Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 augusti, 2013

Efterättssnittar – ja, det kan man väl också ha?

Min mellersta äldre bror fyllde för några helger sen 50 (hur gick tiden så fort?) och hade ett brakkalas i sin trädgård. Han och hans familj bor på den vackraste ön i Göteborgsskärgård och hela gräsytan runt huset fylldes med långbord. Vackrare miljö går inte att få.

Han hade en mycket bra idé för kalaset. Inga presenter utan alla skulle ta med sig 10 snittar var till det gemensamma snittbordet (nu blev det ett ord!) Wow, vilken matfest det blev. Alla 85 gäster var enormt kreativa och vilka härliga idéer och smaker jag fick med mig.

Då vi gissade att det var många som skulle satsa på matsnittar så gjorde vi efterättssnittar. Små munsbitar med söta smaker. Det fick bli fattiga riddare med frukt och honungs-creme fraîche. De blev jättegoda.

Jag vet inte om mitt sätt att göra fattiga riddare är det rätta. Bara något jag gör på känn har jag märkt. Knäcker 3 ägg i bunke med 6 dl ägg. I med en ansenlig mängd kanel och vispa. Tar skivat torrt vetebröd (formbröd eller vetelängd, det väljer du) och doppar i smeten. Rikligt med smör i en het stekpanna och steker brödet tills det fått fin stekyta och inte är så “fuktigt längre”. Lägger på smörpapper och strör över strösocker.

Skar varje skiva i 4 mindre rutor. Till snitsarna hade jag crème fraîche som jag blandade i hop med flytande honung i en bunke innan. En lite klick på och sen toppade med finskuren fruktsallad.

Blev ett himla fint fat med alla snittarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.