Mandelkubb – recept på en riktig klassiker

När jag var liten fanns det alltid mandelkubb hemma hos oss. Det hade nog att göra med att vår morfar, som nästan dagligen var på besök, älskade mandelkubb.

Smakminnet av mandelkubb sitter fast, som etsat. Den omisskännliga smaken av bittermandel och den fluffiga konsistensen får mig att minnas.

Det var evigheter sedan jag åt en mandelkubb och efter att ha sett Sommar Med Ernst och hört Ernst mumla om mandelkubb i varje program blev jag sugen. Letade efter recept och hittade några få och väldigt olika. Försökte finna det som var mest i min smak och gjort lite ändringar, bara för att det är så skoj. Mycket av upplevelsen, den önskade smaken, hänger på antalet bittemandlar eller mängden bittermandelolja.

Jag gillar när det verkligen smakar bittermandel så jag rekommenderar bittermandelolja för att säkra smaken. Det kan kanske ha att göra med att kvaliten på de bittermandlar jag haft inte varit den bästa men oljan får fram smaken bättre. Men smaken är som baken så det är bara att välja. Eller ha lite av båda dera.

mandelkubb

Mandelkubb – recept på en riktig klassiker

Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
7 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
1,5 dl socker
7 bittermandlar eller 5-6 droppar bittermandelolja
1 ägg
1,5 dl mjölk
pärlsocker till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och socker i en stor bunke. Riv bittermandeln fint eller använd bittermandelolja och blanda med de torra ingredienserna i bunken.
Smula ner det rumsvarma smöret och nyp ihop med mjölblandningen. I med mjölk och ägg och knåda i hop till en deg.
Lägg upp degen på ett bakbord och rulla ut till en lång korv, ca 40 cm. Tryck till/platta degkorven lite så det blir en väldigt lång och smal rektangel. Skär till 20 bitar, ca 2 cm breda.
Häll upp pärlsocker på ett djupt fat och doppa ena kubbsidan så den täcks av pärlsocker och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugn i ca 15 minuter och sedan låt dem svalna på galler utan bakduk, så ammoniaksdoften ångas bort.

mandelkubb mandelkubb

Sonen ser tveksam ut men så var verkligen inte fallet. Go-fika när den är som bäst!

SparaSpara

DIY: Bäddsoffa

I vårt hotellrum på vår Kreta-resa senast så var det en mycket smart lösning på problemet bäddsoffa. Lägenheten var uppdelad i två rum och i allrummet/köket/sovrummet fanns barnens sängar som också var soffor. Två bäddar, på hjul, stod mitt i rummet i vinkel. Ryggstödet till soffan var en rulle av täcke, lakan och en tunn bäddmadrass. Smart och snyggt.

Bäddmadrassen var då inrullad i möbeltyg och ihopfäst med kardborreband.

Med hjul blir det perfekt så att man kunna flytta så det blir en dubbelsäng om man vill det. Jag blev väldigt inspirerad och ser hur vi kan försöka med något liknande i framtiden.

 

Nektarinsalsa med avokado- perfekt till allt grillat

Nektarinsalsa med avokado är perfekt till grillat och fantastisk sommarmat.

Om vattenmelonsallad är en sommarklassiker för mig så är nektarinsalsa ännu mer ett måste på sommaren. Passar till allt (jo banna mig, nästan allt) grillat. Söt, matig, frisk, lite stark och läskande.

Nektarinsalsa med avokado

Ingredienser
3 nektariner
1-2 avokados
1 lime
knippe salladslök
1/2 chili, valfri styrka
olivolja
flingsalt

Gör så här: Dela nektarin och avokado, ta bort kärnor och skalen på avokado. Hacka fruktköttet i stora bitar och lägg i en bunke tillsammans med skuren salladslök. Pressa över saften från lime. Dela en chili, ta bort kärnor och skär chilin i smala strimlor. Blanda försiktigt tillsammans med frukten. Ringla över olivolja och smula några nypor flingsalt.

DIY: gör ett vindspel/insynsskydd eller ja, något lekfullt av tyg

I går fick jag ett ryck. I dag ska vi ha middag med 6 andra vuxna och 6 andra barn och vår uteplats är inte jätteskoj. Ville göra något lite lekfullt och något som rör sig fint i vinden. Det blev ett vindspel eller insynsskydd om man så vill. Eller bara något lite annorlunda och skoj av tyg.

