Lertallrikssill, lerpottasill eller varm matjes. Kär sill har många namn

Lertallrikssill, lerpottasill eller varm matjes – oavsett namn måste du testa om du inte gjort det!

I går hade vi tre grannfamiljer på middag och vi tjuvstartade sommaren med ett riktigt sillbord. Eller tjuvstarta? Sill får man och bör man äta året runt.

Bland sillsorterna fanns även ett fat lertallrikssill, lerpottasill eller varm matjes med tillbehör rätt å slätt. Detta är nog min favorit bland sillrätter. I praktiken är det matjessill varvat med tillbehör och smält skirat smör. Matjessillen blir helt annorlunda med det varma, smälta smöret på. Får en ny och fantastisk smak. Rekommenderas varmt, hö hö…

Lertallrikssill, lerpottasill eller varm matjes

Ingredienser

2-3 burkar bra matjessill (gärna hela filéer som skärs i grova bitar)
1/2 finhackad gul lök
1/2 finhackad röd lök
1 knippe finhackad gräslök
2 hackade kokta ägg
200 g smör
några snygga dillvippor

Gör så här: I en ugnsfast form lägger du ingredienserna i ”ränder”. Sill, löksorterna och ägg med fokus på sillen så klart. Sätt ugnen på 75 grader och smält smöret i en kastrull. När smöret smält helt och skiktat sig så häller du över det klarade smöret i en annan kastrull (se till att inte den vita bottensatsen kommer med) och ställ åt sidan. Sätt in sillformen i ugnen 5-10 min och hetta samtidigt upp smöret så det blir lite brynt (men inte bränt). Ta ut formen ur ugnen och ställ fram för servering och skeda det brynta smöret över sill, lök och ägg. Det ska fräsa till lite när smöret kommer på. Dekorera med dillvippor och servera bums med färskpotatis och ostknäcke.

Denna typ av sillrätt gör vi alltid till påsk och jul. Eller när andan faller på så klart för sill tycker jag absolut man kan och ska äta året om.

Bind en väldoftande midsommarstång i miniformat till midsommardukningen

Förra året ville jag binda en midsommarstång i miniformat att ha till midsommardukningen. Det var dessutom en väldoftande sådan då jag gjorde den av färska kryddor.

Till själva skelettet på stången använde jag grillpinnar. Fullängd på höjden och halva pinnar till den vertikala. Surrade med tunn tråd i krysset. Klädde sedan korset med färsk timjan och band fast med grön bindtråd. Ringarna gjorde jag av ståltråd och klädde med blommande oregano.

Har man ett långbord som ska dukas kan man göra flera stycken sådana här och sätta i rad med lite mellanrum, över bordet.

SparaSpara

Smördegsbakelse med jordgubbar – enklaste & godaste sommarefterrätten

En smördegsbakelse är det perfekta sättet att lösa en massa bakproblem: 1) Du har inte tid att baka. 2) Du kan inte baka. 3) Vill baka något alla ska gilla. 4) Ska se proffsigt ut. 5) Vill baka utan att kladda

I övermorgon är det midsommarafton och jag ser fram emot att mumsa sill och jordgubbar så det står härliga till. Kanske inte samtidigt dock…

Är det i sista minuten att fixa efterrätt till midsommar kanske jag har grejen för dig här. Få ingredienser och rasande enkelt samtidigt som woweffekten och smaken är på topp.

Det är smördegsbakelse med vaniljkräm och färska jordgubbar som toppas av ett skirt pudrat lager florsocker. Ser lika snygg ut som den smakar. Och är jätteenkel att göra.

Somrig efterrätt, bakelse med smördeg, vaniljsås och jordgubbar

Ingredienser, 4 bakelser
4 plattor smördeg, tinade
1 ägg 

Vaniljkräm 
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3tsk vaniljsocker

Jordgubbar eller annan frukt och/eller bär

Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Dela plattorna på mitten, varje platta blir två kvadrater. Skär ena kvadraten till fyra lika remsor. Dessa remsor läggs ovanpå den första kvadraten, som en en ram runt. Vispa lätt till ett ägg och pensla endast remsorna. Baka i ugn i 15 minuter, tills smördegen rest sig och fått fin färg.
Under gräddningen görs vaniljkrämen: I med alla ingredienser förutom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm nu försiktigt till medeltemperatur, blanda och vispa hela tiden under uppvärmning. Får absolut inte koka för då blir det som äggstanning. Vid första kokbubblan tas kastrullen från värmen och får svalna. Då blandas vaniljsockret i. Ställ i kylen att svalna och tjockna.
Ta ut smördegsbakelserna och låt svalna. Dela jordgubbarna i mindre bitar
Fyll smördegsbakelserna nu med vaniljkrämen och toppa med jordgubbar. Skikta lite florsocker över precis innan servering.

