Julaftonen i bilder

God fortsättning på julen! Hoppas ni mår bra och har haft en finfin jul på alla sätt. Att tomten var generös och maten smakade toppen.

 

Julaftonen här hemma blev så där mysig och god som vi hoppades på. Tyvärr bjöd ju inte vädret och naturen på någon vidare julstämning men det var väldigt vackert ändå. En promenad till stranden gav ändå frisk luft och faktiskt lite sol på nosen. När vi var där kom ett glatt gäng på fem stycken vinterbadare iförda badrock och tomteluva. Mycket oväntat och något jag aldrig, aldrig själv skulle tycka var någon bra idé. Vill helst ha 23 grader minst…

Efter en lika frisk promenad hem var det skönt att tända ljus och lyssna på julmusik för att komma in i den totala julstämningen. Delar av släkten trillade in på eftermiddagen, lagom till ”Kalle”. Jag ser att jag blivit som min mamma – jag ser början av Kalle Ankas jul för att sen gå till köket för att påbörja middagen.

Det religösa inslaget i vårt firande brukar endast vara den självklara julkrubban. Har faktiskt tre stycken i min samling. Men min mamma blev inspirerad av gårdagens avsnitt av julkalendern och gjorde en Stina Ekblad. Ni som som såg avsnittet förstår vad jag menar. Lite mer jul blev det nog allt.

Juldukningen är den samma från år till år. Här är det svårt att få in nymoderniteter och trender. Dukningen går i rött och guld. Julduken kommer från Marimekko och de stora träljusstakarna är från min farfars barndomshem (tror jag). Tallrikarna är från makens släkt. De senaste åren har jag alltid haft röda anemoner som julblommor på bordet. Adderar på små röda och guldfärgade julgransljus i olika små ljusstakar.

Och tänk – tomten hittade till oss också!

Julbordet var stort, rikligt och bara från havet. Jag återkommer med en full innehållsförteckning.

Här är jag och lillkillen! Hej hej! Och jag säger som syrran till Hugh Grant i filmen Notting Hill: Om man inte har mycket hår – addera fjädrar!

Sen var det ”var så goda!”

Sen var det paketutdelning och gottabordet intogs. Tror jag överträffade mig själv i år vad det gäller det söta.

Och är så glad för den lilla bordsgranen. Där har jag levande ljus och mina blå grandekorationer.

På öppna spisen hade jag ställt juldekorationer i färgerna svart och guld/mässing. Men främst många levande ljus.

Till efterrätt serverade vi mandelmusslor med grädde och hjortronsylt. Det är nog ändå den godaste juldesserten!

Sen spelade vi spel tills timman blev sen. Stöp i säng glad som ett barn. Tack kära familj för en underbar jul!

God Jul önskar jag er!

Kära du! Tack snälla för att du är här och läser. Jag vill passa på att skicka mina allra varmaste hälsningar om en God Jul.

Julaftonsmorgonen är över och nu är vi igång med att duka för middagen, ställa i ordning och ska väl i sinom tid få på oss ordentliga kläder. Morgonen började galet tidigt då tre små barn (så klart) inte ville vänta på att dagen skulle gry. Kolsvart ute och föräldrar halvt om halvt vakna trippades (läs dundrade) det ner till köket för att se om tomten fyllt julstrumporna och se – det hade han!

Innan släkten kommer ska vi ta en frisk promenad till stranden och julmata änderna. Men sen håller vi oss hemma och myser så mycket vi kan. Återkommer med bilder när jag är ute ur julkoman.

Stora julkramar och återigen – GOD JUL!!

