Följ mig:
Bakning & Godis

Mandelkubb – recept på en riktig klassiker

15 juli, 2014

När jag var liten fanns det alltid mandelkubb hemma hos oss. Det hade nog att göra med att vår morfar, som nästan dagligen var på besök, älskade mandelkubb.

Smakminnet av mandelkubb sitter fast, som etsat. Den omisskännliga smaken av bittermandel och den fluffiga konsistensen får mig att minnas.

Det var evigheter sedan jag åt en mandelkubb och efter att ha sett Sommar Med Ernst och hört Ernst mumla om mandelkubb i varje program blev jag sugen. Letade efter recept och hittade några få och väldigt olika. Försökte finna det som var mest i min smak och gjort lite ändringar, bara för att det är så skoj. Mycket av upplevelsen, den önskade smaken, hänger på antalet bittemandlar eller mängden bittermandelolja.

Jag gillar när det verkligen smakar bittermandel så jag rekommenderar bittermandelolja för att säkra smaken. Det kan kanske ha att göra med att kvaliten på de bittermandlar jag haft inte varit den bästa men oljan får fram smaken bättre. Men smaken är som baken så det är bara att välja. Eller ha lite av båda dera.

mandelkubb

Mandelkubb – recept på en riktig klassiker

Ingredienser
125 g rumsvarmt smör
7 dl vetemjöl
2 tsk hjorthornssalt
1,5 dl socker
7 bittermandlar eller 5-6 droppar bittermandelolja
1 ägg
1,5 dl mjölk
pärlsocker till garnering

Gör så här: Sätt ugnen på 200°. Blanda vetemjöl, hjorthornssalt och socker i en stor bunke. Riv bittermandeln fint eller använd bittermandelolja och blanda med de torra ingredienserna i bunken.
Smula ner det rumsvarma smöret och nyp ihop med mjölblandningen. I med mjölk och ägg och knåda i hop till en deg.
Lägg upp degen på ett bakbord och rulla ut till en lång korv, ca 40 cm. Tryck till/platta degkorven lite så det blir en väldigt lång och smal rektangel. Skär till 20 bitar, ca 2 cm breda.
Häll upp pärlsocker på ett djupt fat och doppa ena kubbsidan så den täcks av pärlsocker och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ugn i ca 15 minuter och sedan låt dem svalna på galler utan bakduk, så ammoniaksdoften ångas bort.

mandelkubb mandelkubb

Sonen ser tveksam ut men så var verkligen inte fallet. Go-fika när den är som bäst!

SparaSpara

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Gunilla Spahr 9 juli, 2019 at 11:10

    Jag älskar kubb!!!
    Jag bakar det ibland när längtan blir stor. Det blir dock varierande smak av bittermandel, då det är svårt att ”droppa” från flaskan med Bittermandelarom (Dr Oetker), som jag har hemma.
    Vet Du vad 5-6 droppar kan motsvara i kryddmått??

    • Svara Helena Lyth 9 juli, 2019 at 20:07

      Oj, det var en bra fråga. Har tyvärr inget svar i rockärmen just nu, får testa det. Men det bästa är i iallafall att ta några droppar, röra runt och sedan smaka av. Fortsätta eller pausa på kryddan så att säga.

      Kram!

    Lämna en kommentar

    Close