Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 januari, 2016

Shibori – japansk teknik att färga & mönstra tyger. Steg för steg-beskrivning

På Formexmässan i går fick alla besökare som ville testa Shibori. Shibori är ursprungligen ett japanskt hantverksbegrepp som betyder vrida, pressa, klämma. Det är en sk reservageteknik för textil. Mönster skapas på tyget med hjälp av träblock, snören och vikningar som pressar ihop tyget under färgbadet. Det är vad man skulle kunna kalla en variant på batik, bara att här skapas mer kontrollerade mönster. Där tex träblocken pressar hårt kommer färgen inte in och då förblir den ytan ofärgad.

Jag tyckte det verkade jättesvårt men det var mycket lättare än vad jag trodde. Kanske för att det var en bra lärare… men snabbt gick det i alla fall.

Jag ska här försöka mig på en beskrivning på den “enklaste” formen av mönster, med en kvadrat.

Du behöver: tyg i naturmaterial, flytande batikfärg, två tunna kvadratiska träklossar med två små spikar fästade på var sin sida eller klämmor/tvingar, små bomullssnören, rostfri bunke, gummihandskar och vatten. Och oömma kläder eller förkläde.

1) Börja med att göra din batikfärg och följ anvisningarna på förpackningen. Shibori kan göras i kallt vatten.

2) Vik hela tyget i dragspelvikning till en lång smal rektangel. Fortsätt sedan dragspelsvikningen åt andra hållet till en kvadrat.

3) Lägg tygkvadraten mellan de två träklossarna. De ska vara något mindre än tygets yta. Antingen så snör man runt de två spikarna, snurras på två ställen, för att pressa samman träklossarna eller så har man en tång eller tving för att pressa samman klossarna.

4) På med gummihandskarna och för ner paketet i färgbadet. Rör inte runt och för inte upp och ned för man ska undvika att få in syre ner i vätskan. Håll och låt dra i ca 5 minuter.

5) Ta upp och bläddra försiktigt mellan lagren. Nu ser man hur färgen gått in i tyget. Färgen är mörkare nu än vad det kommer bli sedan efter sköljning. Om du är nöjd med färgstyrkan tas paketet upp och sköljes under rinnande vatten.

6) Ta nu bort snöret eller klämman. Om du haft snöre kommer den ytan som varit mot tyget bli en del av mönstret. Öppna upp försiktigt, veckla ut tyget och skölj. Vrid ur vattnet och låt torka. Klar! (den rosa tonen försvinner från fägringen när den torkar)

Jag blev så himlans nöjd med mitt verk och mönster! Jag gjorde en triangelvariant. För att få det mönstret viker man dragspelet till triangeldragspel och använder trekantsklossar över.

Jag blev väldigt intresserad av Shibori och är sugen på att testa hemma. Göra flera mönster och varianter. Shibori – here I come! 🙂

Kommentar

  • Låter hur roligt o spännande som helst, måste provas.
    Tack för utförligt “recept”. O fortsatt trevlig helg.
    Vänligen Margareta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.