Följ mig:
Pyssel till hemmet

Vika egen papperslykta för vackert ljus i hemmet

11 januari, 2015

Att vika egen papperslykta är ett roligt pyssel och slutresultat blir så fint att både ha i hemmet utan tänt ljus i men främst som ljuslykta.

Julen må vara över men det är fortfarande en mörk årstid och att mysa inne med levande ljus är i alla fall  vad jag mår bra av. Ljusstakar och -lyktor i varje vrå skapar en varm och inbjudande känsla.

Och att pyssla är väl också passande för årstiden så att pyssla en papperslykta är en perfekt kombo.

Vika egen papperslykta

Denna papperslykta är väldigt vacker och med lite fingerfärdighet, tålamod och vassa naglar får man denna lysande skönhet nästan gratis. Det som behövs är ett rektangulärt papper (A-format är bra), sax och limstift.

Innan vi sätter i gång så ska man tänka på att alla vik och veck som görs ska göras väldigt skarpa. Använd nagel, falsben eller baksidan av en sax. Ju skarpare kanterna blir desto bättre blir effekten i lyktan.

Gör så här: 1) Vik upp en liten kant längs höger sida. 2) Vik över vänster sida så kanten möter viket till höger. Vik upp igen. 3) Vik in vänster mot viket i mitten och vik upp igen. 4) Vik höger sida mot mittenviket och veckla upp allt.

5) Vik upp nedre långsidan till en tredjedel. 6) Vik över den övre långsidan och vik upp. 7) Klipp bort den lilla biten längst ner till höger. De nedre rutorna ska bli flikar så klipp vid de tre viken, upp till första krysset. 8) Nu blir det lite knepigt. Diagonala veck ska vikas över hela ytan. Börja i nedre vänster hörn och dra med nageln varje gång. Viken ska gå diagonalt över rutorna.

9) När hela ytan fått diagonala vik vecklas sidan ut igen. 10) Nu görs det likadant från andra sidan – från övre vänster hörn. Det blir då vikta kryss över rutorna. 11) Vänd på pappret och lägg plant. 12) Limma på den lilla fliken.

13) Vik ihop och limma fast motsatta sidan. 14) Forma pappret nu till en tredimensionell låda. Limma på flikarna och lappa över varann så det blir en stående lykta. 15-17) Försiktigt med fingrarna på ut- och insidan trycks hörnorna in så det blir diamantformade inbuktningar. Börja nedifrån.

Nu är lyktan klar men om man vill kan man pensla matolja tex rapsolja lätt över hela lyktan. Då blir pappret en aningens transparent och ljuset lyser starkare igenom. Låt lyktan torka nån timma.

Sätt ett värmeljus i ett glas och för ned i lyktan. Eller använd ett batteridrivet ledljus för allra bästa brandsäkerhet.

Njut av de vackra ljus- och skuggspelen som blir i papprets veck. Om detta gick som en dans så blir det fint att göra flera lyktor, kanske till och med i olika storlekar, och ställa tillsammans.

Lycka till!

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

 • Svara underbarasaker.blogg.se 11 januari, 2015 at 19:45

  Jättefin! Verkligen. Den måste jag prova på 🙂

 • Svara Karin Runge 12 januari, 2015 at 08:41

  Tack för beskrivningen! Jag köpte ett par sådana viklyktor från en dagverksamhet här innan jul och varje gång jag tänt dem har jag tänkt – det där borde jag testa att vika. Och nu har jag en beskrivning 🙂

 • Svara Eva J 13 januari, 2015 at 11:35

  Trevlig lykta och inte så svår att göra. Tack för beskrivningen! Den blir också fin att ha ute på sommaren.

 • Svara allthingspaper 16 januari, 2015 at 00:22

  So pretty, thank you!

 • Svara Limfritt hantverk av papper med gulddetaljer av Kim Wallentin | DIY Mormorsglamour 18 februari, 2015 at 19:24

  […] ni ihåg när Hemma med Helena gjorde de här fina papperslyktorna? Tycker de var så fina i all sin enkelhet. Hajade till häromdagen när jag såg en annan variant […]

 • Svara lykke 9 november, 2022 at 10:29

  hur gör man en vanlig lykta?

  • Svara Helena Lyth 9 november, 2022 at 10:31

   Hej Lykke. Vad menar du med ”vanlig” lykta? Jag har denna beskrivning då det är den jag har gjort och om du önskar en annan får jag be dig googla på papperslykta. Hoppas du hittar det du söker?

   Med vänlig hälsning,
   Helena

  Lämna en kommentar

  Close