Tack Tant Vera för mina barndomsjular

Julen sägs ju vara mest för barnen och vi har alla olika minnen som präglar hur vi ser på hur en perfekt jul ska vara. Jag har tidigare skrivit om hur jag och en kompis diskuterade i nioårsåldern och hade helt olika tankar om vad som var en perfekt jul. Jag tror att ett uns av nostalgi och sentimentalitet nu i vuxen ålder slängs in i potten när det kommer till hur en jul ska vara. Om lunchen var superviktig i sitt firande som barn tror jag man fortsätter med den traditionen även som vuxen. Eller när paketen SKA delas ut. ”Men så gjorde vi alltid i min familj…”

En tradition i min familj var att gå till Tant Vera på julafton för att äta jullunch. Tant Vera var min mormors bästis och de flyttade från Småland till Stockholm för att studera. Väl i storstaden träffade de var sin karl och satte bo bara något kvarter ifrån varann ute i Stockholms västra förorter. Tant Vera blev självklart min mammas gudmor. Tyvärr gick min mormor bort alldeles för tidigt men tant Vera kämpade på och blev hela 104 år. (Hon gick i pension 1968 och jag är född -74) Då min familj flyttade tillbaka till min mammas barndomshem innan jag föddes och Vera bodde kvar hade jag henne nära ända från dag ett. Inte bara fysiskt för jag och familjen stod henne nära, det tog många år innan jag förstod att vi inte var släkt. Vad har detta med julen att göra? Jo, hon fyllde år på julafton så det var självklart födelsedagsfirande i form av julbord hos henne varje år. Endast en knapp handfull gånger under de år hon levde som jag fanns med i bilden missade jag hennes dag. Detta blev så klart en väldigt stor del av våra jular.

Hennes hus fylldes till bredden den 24.e december och varje år blev det bara fler och fler gäster. Hennes fyra barn fick också en drös barn och sen dök det upp barnbarns barn. Väggen med fotografier på släktingar räckte knappt till. Min familj fick också vara med där på ett hörn.

Kommer aldrig glömma hennes 90-års dag. Hon var alltid stilig och modemedveten men att som 90-åring ha kalas i de raffigaste genomskinliga byxorna är det nog inte många som skulle klara av. En riktig kruttant! Hon kom fram till mig och frågade om vi inte skulle spetsa glöggen lite. ”Jag har ouzo jag kan hälla i”. (!!) Jag tackade Tant Vera för omtanken men var nöjd med den glöggen jag hade.

Även hennes 100-års dag firade vi hemma hos henne. Samma stora julbord, samma stora folksamling, kanske tom fler denna gång. Viktigast denna dag var nog brevet från kungen, eller ”brevet från Carl-Gustaf” som hon sa. När vi frågade om hon inte ville flytta till ett ålderdomshem, för enklare vardag, svarde hon: ”Nej, där bor det ju bara gamlingar!”

Om jag får önska hur livet ska vara och bli så önskar jag att jag har exakt denna livsinställning: Bäst att hänga med även i morgon, det kan ju hända något kul! Så var hon, Tant Vera.

Så, tack Tant Vera för alla underbara julaftnar hemma hos dig och grattis på födelsedagen en dag i förskott!

Julbord av choklad! Ett stylistjobb av mig

För några veckor sedan hade jag den enormt roliga uppgiften att utöver mitt vanliga jobb som AD också få agera stylist på en fotografering. Och inte nog med det; det var ett drömuppdrag då det handlade om jul och choklad!!! Nyp mig i armen vad kul det var.

Det vi skulle åstadkomma var ett julbord med bara choklad och hela bilden skulle andas jul. Tycker nog att jag lyckades, eller vad tycker du?

Det jag kan avslöja är att ungefär 85% av rekvisitan är mina egna privata prylar. Japp, tom bordet, juteväven och lådorna. Granriset är från trädgården. Det är till att ha ett välsorterat hem när det kommer jul, så att säga. Tänk om jag kunde få bara jobba med julplåtningar… Snacka om att nischa sig 😉

Jag arbetade två år som fotoassistent direkt efter gymnasiet och i mitt jobb som AD så är det mycket plåtningar och under dessa, när man plåtar mat av något slag, slutar man suktas. Det blir liksom för mycket, för när jag nu tittar på bilden förstår jag inte hur jag inte åt en enda bit choklad under den dagen.

