Oj, jag lovade att återkomma med menyn, eller snarare innehållsförteckning, för vårt julbord 2015. Så här dan innan nyår blir det lite konstigt men bättre sent än aldrig tänker jag…
Förra året tog vi beslut om att välja ut favoriterna på julbordet och inte ha allt. Det vi då märkte var att det blev köttfritt. Ska inte säga att vi är en vegetarisk familj, nej tvärt om, men vi är allätare och väldigt förtjusta i fisk. Då är det just sillar, lax, janson, gubbröra, löjrom mm som passar så bra. Ihop då med grönsaker. Förra årets succé fortsatte i år fast med några nya rätter och inslag. Får se hur det blir nästa år.
Först lite julmys med Varm saft, Glögg, Pepparkakor, Clementiner
Julbordet
Sillsorter: Senapssill, Citronsill, Currysill, Pepparrottsill, Romsill, Mojitosill (!),
Matjes serverad med gräddfil och finhackad rödlök
Gubbröra
Sillsallad – klassisk och modern
Janson
Gravad lax med gravlaxsås
Gravad gös
Kallrökt lax
Skagenröra
Löjrom på små knäckebitar med gräddfil, lök
Omelett med svampstuvning
Grönskaspaté serverad med romsås och grönkålschips
Fänkålssallad med finskivat päron
Kokt och marinerad brysselkål
Varm grönkål
Kokt potatis
Cheddar, Stilton, Edamer, Krukost
Vörtbröd, Surdegsbröd, julknäcke, ostkex
Efterrätt: Mandelmusslor serverade med grädde och hjortronsylt
Godisbordet: Knäck, Chokladola, Fransk nougat med saffran, Mintkyssar, Choklad, Aprikoser med choklad, Marmeladkulor i choklad, Juleskum, Marsipangris, Nötter
Åh så mycket gott! Sallad med fänkål och päron lät spännande!