Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 augusti, 2015

Mina favoriter från Formex AW 2105

Om man är inredningsintresserad och följer bloggare och instagrammare är det lätt att sätta Formex AW 2105 i halsen nu. Rätt mycket rapporter därifrån. Men detta är ju händelsen som sätter kurs på vart det barkar vad det gäller inredning och trender. I Sverige dvs.

Jag hade en snabb vända i går och att hinna se allt är en fysisk omöjlighet. Det är så många saker, så många material, så många färger, så många intryck att det är svårt att se skogen för alla träd. Gäller att då följa sin egna kompass och känna med magen – “vad är det jag fastnar för?”

Här kommer då det som jag gillade och tyckte stod ut lite från det andra.

Första saken jag såg och sögs in i montern för var en känsla av “Nä men titta, det där minns jag” och “Var det så där snyggt?” Jag minns en kakelplatta hängandes på väggen hemma hos föräldrarna med en svart illustration på ett förälskat par. Sen har jag inte sett så mycket mer än så. Nu har mannen bakom dessa illustrationer fått nytt ljus. Björn Wiinblad var en dansk illustratör och hans verk har nu fått en relansering via Rosendahl Design Group.

En hel porslinsserie med muggar, vaser och askar, samt tyger och plåtburkar har fått prydas av Björn Wiinblads  fantasifulla illustrationer. Jag bara älskar detta.

Att mässing fortfarande är med oss kunde man se lite överallt. Mässingens Mecka kanske man kan säga att Skultuna är. En liten nyhet de hade var min favorit på deras bord. En liten värmeljushållare med siluett av en stad. Så söt i sin lilla storlek och så fint gjord. Den tror jag kommer bli en populär sak till jul.

Och apropå mässing; Klong fortsätter leverera nya fräscha saker. Den här mässingsvasen, Skott, med två halsar lär bli en succé. Fanns i två storlekar. Denna bordsvariant och en galet hög sak som jag inte riktigt kände lika starkt för. Men den kanske kan passa i lite mer ofentliga miljöer.

Mera Klong – jag sätter upp denna flasköppnare, Finn, på önskelistan. vad är det för något? En liten rymdpingvin? Ingen aning men det spelar ingen roll – den är så söt. Hoppas den är bra på att öppna flaskor också.

Och vidare med något sött. Jag höll på att dö när jag såg Littlephants helt galet bedårande små dockkläder. Alltså! Har ni sett nåt så fint? Kan man signa upp på en garderob på en gång? Allt är handsytt och fantastiskt gjort. Grattis Littlephant till Formex mesta och bästa succé! Jag blev så till mig trasorna så mina bilder blev helt suddiga…

Okej, vidare… Hela den svarta, matta kerimikserien från Finnsdottir är så läcker. Man vill liksom bara hålla i de där vackra sakerna, känna på ytan. Får känslan av 50-tal och Afrika i ett.

Vem vill inte städa snyggt. Alltså inte bara att det blir snyggt efter städning utan att det man städar MED är snyggt. Andrée Jardins saker är så härligt back to basic så de känns både gamla och nya. Härliga naturmaterial och rena former. Den lilla handborsten trodde jag var för smulorna på matbordet men det ska användas till att sopa bort spåren efter baket. Men det går nog lika bra på båda sätt.

Okej, vi klämmer i med en Kong till: Den här vackra glaskupan är både snygg och har en bra historia. Den heter Baba och är en tolkning av Babuschkadockorna. Det ser ni på formen. Men de vanliga dockorna är ju allt annat än genomskinliga utan består av flera lager. Och nu kan man dekorera dem själva genom att fylla dem med något vackert. Kul utveckling av de glaskupor vi sett i inredningsvärlden rätt länge nu.

Jag som gillar att baka och duka går igång på engångsartiklar till just detta. Miss Etoile var för mig något nytt. Jättehärliga mönster med mycket svart.

Jag har ju som kanske bekant inget körkort utan jag cyklar gärna. Denna cykelväska borde väl tomten komma med tycker jag. Är en helt ny produkt från Goodordering.

Vi har ett arbetsrum hemma som inte används alls. Nu ska det göras om till mitt och makens sovrum så det är inte så att vi har ett rum “över” men vi har insett nu 2,5 år i huset att vi inte vill sitta i ett rum där ingen annan är. Vi tar våra datorer och sätter oss i köket eller i soffan. När jag pysslar, skapar och håller på så tar jag med det material jag ska ha och pysslar på köksbordet. Har nu tänkt ut hur vi ska göra med de alla tekniska saker vi lägger överallt. Det är laddare, hårddsikar, adaptera osv lite var stans. Jag har kommit på att vi ska ha varsin låg korg för laptop och tillbehör. Ett mobilt hemmakontor alltså. OCH NU har jag hittat den där korgen. Ferm visade sig nu ha gjort en korg/bricka/låg låda som skulle passa perfekt. Den stora i grått ska jag jaga upp.

Jag är mycket glad i de nya inslgningspapprena från House Doctor. Såg några paket vara inslagna i dem, riktigt coolt.

Ska vi avsluta med något mjukt? Jag har gått in i en blå fas vad det gäller kuddar. Den här från Dirty Linnen med en grovmaskig linkudde med sammetsfjädrar och kraftig brodyr tyckte jag galet mycket om. Sammeten skiftade så vackert i ljuset.

Det var det hela. Eller nja, det var en yttepyttebråkdel av det som just nu visas ute på mässan i Älvsjö.

 

Men vad tyckte jag om utbudet då? Jo, det var bättre känsla än på många år. Det är många härliga material och det känns som om det är mycket som är riktigt välgjort. Saker som ska hålla och finnas med länge. Fokus på material, design och hantverk.

Det är fortfarande den där känslan av att det konsumeras för mycket då tre hela mässhallar är fyllda till bredden av saker de vill att vi ska köpa men kanske inte alltid behöver. Men den tanken måste man lämna annars är man på fel plats. Men steget mot att vara i bra material, som håller och ska användas, gör att det känns bättre. Inte lika många varor som redan skafts på vid tillverkningen för att ge den där använda känslan.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.