Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

19 februari, 2013

Gå på museum under sportlovet när pulkan gjort sitt

Hörde på nyheterna att det är ovanligt mycket snö i vårt land denna vinter och att från mellansverige och norrut varit mer eller mindre snötäckt sedan november. Många känner sig nöjda nu och önskar tö och vår. Jag är väl beredd att önska det samma men brukar alltid tänka att snön gärna får ligga kvar över sportlovet så alla barn kan få lite snölek.

Men när man åkt pulka i alla kända backar och gjort snögubbar och -gummor av all snö kan museum vara ett härligt ställe att värma sig på.

Här följer några av mina favoritmuseum som kan passa sportlovslediga och det blir ju i Stockholmstrakten så det får bli tips för er som tar er hit eller inte åker från stan under lovet.

Sjöhistoriska: Sonen har gått igenom en stor piratfas så Sjöhistoriska var mycket uppskattat. Vissa avdelningar är härliga för barn andra är mer för den historieälskande vuxne. Det finns en fin skaparverkstad och det är lätt att förköpa sig i butiken med alla piratsaker. Och det bästa är att det är fri entré.

Aquaria: Alla barn som sett Hitta Nemo kommer gilla detta museum. Dottern är mycket förtjust i hajar och vart helt uppslukad (alltså inte bokstavligen). Regnskogen man får gå igenom är en härlig upplevelse. Men det är förvånansvärt litet och man får känslan av “var det inte mer?”. Caféet säljer tyvärr nästan endast korv och glass så ta hellre lunchen/fikan på Blå Dörren ett stenkast bort.

Skansen: Bland det finaste stan kan erbjuda i museumväg och perfekt för djurälskande barn. Numer är Lill-Skansen öppet året runt så det finns mycket att se även så här års. Och nja, kanske inte det varmste museet men på Skansen-Akvariet får man tropisk värme.

Nordiska museet: Många olika utställningar men för barn är Lekstugan det stora målet. Det har skapats en värld från 1800-talet med lanthandel, lantgård och kök. Barnen får klä sig i antingen Madickenklänning eller Emil-skjorta och leka i en gammal värld.

Naturhistoriska museet: Skelett och uppstoppade djur i alla storlekar, från alla kontinenter och ett museum för alla åldrar. Den avdelning jag verkligen gillar är den med svensk natur och våra djur. Så snyggt, pedagogiskt och intressant. Skaparverkstaden är jättehärlig. Nått som var sämre var restaurangen. Köade sående i 45 minuter och det var ingen höjdare med två små minisar. Ta med matsäck!

Moderna museet: Kan tillbringa timmar här. Underbara utställningar, livsfarlig shop för designintresserade och riktigt bra restaurang. På söndagar är det verkstad för barn som vår son älskar.

Tekniska museet: Det bästa här är att det finns saker att göra, bygga och testa över allt. Missa inte att testa 4D-bografen. Det är film i 3D med stolar som rör sig och ger vindpustar. Mycket bra restaurang.

Spårvagnsmuseet: Jättetrevligt museum för alla åldrar som gillar tåg och fordon. Många saker att testa och klättra på. I samma lokaler finns även Leksaksmuseet och det gör ju inte det hela sämre. En riktig retrotripp för föräldrar som kommer finna sin favoritleksaker från förr.

Hoppas ni hittar något givande.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.