Nu, när det bara är timmar kvar till jul, så håller jag på som bäst att göra detta bord hemmavid. Inte lika stort och inte bara med choklad. Lite knäck, kolor och skumtomtar ska ju också få plats. Och clementiner!

Och fotograf för dagen var den eminenta Petter Karlberg! Kan du gissa kunden…?

Enkelt julgodis med marmeladkulor, choklad & pistagenötter

Vill du göra ett eget julgodis men har inte tiden eller lusten att lägga energi på julbak? Då kommer här ett bra tips: Chokladdoppade marmeladkvartar med hackade pistagenötter.

Jag fick tips om att chokladdoppa marmeladkulor av en väninna och det lät för spännande och enkelt för att inte testa. Smaken var jag inte helt säker på då jag inte är en van marmeladkuleperson. Jag adderade på nötter och hela biten blev urläcker.

Marmeladkulan drar åt päron och beroende på vilken choklad man väljer så blir ju smaken på den lilla godbiten därefter. Jag valde 70% dessertchoklad som då är lite strävare och starkare i smaken. Bra kombination till marmeladen. Nötterna ger lite struktur och smak.

Kulorna går att dela enkelt då de redan är sådana. Skär i mitten så jag får kvartar. Hackar pistagenötterna till rätt små bitar. Smälter chokladen i vattenbad och doppar de små gröna båtarna där i.
Tar upp med pincett, lägger på bakplåtspapper och strösslar över lite nötter på en sida av biten. Låter torka och förvarar torrt.

Hade faktiskt med mig min 5- och 6åring i julstöket. De turades om att dela kulorna och skära till båtar. Då marmeladen är lätt att skära i med vanlig matkniv var det ett kul barnpyssel också. Det varma vattenbadet var dock lite för vanskligt även om det var chokladen som lockade mest 🙂

Blev du nu sugen på att göra mer julgodis? Klicka på de röda länkarna för
• chokladkola
• knäckstrutar
• kolasnittar med saffran
chokladdoppade aprikoser

Dassiga pepparkakor! Ett lite annorlunda julpyssel

Att julpynta sitt vardagsrum är väl självklart och så gör man lite mysigt i andra delar av hemmet men varför inte ta i? Låt julen ta för sig ordentligt i hemmets alla rum. Det är ju ändå bara en gång per år 😉

Toalett och badrum kanske inte är det mest givna stället, but face it, det spenderas en hel del tid där, eller hur? Och om det är så att du kommer ha släkt och vänner på besök kan det vara fint att visa vägen med en lite juligare wc-skylt.

Alla har vi sett hjärtan på lantliga dassdörrar och bakat julens pepparkakor med samma symbol. Tänk om man skulle ta och slå ihop dem?! Här är det ett ”pepparkakshjärta” gjort av lera som bränns i vanlig hushållsugn, tex Fimo- eller Cernitlera.

Pepparkakshjärtat är gjort av lera som ”gräddas” i ugnen, finns att köpa i hobbyaffärer. Kavla ut den bruna ”degen” på ett bakpapper. Jag hade ingen hjärtformad kakform i rätt storlek så jag ritade och klippte ut ett i papper och la ut på degen och skar längs med pappret. Hålet gjorde jag med ett spritshuvud som passade i storlek. Den vita leran och formade smala maskar och la på som kristyr. Bakpapper med kaka läggs på en plåt ställs i mitten av ugnen. 110 grader och 30 minuter senare hade jag en fin, varm pepparkaka.

Känner du igen detta? Inte så konstigt, det är en favorit från mitt gamla arkiv (-12) som förtjänar lite dagsljus.

Väv in julklappen med paketsnören för verklig julkänsla

Som ni vet så älskar jag paketinslagning så jul är ju som, ja, julafton för mig, hö hö…

Här kommer ett tips på ett paket som blir väldigt snyggt och stilrent samtidigt väldigt juligt. När jag gjorde denna så tänkte jag på de vävda papphjärtan som man hänger i julgranen. Titta på filmen lite längre ner här så får du nog ett hum om hur jag gjort.

