med bussresor som tar fram lekfullheten. Vi alla sa att det var som en skolresa och vår reseledare Annika från Studio Sannkt Paul gjorde det så bra.

Min ständiga hälft i denna influncervärld; Hanna!

Efter 1,5 timmar var vi framme. En villa med historia.

Klev in i huset och med den maffigaste kolmårdsmarmorspis jag sett. Och det kanske inte är så konstigt då Kolmården är nästgårds.

Ett litet kik in i huset innan vi fick nycklar till våra rum gav mersmak.

Mitt för några timmar. I två hus bakom huvudbyggnaden finns hotellrummen.

När jag fick en sådan stor spegel så ville jag passa på att ta en avancerad selfie där ryggen skulle få allt fokus.

Tillbaka i huset och det jag slås av är att det är så mycket vackra blomsterarrangemang överallt. Verkligen så underbart att lägga ögonen på.

En väldigt god och saftig kolja med rotgrönsaker och tomater.

Och sedan en liten pralin som prinsesstårta. Och där fick vi reda på att prinsesstårtan skapades här på Villa Fridhem. Det var nämligen prins Carl som byggde villan som sitt sommarhus och en grön tårta ska ha skapats till husets prinsessor.

Och för konferensgästerna som var samtidigt som vi skulle få små snittar av prinsesstårta.

Men vi fick istället något mer lättsamt – en bukettbindningskurs.

Det bidde en bukett tillslut.

Sedan var det fri lek för en stund och ombyte till middagen. Jag satsade på en tajt pennkjol och svart genomskinlig blus. Jag känner starkt för att ta tillbaka timglasformen.

Vårt fantastiska bord väntade på oss.

En underbar 7-rätters serverades och varje rätt var godare än den andra. Och så vackert.

Så mysigt gäng och samtalen var härliga och givande. Så glad för att fått lära känna alla.

Efter en natts riktigt god sömn. Så sköna sängar men kanske främst att det var så tyst. Jag sov ikapp mig känns det som.

Här är de. Tack för allt, ett dygn gick fort men minnena ni gav håller för en livstid.