Följ mig:
Dryck

Göra egen citronsaft/lemonad

9 juni, 2013

Att göra egen citronsaft är nog det bästa sommarpysslet. Och att få slutresultatet sedan är ju en vinst som läskar och svalkar på bästa sätt.

En egen citronsaft på en varm, solig sommardag är ju som handen i handsken! Och igår var precis en sådan dag. Efter några varma och sandiga timmar på stranden tog sig vårt lilla gäng hem för en skön eftermiddagsvila. Tror jag ska införa eftermiddagsvila även för oss vuxna hela semestern. Så skönt att få slumra och höra svalorna jobba där ute.

Hur som helst, när vi vaknade till liv igen var vi mycket törstiga och hade lämpligt nog citroner hemma. Då ville vi göra egen citronsaft som fick betyget: Mmm, DEN var god!, av sonen.

göra_egen_citronsaft

Göra egen citronsaft, lemonad

Ingredienser
4 citroner
2,5 dl ekologiskt rörsocker (el ”vanligt” strösocker)
1,2 liter kokat vatten

Gör så här: Tvätta citronerna ordentligt och skala dem, allt det gula ska bort och sparas. Försök att få med så lite av det vita, blir lätt bittert annars. Skalen läggs i en stor bunke med sockret och det kokheta vattnet. Rör om så att sockret löses upp. Låt stå tills det svalnat.

Under tiden pressar du saften från citronerna och saften hälls i bunken när resten har svalnat. Sila allt i finmaskig trådsil eller silduk.

Serveras riktigt kall och med mycket is för bästa sommarkänsla. Jag späder med vatten i glasen, ungefär hälften, men det är en smaksak och beroende på citronen.

För att göra saften ännu mera somrig och läcker har jag i några myntablad i glasen. Snyggt blir det ju också.

göra_egen_citronsaft

Önskas fler kalla, svalkande drycker?

• Iste – en klassiker
Svalkande smaksatt vatten med gurka & mynta
• Somrig drink med cointreau, lime och mynta
• Roligaste sommardrinken: Vitt vin Piggelin

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara Malin på pastill 24 juli, 2013 at 16:52

  åh vad gott!! Jag drack lemonad på ett fik idag och fick ett sånt sug på att göra egen. Iväg till affären omedelbums alltså 🙂

  • Svara Helena - amelia.se 25 juli, 2013 at 21:18

   JA, spring så fort det går. Somrigt så det förslår och helt magiskt gott.
   SKÅL! 😉

   KRAM 🙂

  Lämna en kommentar

  Close