I dag var jag på en mycket god och intressant presslunch på Danyel Couets restaurang Allegrine. Han samarbetar med den franska kycklingproducenten Label Rouge och vi var inbjudna att få lära oss mer. Och det måste jag säga, att jag fick lära mig en massa samt förfärad.
Så klart ska vi alla se över våra vanor, hur vi konsumerar, vad vi väljer och framförallt stoppar i oss. Jag tänker på inga sätt komma med pekpinnar eller förmaningar men det är skrämmande hur mycket av köttindustrin inte direkt hjälper oss till varken bättre mat eller bättre klimat. Att med dina val i matbutiken signalera att du prioriterar vissa produkter framför andra är en stark röst till producenterna.
Så klart smakade all mat gudomligt när det kommer från en stjärnkock men jag vågar mig tro att råvaran hade en hel del med hela att göra. Bra råvaror tenderar ju att ge bättre resultat.
Jag ska bli bättre på att göra medvetna val. Många bäckar små.
Jag har varit här i fyra dagar för att besöka tre mässor och insupa all inspiration och nu på väg hem. Och som jag längtar efter mina hjärtan där hemma.
På den här mässan som jag besökt är det hela 29 mässhallar att promenera genom för att låta ögonen falla på allt som fanns i de olika 5000 (!) montrarna. Jag har försökt sålla och tycker att jag fått med mig massa inspiration att ta vidare ut här på bloggen.
Jag har besökt mässan tidigare och denna gång kunde jag förbereda mig bättre, veta vad jag skulle ge mer tid och annat att lite rusa genom.
Utöver allt jag sett så är det också en bomb i samtal och kontakter. Om man är blygt lagd så kan man nog ducka det mesta men här är det liksom meningen att samtal ska skapas och kontakter knytas.
Presskonferens för oss inbjudna.
Mycket imponerad över den simultantolkning jag fick i hörlurarna på engelska. Aldrig varit med om tidigare.
Jag reser själv men det är ett gäng svenskar som gör samma resa och vi har mötts upp i pressrummet efter mässan och med det både kunnat utbyta intryck men också få känna grupptillhörighet när man är helt solo i den enorma mängd av människor man är med.
Jag har så många bilder jag vill visa men måste sålla lite och skapa någon sorts vettig uppdelning. Så se detta som en liten teaser 😂
Att korv stroganoff är en klassiker som är älskad av otroligt många, speciellt barnfamiljer, är nog ingen överdrift. Jag tror jag läste någon undersökning på vad svenska familjer har som stående matschema och just korv stroganoff var på pallplats.
Jag skulle vilja slå ett slag för att göra denna rätt lite grönare. Kanske du också har barn som är lite si så där med grönsaker? då är ett bra tips att ta redan älskade favoriträtter och göra dem gröna, vegetariska. Kanske de små bordsgästerna inte ens märker det…?
Här är en klassisk korv stroganoff men med en vegetarisk korv, gurka nedvänd i själva rätten och serverad i salladsblad. vips blev det en ny rätt men helt som vanligt.
Och lite roligare serverad gör så klart att det blir mer lockande. En vardagsmiddag men med en extra touch gör en vanlig tisdag lite festligare.
Korv stroganoff med extra grönt
Ingredienser:
600 g korv (falu- eller vegetarisk)
rapsolja
2 gula lökar
4 matskedar tomatpuré
2,5 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk dijonsenap
salt och peppar
0,5 gurka
Servera i salladsblad och med ris och saltgurka
Gör så här: Stek hackad lök i olja. Skär korv i stavar stek med löken och klicka i tomatpuré. Häll över matlagningsgrädde och sjud någon minut. Klicka i dijonsenap, krydda och smaka av med salt och peppar. Skär gurka i tärningar och vänd ner i korven precis innan servering.
Lägg i stroganoffen i stora salladsblad, forma jasminris i form för roligare servering och toppa med skivad saltgurka. En vardagsfavorit i vegetarisk tappning är redo att serveras.
Tänk vilken skillnad det blir bara maten serveras på ett annat sätt.
Broderade servetter är absolut det trendigaste nu i dukning. Tygservetter med broderade symboler i kanten eller i hörnan, som en blomma till sommardukningen, kräfta till kräftskivan eller med klassikern initialer tex. Det blir verkligen så vackert, med den lilla detaljen sätter det stämningen.
De finns många servetter med olika motiv att köpa men äkta fina linneservetter är inte billiga. Att sedan sitta och brodera 10-12 stycken servetter man köpt second hand eller på de man redan har hemma är ett rätt tidskrävande jobb. Jo visst, det är mysigt att sitta och skapa men jag är nog alldeles för resultatinriktad och framförallt okunnig på broderi för att ge mig hän detta.
