Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 januari, 2016

Stora Trenddagen med trenderna för 2016

Idag är det den Stora Trenddagen. Det låter maffigt va!? Trendoraklet Stefan Nilsson håller för femte året en föreläsning om de trender som komma skall.

Jag kan tycka att jag är trendokänslig och bara går på min egna magkänsla men när jag upptäcker att det är fler än jag som har samma mage, så att säga, så är det ju en trend. Vi har samma idéer om vad vi vill, hur vi vill ha det och önskar göra. I programmet som skickades med inbjudan så fick vi en försmak på de största trenderna Stefan Nilsson sett, så här lyder texten:

Santa Fé En symmetrisk och geometrisk trend med mycket färg. Gula toner och mintigt blått tillsammans med trä och naturfärgat skinn. Hantverk och kaktus.

Hedonism Eller som vi säger på ren svenska “porrtrenden”. Miljöer med tunga draperier, fransar, sammet, låga möbler. En motreaktion på den tidigare hälsotrenden där vi skulle avstå allt – nu vill vi njuta. Self-expression. Massor av rött.

Maskinellt Sista varvet på industritrenden, kanske. Grått, beige med vissa varma inslag som t.ex. i metaller och ockra. Starkt intresse för att göra egna saker, t.ex. egna högtalarset.

Astro Framtidens trend, och den ljusaste av alla trender. Science fiction i vitt och transparens. Nya material, nya metoder. Inspiration från rymdskepp och filmer om liv på Mars. Nyckelformgivare att referera till är Joris Laarman som gjort ny konstruktion på en stol. Herbarium. Framtidsmat, framtidsodlande, framtidsteknik.

Makers&Fixers Den svåraste men också den mest relevanta av de fem trenderna. En miljöfokuserad trend. En antikonsumtionstrend. En anti-trend-trend. Motreaktion på alla “måsten” och en längtan efter att få vara delaktig och göra något viktigt. Återbruksgallerian i Eskilstuna men också vara delaktig i produktion. Engagemang och involverandet är nyckel. I denna anti-trend-trend kommer vi få se massor av ”förbjudna” färgkrockar som t.ex. rosa och rött eller gult och brunt.

Bilder från Trends & Friends

Jag är mycket nyfiken på detta. Framförallt Hedonismen! Jag har målat väggar mörka, har en dagbädd i läder, draperi och kuddar i sammet och är väl en livsnjutare. Antingen så är jag ytterst trendkänslig eller så har äntligen trenden kommit ifatt mig. Fast porrig – det är väl inte det man kan kall mitt hem, eller mig hoppas jag…

______________________________________________
Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena

Och på Instagram heter jag @helenalyth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.