Fler somriga desserter

1. Sommartårta med jordgubbar och lemoncurd
2. Sommartårta med jordgubbs- och rabarberkompott
3. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde
4. Somriga pavlovabakelser med marängbotten

SparaSpara

Recept på Brantevikssill

Första sommaren som föräldrar ville vi njuta av till fullo som en liten familj så vi hyrde hus på Österlen, i Brantevik närmare bestämt. Ett riktigt litet sommarparadis. Ganska snart vi anlänt kom vi i kontakt med den lokala delikatessen Brantevikssill. Det blev inte bara en sommarromans utan en beständig sillkärlek.

Detta är en sill som är ganska söt och i mitt tycke en god sill att ha på sillbordet som komplement till andra mer salta sillar.

Brantevikssill

Ingredienser
2 burkar 5 minuterssill a 420 g
1,5 msk vitpeppar
1,5 msk kryddpeppar
5 lagerblad
1 gul lök
1 röd lök
1 dl hackad färsk dill
1 dl hackad gräslök
1,5 dl strösocker
1 msk salt

Gör så här: Lägg sillen i en sil och låt rinna av ordentligt. Denna sill har ingen lag utan den skapas under lagringen.
Finhacka lökarna och hacka dill och gräslök. Mortla vit- och kryddpeppar och bryt lagerbladen mindre bitar. Blanda peppar, lökhack, dill, gräslök, lagerblad, socker och salt i en bunke. Skär sillen i bitar och varva sillen med lök- och kryddblandningen i en ren glasburk. Förslut burken väl och låt stå svalt helst i 2 dygn.

Tips på ett snyggare sätt att servera sill till midsommar

Snart är det midsommar och vi kommer äta en hel del sill och färskpotatis kan jag tro. Ett snyggare sätt att servera sillen på är att göra små snittar av färskpotatis och sill – dvs slå ihop det man ändå ska äta till små munsbitar.

Skär kraftiga skivor av kall, kokt färskpotais och lägger valfri sillbit på. Sen så kan man addera gräslök, salladslök, dill, flingsalt eller någon krispig grönsak som passar i smak. Jag hade tänkt lägga en tunn skiva rädisa överst på mina sillsnittar men ändrade mig och gjorde rädiseblommor i stället. Blev som stora näckrosor som simmade mellan sillsnittarna.

sill till midsommar

För att göra så här vackra rädiseblommor behövs det egentligen bara tid. Skär kryss från toppen nästan hela vägen ned och lägg i kallt vatten över natten. Då ”slår” blommorna ut. Ju längre skärsnitt och ju längre de får ligga i badet desto större och vidare blomma.

På skärbrädan har jag vaxat papper. Snyggare men lika bra som smörgås- och bakplåtspapper.

Jordgubbstårta med rabarber. Kanske den perfekta sommartårtan?

Jordgubbstårta med rabarber – är inte de det mest somriga som finns?

Att göra en sommartårta med just jordgubbar och rabarber känns hel rätt för att skapa sommarstämning – för den här sommaren verkar vara lurig. Äsch, strunt samma, jordgubbstårta med rabarber smakar i alla fall sommar i varje tugga.

Jordgubbstårta med rabarber

Det här är saftig och härlig tårta med fin balans mellan sött och syrligt. Jordgubbs- och rabarberkompotten är fräsch utan att vara för syrlig och vaniljkrämen gör alltihopa så där härligt gottigt och krämigt. Tårtbotten är bakad med potatismjöl så den är riktigt maffig och saftig. Bara bra saker, eller hur??