Rev ett gäng tygremsor av gamla lakan och knöt en ögla runt en rundstav som jag hängde upp i s-krokar. Enkelt att ta in och ut efter väder.

Denna blev vit och beige vilket passar fint mot vårt vita hus men till kräftskivan, då ska det nog bli en röd variant.

 

Recept på marängbotten & Pavlova som bakelser

Marängbotten är kanske den bästa basen för en somrig dessert.

I går plockade vi bär och de tänkte jag göra en somrig dessert av tillsammans med marängbotten. Pavlova är ju en klassiker men ville göra en variant och dessutom i portioner, bara för att det är skoj, snyggt och härligt. Marängbotten, lemon curd, grädde och sommarbär i en perfekt blandning.

marängbotten

Recept Marängbotten

Ingredienser till 7-8 desserter
6 äggvitor
3 dl socker
lemon curd
grädde
frukt och bär

Gör så här: Knäck äggen och häll äggvitorna i en helt ren och torr, stor skål. Gärna av metall då det kan finnas spår av fett i plastbunkar. Vispa äggvitorna med elvisp tills det är ett rejält hårt skum. Häll i sockret, lite i taget och vispa allt eftersom. Vispa tills det är en fast, helvit marängmassa.
Sätt ugnen  på 125° i varmluftsugn, för att kunna göra flera plåtar/bottnar samtidigt. Annars 150°
Lägg bakplåtspapper på plåtar och rita 14 eller 16 cirklar i samma storlek som desserterna och marängbottnarna ska vara. Mät med desserttallrikarna som ska användas.
Med sked breds marängmassan ut på cirklarna (eller spritsa), fördela jämnt. Avsluta med att dra med skeden i cirklar på marängen så det blir en fin, rund och platt maräng. Grädda plåtarna samtidigt om det är varmluftsugn i ca 1,5-2 timmar. Marängerna ska bli helt hårda på ytan och torra inne men får gärna ha en seghet i mitten, kärnan. Låt svalna på plåten.

Pavlova bakelser

Vispa grädde, skölj och ansa de bär och frukt som ska vara på. Lägg en marängbotten på varje tallrik och bred på ett lager lemon kurd. Ovan på breds ett lager grädde. På med en ytterligare marängbotten och toppa med ett grädde lager till. Överst läggs nu bär och frukt, jämnt och fint fördelat över grädden. Servera genast.

Man skulle kunna tro att jag har blivit en mat å bakbloggare då det duggar tätt med just sådana inlägg men det är verkligen säsong för härliga middagar och somriga bak just nu. Man träffar nära och kära och då vill jag passa på att göra mycket ev det där goda som man inte riktigt kan sitta goffa i sig själv. Kidnappar alla gäster och ber dem prova både det ena och det andra. Och ”vänta, ska bara fota först…”

 

Somriga desserter och efterrätter

Sugen på mera sommarbak? Då kanske du också kan gilla nån av dessa fyra:

1. Sommartårta med jordgubbar och lemoncurd
2. Sommartårta med jordgubbs- och rabarberkompott
3. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
4. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde

Dagens fångst

Ett dygn har spenderats i vackra Sörmland och vi har badat i insjö, lufsat i sval och skuggig tallskog. Under fötterna var det blåbärsris så långt ögat nådde. Och bär i överflöd. Så mycket sommarlov det bara går!

I den lilla saftmuggen lades bär på bär tills bredden var nådd. Note to self: ha alltid med en hink!

Vattenmelonsallad med fetaost, oliver & salladslök

Det känns som om det blivit en sommarklassiker. Vattenmelonsallad med fetaost och oliver måste jag bara får mumsa på när värmen slår till.

I går hade vi en helt underbar sommardag med bad. Barnen tog var sitt simmärke och stolta som tuppar visade de upp sina små nålmärken till allt och alla. Väl hemma fortsatte sommaren och då vi hade vattenmelon hemma så passade det alldeles perfekt med en vattenmelonsallad till sommarmiddagen i trädgården.