Så då kan man undra om jag är smart eller lat när jag kom på denna idé. Eller om det finns ett ord som är smartlat så är det precis det jag är 😂
När jag i höstas var i Skåne med vänner och besökte en second hand-affär så hittade jag märken som man stryker på kläder. Du vet sådana som man hade förr när det gick hål på byxor så strök man på stora tygmärken över hålet och vips var hålet ”lagat”. Här låg det många olika märken men inte som hållare utan mer som dekoration till kläder kan jag tro. Att sätta på jackor och väskor.
”De här stjärnorna var fina, var kan de få sitta?” tänkte jag. Och kom på att de ju var som de där fina broderierna jag sett på servetter. Perfekt!
Gör det själv: broderade servetter, fuskvarianten
De här stjärnorna tycker jag fick en extra skjuts av den guldiga tråden. Hade jag varit lite raskare hade jag ju haft perfekta servetter till nyår.
Högblank guldtråd på ena sidan och den andra med klister som reagerar på värme, vad nu det heter.
Jag funderade länge och väl på var jag skulle placera stjärnan. Snett ned mot hörnet fick det bli.
Jag vek över servettens andra hörna så inte strykjärnet skulle skada gultråden, så ett lager linneservett mellan alltså.
Det är ett sngstrykjärn men jag valde utan ånga för att vara på säkra sidan.
Det blev så bra så. Stjärnan sitter som berget. Och enligt informationen jag fått ska den också klara tvättar. Annars hade det ju liksom inte vara så värt kan man tycka.
(Fusk)borderade linneservetter redo för fest.
Jag är mycket nöjd med min lat-smarta idé. Och vad är mer lat-smart? Jo att stryka dukar med blomspruta. Kolla in HÄR så får du se.
Har du posters och tavlor hemma? Ett hem blir inte helt inrett om inte även väggarna är inredda. Att tavlor och posters sätter stämning tror jag vi är många som känner när vi kliver in i ett rum. Även så är just tavlor och posters ett väldigt bra sätt att visa din personlighet, din egna stil. Den inredning du sätter på väggarna bokstavligen ramar in ditt hem.
Inred med posters & tavlor
Om du önskar hjälp med att hitta vackra posters att fylla ditt hem med så ska du genast besöka SoPosters. Dels så har du mycket att leta bland, hitta din personliga stil men också tipsen på hur du skapar en tavelvägg.
Rabattkod till mina läsare
Just nu har jag fått en enuik kod att ge mina bloggläsare. Passa på att skapa snygga tavelvägar med min kod HL25 och få 25% rabatt på alla posters. Koden är giltig t.o.m sön 4 februari 2024.
Något som blivit mycket populärt är att ha kökstavlor. Det hjälper verkligen till att ge den där härliga kreativa känslan man vill ha i ett kök, ett rum där det ska skapas väldoftande mat. Många fina fotograferingar där det vattnas i munnen samt stilrena illustrationer. Allt för att matcha din stil och ditt hem.
SoPosters – svenskt tryckeri med känsla
SoPosters är ett svenskt poster mikrotryckeri beläget i vackra Strängnäs i Sörmland. De samarbetar med kreatörer från hela Sverige för att skapa en kollektion som kan fylla dina väggar med småskalig, unik konst. Allt som trycks, trycks on demand för att minska klimatavtrycket. Så det är med andra ord rykande heta posters som hamnar hemma hos dig.
Är du den som vill ha en stor tavla som tar för sig eller önskar bygga en hel tavelvägg? Jag är nog lite av både och. Vissa rum önskar jag ha med ett stort utropstecken med en stor tavla medan i andra mer kreativt skapa en härlig blandning. Matcha din inredning med vackra konstverk. Förhöj känslan och sätt färg med dina favoriter.
Och det är då också lätt att variera sig genom att byta i ramarna. Jag byter gärna motiv och platser för olika känslor och årstider så det verkligen blir en levande miljö.
Lycka till med din inredning, hoppas det går uppåt väggarna. Och missa inte koden HL25 som ger 25% fram till 4/2.
Fisk i ugn med tomater och oliver är en rätt som nästan lagar sig själv. Ja, i alla fall om man tar några genvägar som jag gärna här vill dela med mig av. För ibland måste det bara gå fort men för den sakens skull får man inte talla på smaken.
Den här enkla rätten, med fisk i ugn med tomater och oliver blev en riktigt uppskattad rätt av barnen. Ja, fisk är inte direkt det enklaste att göra ibland när man har en kritisk samling juniorer runt bordet. Men då smaksättarna här är riktigt maffiga blir det en rätt de gillar skarpt.
Och vitlöksdoftande klyftpotatis – det är ju som värsta goda fredagssnackset ju. Otroligt gott.