Jordgubbstårta med rabarber

Tårtbotten – Ingredienser
5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver

Gör så här: Sätt ugnen på 175°  och smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål och i en annan skål som går att visp i häll i socker och knäck i ägg. Visp rejält poröst med en elvisp. Vänd sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i smeten. Blanda tills smeten är jämn och fin.
Häll över i formen och ställ på galler i mitten av ugnen. Grädda i 40-50 minuter. Stick ner en potatissticka i mitten av kakan för att säkra att den inte är blöt innan den tas ut.
Ställ att svalna något innan kanten tas bort och stjälps upp på galler. Låt svalna helt och skär sen tårtbotten försiktigt till tre lager.

 

Vaniljkräm – Ingredienser
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3tsk vaniljsocker

Gör så här: I med alla ingredienser förutom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm nu försiktigt till medeltemperatur, blanda och vispa hela tiden under uppvärmning. Får absolut inte koka för då blir det som äggstanning. Vid första kokbubblan tas kastrullen från värmen och får svalna. Då blandas vaniljsockret i.

 

Jordgubbs- och rabarberkompott – Ingredienser
300 g rabarber
400 g färska jordgubbar
1 vaniljstång
1 dl råsocker
1,5 msk potatismjöl
2 msk vatten

Gör så här: Skölj rabarber och jordgubbar. (Jag drog av tunna remsor av rabarberns skal till dekoration) Snoppa jordgubbarna, skär rabarbern i  mindre bitar och lägg i en kastrull. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur alla kärnorna. Kärnor och den rensade stången läggs med i kastrullen. I med vatten och råsocker och sätt på kastrullen. Låt koka i 10 minuter. Önskas en segare kompott reds potatismjöl med lite vatten i mindre skål och blandas i kompotten. För över i en bunke och låt svalna i kylen. Blir rikligt så måtta sedan hur mycket som behövs till tårtan.

På det understa lagret bredde jag ut vaniljkrämen för jag vill att safterna från kompotten på det övre lagret ska kunna jobba sig nedåt och verkligen safta till hela tårtan.
Vispade grädde och bredde över sidor och lock. Dekorerade med jordgubbs kvartar och strimlor av rabarberskal. De är kanske mest för skönheten och för att visa att det är rabarber i tårtan.

Jordgubbstårta med rabarber

Tårtan gjordes till middagen ikväll som redan är avverkad. Mina föräldrar var här på en tidig middag och nyss åkte make, min pappa och äldste sonen för att kolla på fotboll och Zlaaaaatan. Heja Sverige! Kvar blev jag, min mamma, dotter och parvel. Den minsta som har magen full av jordgubbstårta med rabarber…

Sugen på flera somriga bakverk?

1. Knäckig rabarberpaj med toscatäcke
2. Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
3. Midsommartårta med lemon curd
4. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
5. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde

Sommarfrukost på en regnig dag och klara sommarplaner

Några veckor kvar, sen är det semester. Och sommar på riktigt, inte bara i en dag – hoppas jag.

Frukosten den här morgonen får mig att längta till lediga sommardagar. Grekisk yoghurt, frukt, bär, nötter och honung. Så enkelt och samtidigt så perfekt. Det är sådan frukost jag vill ha på mina sommarlediga dagar. Ni vet de där dagarna då man är uppe först av alla och har kök och tidning för sig själv. Tystnaden och lugnet före stormen. Fast då med morgonsol i stället för strilande regn.

Nästan så jag blir lite ledsen att det känns passande med ett tänt ljus i mitten av juni…

Frukosten påminner om Grekland som vi hoppas åka till nästa sommar. Jag är total grekofil och min favoritresa är att båtluffa i grekiska ö-världen och då helst i ögruppen Cykladerna. Har båtluffat 6 gånger och det lär bli dubbelt så många till om jag för önska/bestämma. Nu kommer ni tycka att jag är helt knasig (om ni inte redan gjorde det) men jag hade faktiskt en båtluff med våra barn som målbild vid förlossningarna. Alltid drömt om att få resa med små barn på detta sätt och deras små ryggsäckar är packade med badbyxor och gosedjur.

Men i år blir det en svensk sommar med dansk krydda. Jajamensan, våra sommarplaner är klara! Vi kommer göra en turné i södra Sverige och jag räknar stenkallt (eller stenvarmt) med att vi kommer få tokbra väder och varmt hela juli. Annars får jag gå i ljusterapi hela hösten.

