Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 augusti, 2013

Testa cajunkräftor – heta, varma kräftor

Trött på “vanliga” kräftor? Testa då dessa cajunkräftor.

I fredags var vi på kräftskiva hos våra kära vänner. Har blivit lite av en årlig tradition. Supertrevligt och härligt som alltid. Fick en fin augustikväll med skön temperatur så vi kunde sitta ute till långt efter midnatt. Barn och vuxna surplade kräftor för glatta livet. Precis som det ska vara!

Dealen är att alla tar med sig kräftor och så läggs det i hop till en gemensam pott, fast tydligt uppdelat så man vet vilken kräfta som kommer varifrån. Blir alltid kul då alla tar med sig vitt skilda kräftor. Som ett gigantiskt kräfttest. Leigh, som kommer från USA, bidrar med de godaste då hon gör heta, varma cajunkräftor. Så himla läckert som alternativ, eller komplement, till de kalla, salta kräftorna.

cajunkräftor

Leighs heta cajunkräftor utsågs till kvällens vinnare, följd av de småländska färska. Sen att det även var god korv och majs med i cajunrätten gjorde det till en fin kombo dessutom. Matigt och passande.

Jag tvingade stackars Leigh (tack söta vän) att skriva ner sitt recept så här kommer det:

CAJUNKRÄFTOR 20 st
(Se till att de levande kräftorna är rena och redo för tillagning innan du börjar.)

Ingredienser och Gör så här:

Del 1 “Crab boil”
0.5 dl vitlökspulver
0.5 dl lökpulver
3 msk senapspulver
0.5 dl chilipulver
1 msk malen ingefära
0.5 dl cayennepeppar
1 dl paprika
0.5 dl salt
3 msk röd chiliflakes
3 msk bonito (japanskt torkat fiskpulver)
0.5 dl spiskummin
2 msk svartpeppar

Del 2 “Crab boil”
2 msk rapsolja
1 msk hela svarta pepparkorn
1 msk dillfrö

Blanda ”Crab boil- ingredienserna, del 1, i en skål och ställ vid sidan av. Hetta sedan upp olja i en stor kastrull/gryta och lägg i svartpepparkorn och dillfrö. Häll över ingredienserna från skålen till kastrullen. Låt småputtra en stund under omrörning, cirka 5 minuter. Färgen ska ändras till djupare röd.

Del 3
2 dl gurkspad från ättiksgurka eller saltgurka
2 msk Worcestershire sauce
1 msk mörk kinesisk soja
3 lagerblad
1 liter vatten

Häll i gurkspad, Worcestershire sauce, soja och vatten. Lägg i lagerblad och rör om. Sätt på lock och låt stå och puttra cirka 15- 20 minuter.

Del 4
1 msk rapsolja
2 hela vitlökar
4 lökar – med skal

Halvera vitlökarna och skär löken i större bitar (lämna skalen på). Stek i lite olja på låg värme tills det blir mjukt och får fin brun färg, cirka 15 minuter. Häll i kastrullen med kryddblandningen. Häll över lite av vätskan från kryddblandningen i stekpannan för att lösa upp det som har fastnat i botten och häll tillbaka i kastrullen. Låt puttra ihop 15-20 minuter till.

Del 5
3-4  chorizokorvar
3 majskolvar

Skär korven i ganska stora bitar och stek en stund för att få stekyta. Lägg korven i kastrullen. Dela majskolvarna i mindre bitar (halvera eller tredela går bra). Lägg ner i kastrullen och lägg på locket och låt puttra cirka 10 minuter.

Del 6
1 burk mörk öl
20 kräftor – levande

Ta bort majs och korv från kastrullen och lägg vid sidan av. Häll i en burk mörk öl. Vrid upp värmen och låt koka upp. Lägg ner de levande kräftorna i kastrullen och koka i 5 minuter. Ta bort kastrullen från värmen. Lägg tillbaka korv och majs och lägg på locket och låt stå tills serveringsdags men minst 15 minuter. Det är nu som kräftorna har möjlighet att suga in kryddsmakerna.

Plocka ut kräftorna, korv och majs och lägg upp på fat. Garnera med citronklyftor och dill. Servera med aioli.

Detta recept är kryddstarkt så att det bränner på läpparna och i munnen men det går fort över. Spadet och kräftskalen blir väldigt heta men kräftstjärtarna blir härligt kryddiga och smakrika. Låt inte själva kräftsörplet skrämma dig! Men vill du ändå ha mer hetta lägg då till mer torkad röd peppar och även lite tabasco i slutet.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.