 

https://youtu.be/vbUvNfGAUhg

Blir så fint och mottagaren kommer garanterat bli glad och imponerad. Kanske inte vill öppna paketet, ha ha ha!

 

Jultips | Förvara knäcken smart och snyggt

Under julfirandet ska det finnas ett gottabord, inte mer än en armslängd bort, ständigt påfyllt. Men vissa saker kanske ska plockas undan nattetid och det kan bli ett himlans fram-och-tillbaka-plockande. Och sen har ju knäcken en stökig förmåga att klibba ihop sig (om man nu inte gör knäckstrutar). Detta rådde jag bot på för några jular sedan med en fin serveringsburk för knäcken som även då fick fungera som förvaring.

Gör så här: Klipp till smörgåspapper i den form som din burk eller ask har och lägg knäcken i våningar med pappret som avskiljare. Som en pralinask där man vill ner till undre lagret, liksom. Knäcken klibbar inte ihop och hanteringen blir smidig. Och snygg!

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

Recept på vörtbröd – det perfekta julbrödet

Julen innehåller så många olika smaker; knäck, rödkål, lussebullar, griljerad skinka och vörtbröd. Jag vet att inte alla gillar denna söta limpa men jag är faktiskt galen i vörtbröd. Kryddorna är väldigt mycket jul och det söta går tipptopp-bra ihop med den salta julskinkan och edamerosten. Och sen att rosta en skiva vört, snabbt på med smör som får smälta lite, så blir det liksom ett lyxigt bakverk.

Fast ett rejält saftigt och nybakat vörtbröd slår ju alla färdigköpta. Med vörtmix så är det smidigt att göra eget vörtbröd.

Ingredienser:
50 g jäst
25 g smör
1 dl mörk sirap
33 cl porter (eller lättöl men porter gör det mustigare)
en påse vörtmix
5 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
1/2 dl russin (valbart)
ett ägg
75 g smör

Gör så här: Smula jäst i en degbunke och smält smör i en kastrull. När smöret är smält häller du i mörk sirap och porter . Detta degspad ska bli finger varmt och därefter hällas i bunken över jästen tillsammans med vörtmixen. Rör tills jästen och kryddmixen helt har lösts upp. Blanda i vetemjöl och rågsikt och russin om du vill. Arbeta i hop degen och du kan gott och väl jobba länge. Kör du i hushållsmaskin kan du låta den gå i tio minuter. Låt sen degen jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt på ugnen på 225°C. Häll över degen på ett mjölat bakbord och arbeta ihop. Forma till en stor limpa eller två mindre och lägg på plåt med bakplåtspapper. Nu ska limpan/limporna få jäsa till dubbla storleken och det tar 30-40 minuter. Vispa upp ägg och pensla över limpan/limporna när de jäst klart. Nu åker de in i mitten av ugnen och OBS! sänk temperaturen till 175°C. Låt vörtbrödet gräddas i 30-40 minuter.

Smält smör och pensla brödet med när det är klart och ligger på galler för att svalna.

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

 

Tips på snabb, enkel juldukning & placeringskort

Här kommer ett tips på en snabb idé och dekoration till juldukningen.

Med de vackraste röda äpplen får man stämningsfull dukning och med papperstejp runt det lilla skaftet kan man lätt få till ett placeringskort.

Det som behövs är så enkelt så; röda vinteräpplen, papperstejp och bra penna. Min dukning går i rött och guld/mässing så jag väljer en guldtejp.

Drar ut lite av tejpen och skriver namnet. River av en längre bit och viker dubbelt runt äppelskaftet. För att få till den där lite arbetade känslan klipper jag till tejpen till en lite vimpel. Klart!

Äpplet ställs nära kuvertplatsen eller som jag gjort, på tallriken.