Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

6 maj, 2013

Teatralisk söndag och i Rolfs kök

Vilken fantastisk vårdag det var i går. Hoppas ni kunde njuta av den värme som spreds, inte bara i solen denna gång faktiskt.

Det var med lite, lite motstridiga känslor jag gick till Stadsteatern för att möta upp en kär väninna och gå på Ett Dockhem. När nu våren äntligen tar plats ska man då gå in i en teatersalong? Nu var det en av de bästa pjäser jag sett med fantastiska skådespelare och makalös scenografi så tanken på solen försvann. Kl 19.00 var pjäsen slut och vi klev ut på Drottninggatan. Ljust, varmt och kvällen var ung! Vi tog sikte mot Rolfs Kök och hoppades på ledigt bord.

Älskar att gå i stan i timman mellan butikerna har stängt och uteserveringarna öppnar upp. Folk med stora shoppingbagar pustar ut med nått svalt i ett glas och njuter av lugnet. Och på söndagar är det ett fint stilla sorl och behagligt lugn. Inga festgäng eller flåsiga konferanshorder. Par och familjer som njuter av god mat.

Vi hade tur och det fanns två platser i baren. Om du inte förstått det så älskar jag att äta mat och speciellt gå på restaurang och testa nya saker. Jag gillar att det kommer nya restauranger till Stockholm och på senare år är vi i toppklass i världen. Men jag mår nog som allra bäst på klassikerna, de som stått sig genom åren och har en aura av historia. Tyvärr finns det en nervositet i Stockholm och det renoveras bort en massa fina restauranger så mycket ser tyvärr likadant ut. Rolfs kök har klarat sig. 1989 öppnade de dörrarna och deras inredning var radikal och blev vida omtalad. Att ha extra stolar hängande på väggen och extra bänkskivor att sätta mellan borden för två om det var sällskap på fyra eller fler. Compactliving i sin linda!

Köket har stått sig i alla år och det är aldrig en besvikelse att gå dit. Det är ungefär som att dra på sig den lilla svarta eller att inreda med en kudde från Svenskt Tenn – funkar alltid. Andra klassiker som bevarat både stil och kvalitet är Tennstopet, Prinsen, Wasahof, Sturehof och Riche för all del.

Jag valde riktiga klassiker; Råraka med löjrom till huvudrätt och avslutade med Citron tarte, som för övrigt var kvar från brunchen från samma dag. Rolfs köks första och kanske enda brunch. Attans att ha missat den för om resten av brunchen var lika god som citron tarten var vill jag vara med.

Inredningen på toaletten är lite speciell, det är nämligen två toaletter och alltid lika roligt att se folks reaktioner när de kommer ut om de besöker denna krog för första gången.

Att få bord och sitta i fönstret och speja ut är alltid lika härligt. Att se och synas!

Comments (1)

  • Haha, ja visst är det kul med toaletterna. Fanns inte plats för en dam- och herrtoalett med normala mått, så därför byggde de som på landet, en tvåhåls 🙂
    Själv är jag uppvuxen på landet i Finland med enbart utedass, och det var “tvåhåls” förstås, hihi.
    Kram Helena N

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.