Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 juni, 2024

Enkel mördegskaka, stämpla med glas

Ska du baka något snabbt och enkelt och vill ändå få till något snyggt? Ja men hej och välkommen hit för det är precis det jag tänker bjuda på.

Äldste sonen hade kakförsäljning till klasskassan och alla skulle baka. Då tänkte jag köra en “fuling” och göra enklast tänkbara men men även så god och samtidigt luras lite då kakan också blir snygg. “På noll tid och sekunder” som jag brukar säga. (Ja, det ska vara ett mellanrum mellan noll och tid. Viktigt)

Med enklaste mördegskakan som görs av bara tre ingredienser och en fasetterad glasform skapar jag dessa godbitar. Första gången jag visade dem var det HÄR.

Enkel mördegskaka, stämpla med glas

Ingredienser
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
250 g smör, rumsvarmt

Gör så här: Blanda mjöl och socker i en stor bunke och sen det rumsvarma smöret. Smula i hop degen och knåda ihop till en fast deg. Lägg  i plastpåse och låt vila i kylen i 30 minuter.

Sätt ugnen på 180°. Ta ut mördegen och skär i mindre bitar (ca 20 g/st) och rulla dem mellan handflatorna. Lägg på plåt med bakplåtspapper, 12 per plåt.

Mjöla ett fasetterade glas lätt över mönsterytan och tryck ner degkulorna med glaset. Tryck till ordentligt så mönster stämplas men inte för hårt så kakan blir för tunn. Lyft försiktigt och var beredd med fingrar eller kniv ifall du behöver lossa på degen från glaset.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.

Mördegskakor med mönster

Nu kom jag på en kul grej! Om man har olika mönster på olika glas så blir det ju ännu härligare. Massa goda kakor i samma storlek som ser lika ut men har olika mönster. Det skulle jag vilja testa.

Och sen åkte de ner i påsar till försäljning. Jag glömde ta bild på dem med fina band och rosetter på. Som sagt, allt handlar om presentation 😅

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.