Fisk i ugn med tomater & oliver
600 g vit fisk; kolja, sej, torsk Salt att rimma fisken 900 g fast potatis 1 förp marinerade vitlöksklyftor 1 förp inlagda tomater 1/2 förp stora gröna urkärnade oliver Flingsalt
Gör så här: Värm ugnen 165° varmluft. Lägg fisken i ugnsfast form och salta den. Ställ i kylen i minst 30 minuter (kan stå upp till över natten).
Klyfta potatisen och lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla potatisen med oljan från de marinerade vitlöksklyftorna. Ställ plåten långt ner i ugnen.
Ta fram formen med fisken och lägg över inlagda tomater och toppa med oliver. Ställ in ett galler mitt i ugnen och ugnsbaka fisken i ca 15 minuter. Potatisen är kvar och går med i ugnen.
Ta ut fisken med hela gallret och ta ut potatisplåten. Toppa potatisen med vitlöksklyftorna och ringla över marinad. Ställ tillbaka i ugnen, högt upp och höj temperaturen till 200° samt vrid till grill. Låt gå tills de fått färg och yta.
Servera med krispig grönsallad. Smaklig måltid.
Jag har alltid varit svag för klyftpotatis. Nästan så jag kan äta endast det som en rätt. Med vitlökarna på som blir varma är det verkligen som en egen rätt. Nästan 😅
En klassisk cheesecake är svår att inte gilla skulle jag säga. Ett sådant där bakverk som går hem i de flesta läger. Och kanske även i alla lägen? Så varför inte baka en klassisk cheesecake till alla hjärtansdag där söta (!) jordgubbar blir till hjärtan för att sätta stämningen.
Den tar sin lilla tid att baka så var beredd på att du ska förbereda den redan den 13.e februari men du vet ju vad dom säger; den som väntar på något gott…
Klassisk cheesecake med hjärtan av jordgubbar
Botten 3oo g digestivekex 175 g smör
Fyllning 800 g färskost 5 st ägg 3 dl socker 2 tsk vaniljsocker 2 msk mjöl 2 msk pressad citron
Gör kakbotten så här:Sätt på ugnen på 175° och smält smör i en kastrull. Smula digestivekex rejält, gärna i en matberedare och blanda smulet med det smälta smöret.
Häll över i en bakform med löstagbar kant. Tryck och platta nu till kaksmulet i formen. Tryck ut allt så det går upp högt på kanterna.
Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
Gör fyllningen så här: Vispa ihop färskost, vaniljsocker och socker med elvisp. Vispa även i citronjuice.
Knäck i ett ägg i taget som vispas in på lägsta nivån på elvispen. Häll sedan, under vispning, i mjöl.
Häll över smeten i den nygräddade kakbotten och sänk ugnstempen till 150 grader och grädda i 1 timma.
Låt stelna i rumstemp ytterligare 1 timma.
Täcke: Blanda creme fraiche, socker och vaniljsocker till jämn smet och bred på kakan.
Ställ nu kakan i kylen och låt stå över natten. Precis innan servering: dela jordgubbarna på mitten, på längden. Skär bort ett litet V mitt på den breda sidan, upptill, så ett hjärta bildas. Runda ev till för mer hjärtform.
”Om du får bestämma, vad ska vi göra idag?” frågade jag vår 10-åring. Då dotter och make var borta på basketmatch hade jag mina söner alldeles för mig själv och jag kunde vara helt ledig så nu var det all-in-mys tänkte jag. ”Då vill jag gå på museum!” svarade han vilket nog överraskade mig lite. ”Jag vill gå på Tekniska eller Moderna”, fortsatte han. ”Eller vad är det på det moderna museet egentligen?” lade han till efter ett tag. När jag förklarade att det var modern konst på det han trodde var ett modernt museum, dvs det som händer nu nu nu, ändrade han sig snabbt till att bara vilja gå till Tekniska museet. Ordningen återställd – han hade inte helt plötsligt blivit konstintresserad och ett kulturellt underbarn…
Efter lång frukost så begav vi oss ut. Jag har varit rätt hård genom åren att när vi är tillsammans ute, på t-banor, på restaurang osv så är det nolltolerans på skärmar. Detta har gett fantastiskt resultat för när vi är i rörelse som på en resa på tunnelbanan är det som att de inte kan sluta prata. Jag uppskattar så våra samtal och alla de kamper jag haft mot skärmens lockelse har varit värda det. Så resan till stan och museet blir liksom ett event i sig med massa oväntade samtal och ämnen.
Hur som helst, väl framme klev vi in och för att humör och energi skulle hålla hela vägen var det lunch på en gång.
På väg ut passerade vi modelltåget men det gick sönder så vi fick se ett stillastående tåg. Rätt visande för hur det sett ut i verkligheten senaste tiden 😅
Sedan började vi uppifrån för att jobba oss nedåt. Play Beyond Play är en utställning och de digitala spelen och dess historia och värld. Jag fick lära mig att 4 av 10 personer på vårt jordklot har någon gång spelat ett svenskt spel. det är ju himlastormande faktiskt.