Salladen kan ätas som snacks till en sval sommardrink, som en förrätt eller som ett gott tillbehör till grillat kött.

Ingredienser
1/4 vattenmelon
300g (2 förp) fetaost
290 g (liten burk) svarta oliver
Salladslök
Olivolja
Flingsalt

Gör så här: Skär melonen i ganska stora bitar och lägg på fat. Bryt och blanda i fetaosten. Lägg över oliver. Skär salldslök i smala strimlor och strössla över. Blanda försiktigt. Ringla över lite olivolja och krossa några nypor flingsalt över. Servera.

Sommarkvällsljuset letade sig in i trädgården.

 

Recept på flädersaft – sommaren på flaska

Åh, då var äntligen min flädersaft klar! Gjort på ett gammalt beprövat recept.

TIPS: man kan frysa sina nyplockade fläderblommor om man inte hinner koka flädersaften precis när fläderblommorna plockats.

flädersaft

Min flädersaft är nu upphälld i flaskor och ställd i matkällaren. De som inte dricks nu får läggas i frysen för saften är helt naturlig att den möglar om den får stå för länge i rumstemperatur. Men i frysen kan den ligga och sedan förgylla vilken tråkig novemberdag som helst. För det är så jag tänker – ta vara på sommarens vackra och goda nu för att kunna njuta av senare då man behöver ljus och värme som allra bäst.

Receptet på flädersaften kommer från min mamma som i sin tur fått det från – ja, jag vet inte var, men det är ett recept som är gammalt och välbeprövat.

Recept flädersaft, fläderblomssaft

Ingredienser
1,5 liter vatten
2 kg socker
60 g citronsyra (två påsar)
2 citroner (skalet rives och saften pressas ur )
25 fläderblomsklasar (det går jättebra att frysa klasarna innan saftkokningen om man inte hinner koka saften precis när de plockats.)

Behövs
1 kastrull att koka lagen i
1 stor kastrull gryta med locka att låta saften dra i
silduk med ställning
flaskor att hälla upp saften i

Gör så här: Koka upp vatten och häll i socker. Rör om tills sockret lösts upp och vätskan är helt genomskinlig. Ta upp lite av lagen i en mindre skål och lös upp citronsyran där i. Häll tillbaka i kastrullen tillsammans med det rivna citronskalet och den pressade citronsaften.

Lägg fläderblomsklasarna i en stor kastrull och häll över socker- och citronlagen. Lägg på lock och låt dra i 5 dagar.

Sila flädersaften genom en silduk och häll upp på flaskor. Frys det som inte används inom en snar framtid. Då kan man med fördel frysa i tomma, rena pet-flaskor.

Även om jag vill spara saften så njuter vi självklart redan nu av den goda saften. Perfekt törstsläckare!

Sugen fler somriga drycker?

Citronsaft – äkta härlig lemonad
Iste – en äkta törstsläckare

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Bild på hur min sommardag känns

Sitter å äter frukost och ser helt plötsligt världens vackraste färgskala framför mig. På barnens plasttallrik ligger en underbart vacker (och galet perfekt och söt) vattenmolonsbit. Blir helt betagen av färgskalan; brunt, ljusblått, rosa, rött, vitt, ljusgrönt och mörkgrönt.

Det blev liksom en bild på hur min sommardag ska kännas. Apropå det, nu drar vi å badar!

Supertips: markera sladdsörjan

Snart kommer vi åka på sommarturné och packningen kommer bli rigorös.

En del av packningen kommer bestå av diverse elektroniska prylar och säkert en hel kasse fylld med laddare till telefoner, läsplattor, datorer, kameror. De vi hälsar på kommer ha samma laddning med  laddare och det byts och söks efter dessa sladdar till förbannelse. ”Är det min laddare som är här i köket eller vems är det?” 

Efter förra årets sladdsvinn tänkte jag vara förberedd och markerar upp allt med washitejp. Kontaktladdare med tillhörande (löstagbara) sladd får samma färg. Nu vet vi vilka som är våra plus att vi vet vilken sladd som tillhör vilken ”klump”.

Genast känns detta elektroniska råttbo mer hanterligt!

Har en kartong med smal washitejp i olika färger men det går ju egentligen lika bra med  vanlig tejp om man skriver eller ritar på tejpen.