Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 oktober, 2013

Höstdekorationer med pimpade pumpor

Nu fylls stånden hos torghandlare och blomsteraffärer med fina dekorationspumpor. Så härliga att lägga på fat i hemmet och i ett nafs så blir det höstdekorationer. Vill man ta det ett steg längre kan man pimpa pumporna med sprayfärg. Göra dem snygga och dekorativa. Jag tycker ju pumporna är så fina i sig själva så jag ville visa de vackra färgerna men samtidigt få dem att hänga i hop. Göra ett enhetligt stilleben. Valde att partiellt spraymåla dem med kopparfärg. Några fick vara färglösa (?), en var skadad i skalet så den fick bli helt i koppar och den stora blev målad på den “fula” och skadade sidan. Blir lite mer dramatiskt än att vara nakna eller helmålade, tycker jag.

Detta är ingen direkt halloweendekoration men för att göra denna typ av teknik och få halloweenkänsla så skulle jag spryamåla pumporna svarta för att få dramatik. Något jag måste testa senare i oktober.

Gör så här: Vill du inte spraya hela pumpan delar du av med målartejp och klär in den yta du vill ha ren med tidningspapper. Är det en skada, som det var på min, är det toppen att gömma den med färg.
Spraya gärna utomhus då spryafärg är starkt attans. Täck underlaget med tidningspapper och ställ gärna pumpan på något, tex en tom konservburk, så du kan spraya runt om. Min sprayfärg var snabbtorkande så jag vände på hela rasket och avslutade med att spraya underdelen.
Dra försiktigt bort tejpen så att färgen inte följer med. Voila! En pimpad pumpa!

Pumporna och lite grenar fick dekorera öppna spisen i den övre hallen. Det var på tiden att just den övre våningen fick lite dekorationskärlek. Har inte riktigt tagit mig an dessa rum än.

Comments (13)

 • Såg på Martha Stewart (som gillar att hälla glitter på saker) att hon hade lim på pumpan och hällde löst glitter över. Gjorde det i present en gång och det blev jätte coolt. Även här kan man ju välja att täcka hela, ta glest med glitter eller bara vissa delar osv.

 • Det blev ju verkligen superläckert! Kopparfärgen är så himla snygg!
  Har förresten lovat min yngsting att köpa hem en stor pumpa till Halloween i år, bara hon bär den , hehe.
  Hon är väl den som är mest kreativ (eller minst okreativ, kanske jag ska säga) i vår familj, så det blir hon som får karva och göra vad hon vill med den 🙂
  Kram
  http://helenanygrund.blogg.se

  • Helena - amelia.se

   Ja, det där med pumpans tyngd, det glömmer man lätt bort. Bra att du har lite barnkraft då 😉 Spännande, ska ni göra en klassisk pumpa med läskiga ögon och mun eller gå på något mer “stilfullt”?

   Stor kram på dig Helena N

   • Dottern vill nog ha den klassiska! Hon är missnöjd med hur hon karvade förra gången vi hade en pumpa, så nu ska hon göra på något anna sätt.
    Hon får bestämma själv.
    Vi kommer nog också att göra dina “kräftlyktor” fast med orange papper till Halloween 🙂
    Kram Helena n

 • SNYGGT!!!! sen blir jag avis när jag hör ord som: “den övre hallen…” Jag har inte ens en undre hall…. 😉
  En sak jag längtar apmycket till i jul är att se ditt hus dekorerat HAHAHAHA, lite stalkigt, men jag kan inte låta bli att tänka att du kommer göra det så snyggt i den där 40-tals villan.

  • Instämmer fullständigt med Jessica!
   Jag längtar också efter att se när julen dyker upp i ditt fina hus Helena L!
   Kram igen.
   Helena Nygrund

  • Helena - amelia.se

   Tack Jessica!! Du, jag är också mycket spänd på hur jag ska pynta och fixa i huset till jul. Då det är första julen blir det ju liksom lite till att prova sig fram. “Ska granen stå här. Eller här. Eller här” Men det som är så härligt är att jag nu känner att ALLT pynt kan få plats. Det är ju säkerligen 5 flyttlådor där nere i källaren som det står JUL på… Wish me luck! )

  • Helena - amelia.se

   Hej Maja! Jag köpte denna färg på Kreatima i Stockholm. Panduro hade slutat med kopparfärg. Varför fick jag inget bra svar på.
   Denna är stark och jag fick strikta order om att spraya utomhus och gärna bära munskydd så jag gissar att färgen nu sitter som berget. Märket är PlastiKote.
   Lycka till!
   🙂 Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.