Underbart retro!
Jag är inte den som fastat så mycket för tv-spel, dataspel och allt vad de kallats genom åren. Jo, nu ljuger jag – Candycrush blev jag besatt av men kan inte riktigt sitta länge med ett spel tror jag. Brädspel kan jag däremot sitta hela kvällar om sällskap finnes. vad säger det om mig? Tant? Rimligt…
Donkey Kong var det enda spel jag hade. Inte ett sådant där flådigt med två skärmar utan en singel. Med endast ett spel i min ägo kan du gissa att jag blev grym på det. Och trött på det 😂
Då vi inte hade någon tid att passa lät jag killarna spela och uppleva allt tills de var färdiga.
Då var det vidare upptäckter på övriga utställningar. Så otroligt mycket att uppleva, testa och lära sig. Perfekt för kids med spring i benen och hjärnor att fylla.
Och på MegaMind får man testa sina olika förmågor och begränsningar. Som här fick jag testa min rörlighet. Jag var övertygad om att jag skulle få underkänt men nej då, jag låg på genomsnittet. Phu!
Efter 4,5 timmar på musset var vi redo att åka hem men med ett stopp på vägen.
Caramella vid Hötorget är ju stans bästa godisaffär så när det var lördag och vi vr i stan så gav det så klart ett lördagsgodis här ifrån. Jag fyllde min påse med turkosa fiskar, lakritsnappar och turkisk peppar. Gissa två gånger på mitt favoritgodis 😂
På vägen in genom dörren hemma plockade vi på oss några vedträn från förrådet. Rätt nedkylda men så nöjda med dagen. Sedan var det mysig afton till ögonlocken föll ned.
Att få landa på härliga L’Avventura efter de intensiva dagarna på Formex var precis det bästa som kunde ske. Jag hade en massa saker, lådor fyllda med pysselmaterial men de satte jag i en taxi medan jag själv reste till Italien med pendeltåget.
Jag hade bokat middag med mina vänner Josefine och Hanna och ett bord väntade på oss på L’Avventura. Det är det bästa med restauranger som jobbar med sin profil, att det blir som att resa bort fast det är i sin egna stad. Som HÄR när jag var i Paris, fast hemma.
Enastående miljö som får en att glömma snöstorm och lager-på-lager-kläder för en stund utan få tro att det är sommar med ljumma varma kvällar.
Detta har blivit lite av en favoritrestaurang (HÄR och HÄR) men det är nog inte svårt att förstå för det är utöver miljön och maten mycket som sker. Det är inte en tyst liten krog där alla sköter sig själva utan här eldas maten i varje hörn, den italienska discomusiken är hög och rolig och det är många födelsedagar här med isfacklor överallt.
Ja som bara det att man välkomnas till bords med detta enorma parmesanhjul man får sig en bit av innan man beställt.
Mina vänner och kollegor jag funnit på Instagram. När man är frilans och jobbar helt själv får man hitta sina egna kollegor. Det är det som får en att orka stå själv skulle jag säga. Vi är egentligen 5 stycken som hörs varje dag, flera gånger per dag.
Plock av bättre slag till förrätt.
På torsdagar finns det denna magiska rätt: Parmesanpasta. Den har jag ätit förut i Venedig, se HÄR, men då var kocken inte lika välvårdad som på L’Avventura, om man så säger…
Parmesanen får ett lager av vodka som sätts på. Elden flammar högt och osten smälter
Publiken jublar!
I den smälta osten hälls nykokt pasta ner för att röras runt och gottas till.
Publiken jublar ännu mer!
Det slevas upp och toppas med färskriven tryffel.
Pang tjong och lyckan är total. Dra mig baklänges vad gott. Funkar det att gör med den lilla 150g parmesanen jag har i kylen mån tro…?
Om vi vill ha efterrätt? bara om den brinner, sa vi. Och det blev en La Bomba.
Jordgubbs- och basilikaglass i italiensk maräng.
Dags att resa hem igen. Tur Italien ligger ära ibland.
Hej måndag och hej vanliga vardag. Håller du på att blåsa bort? Vårt hus knakar rejält i stormen och aldrig har det väl känts så otroligt skönt att vara inomhus, ha en ”tråkig” hemmadag som idag?
Jag har i veckan en hel del fotograferingar, texter att skriva och sedan är det resa till Frankfurt på fredag för att gå på årets mesta inspirationsbomb, creativeworld-mässan. Så med det kan jag säga att en lugn dag vid datorn, en varm kopp, regn på fönstret och min jobblista i högtalarna är precis vad jag kan be om nu just idag.
Hoppas du får en fin måndag och start på veckan. Gå försiktigt på isen!