Börjar med härliga dagar på norra Gotland för att sedan ta färja till Oskarshamn och en vända i Småland. Sedan jobbar vi oss mot Skåne där vi kommer stanna längsta tiden. En bokning har vi kvar tills allt är helt kirrat och det är en natt i Köpenhamn. Jag är så nöjd och glad med våra sommarplaner. Jag tänkte mycket på det igår, varför jag är så pepp. Insåg att det är första sommaren på 6 år som jag inte är gravid, ammande eller i ständigt bevakande av liten parvel. I år är barnen 6, 4,5 och 1,5. De stora klarar sig väldigt bra själva och minstingen går jättebra och är inte längre en fara för sig själv på samma sätt som tidigare. Kontakter och trappor måste inte undersökas. Sen så är de stora jättebra på att leka med honom och vara ”barnvakter” så vi är fler som tar hand om varann. Ganska skön känsla. Tidigare somrar känns det som om jag varit konstant påslagen och haft otroligt svårt att slappna av. Jag är rätt aktiv som person men med småbarn att ta hand om blir jag nästan sjukligt energisk. Ska försöka tillåta mig att slappna av. Ja – vi får se hur det går med det. Ambitionen finns i alla fall.

Nej, nu är barnen på gång till köket, får sätta i gång dagen. Så mycket för det lugnet…

Skiter i sommarvädret, bröllop & plastbantar på IKEA i stället

I dag har det varit den första sommarlediga lördagen med rekordvärme för i år och det har varit prinsbröllop. Vad gör vi då för att maximera denna toppendag? Jo, vi åker till IKEA. Det var bestämt sedan länge att vi skulle dit idag för att ÄNTLIGEN styra upp vårt gardinstångsbehov.

När vi packar in hela familjen i bilen inser vi hur rejält dumt det är att inte nyttja den fina dagen, för man vet ju aldrig när sommaren behagar komma tillbaka. I samma sekund kommer jag på att detta måste vara den bästa lördagen någonsin att just besöka det stora varuhuset. Mitt i månaden ger ingen lönehelgsstress, toppväder får alla att söka sig utomhus och så det där bröllopet skulle väl hela stan gå å titta på. Och mycket riktigt – parkeringsplats mitt framför entrén och inga köer. Vi fick dessutom tag i den sista svängda gardinstångsdelen och den sista gardinfållen för hängare (vad nu den heter) så vi hade många gudar med oss. Tack!

Men hur som helst – Vi skulle uppdatera barnens matservis och då tog jag beslutet att vi skulle plastbanta. Det är väl nåt jag så sakteliga gjort utan att ha haft ett ord på det men efter att ha läst om hur plast påverkar oss blev jag rätt berörd. Nu åker all tråkig plast ut och in med riktiga och trygga material.

Mindre tallrikar och skålar i porslinsglas för 5 kr/st och två slevar fick följa med och putta undan utjämnade plastdito. Mycket nöjd.

Men en lite hälsning till IKEA: Det ska väl inte ta 9 minuter att ta av en klisteretikett från en slev? Rejält klister i de där artikelnummerslapparna måste jag säga…

Gör fina korgar av gamla jordgubbslådor med korkhandtag

Av gamla jordgubbslådor kan man göra mycket. Söta korgar till förvaring tex.

Nu är sommaren faktiskt här och det kommer köpas både en å annan låda med jordgubbar kan jag tro. Har sparat ett gäng bärlådor och bäraskar från förra året. Tipsat tidigare om att använda dem som picknickskål men nu kommer här ett mer beständigt återbruk.

Vad som behövs:
Bärlådor/bäraskar
Målarfärg – hobbyfärg
Håltång
Sax/skalpell
Kork
Jungfruben

Gör så här: Måla papplådorna och låt torka.Gör sedan två hål i överkant – ett  på vardera, motsatta sidor.
Måtta till handtaget. Mät så att när handtaget är nedfällt kan gå ner, runt asken/lådan. Klipp eller skär till handtaget. Markera och gör hålen för fästena. Fäst handtaget med jungfruben och kläm fast benen ordentligt.

Se till att alltid matcha ditt nagellack med ditt pyssel!

Inte bara att detta är ett bra återbruk av den gamla jordubbslådan utan korken är ett 100%-igt naturmaterial och antibakteriellt så ja, mycket bra här alltså.

Små korgar som kan fyllas med allt möjligt. Det behöver vi väl alla 😉

SparaSpara