Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 januari, 2024

Stryka-på-märken på tygservetter – lat eller smart?

Broderade servetter är absolut det trendigaste nu i dukning. Tygservetter med broderade symboler i kanten eller i hörnan, som en blomma till sommardukningen, kräfta till kräftskivan eller med klassikern initialer tex. Det blir verkligen så vackert, med den lilla detaljen sätter det stämningen.

De finns många servetter med olika motiv att köpa men äkta fina linneservetter är inte billiga. Att sedan sitta och brodera 10-12 stycken servetter man köpt second hand eller på de man redan har hemma är ett rätt tidskrävande jobb. Jo visst, det är mysigt att sitta och skapa men jag är nog alldeles för resultatinriktad och framförallt okunnig på broderi för att ge mig hän detta.

Så då kan man undra om jag är smart eller lat när jag kom på denna idé. Eller om det finns ett ord som är smartlat så är det precis det jag är 😂

När jag i höstas var i Skåne med vänner och besökte en second hand-affär så hittade jag märken som man stryker på kläder. Du vet sådana som man hade förr när det gick hål på byxor så strök man på stora tygmärken över hålet och vips var hålet “lagat”. Här låg det många olika märken men inte som hållare utan mer som dekoration till kläder kan jag tro. Att sätta på jackor och väskor.

“De här stjärnorna var fina, var kan de få sitta?” tänkte jag. Och kom på att de ju var som de där fina broderierna jag sett på servetter. Perfekt!

Gör det själv: broderade servetter, fuskvarianten

De här stjärnorna tycker jag fick en extra skjuts av den guldiga tråden. Hade jag varit lite raskare hade jag ju haft perfekta servetter till nyår.

Högblank guldtråd på ena sidan och den andra med klister som reagerar på värme, vad nu det heter.

Jag funderade länge och väl på var jag skulle placera stjärnan. Snett ned mot hörnet fick det bli.

Jag vek över servettens andra hörna så inte strykjärnet skulle skada gultråden, så ett lager linneservett mellan alltså.

Det är ett sngstrykjärn men jag valde utan ånga för att vara på säkra sidan.

Det blev så bra så. Stjärnan sitter som berget. Och enligt informationen jag fått ska den också klara tvättar. Annars hade det ju liksom inte vara så värt kan man tycka.

(Fusk)borderade linneservetter redo för fest.

Jag är mycket nöjd med min lat-smarta idé. Och vad är mer lat-smart? Jo att stryka dukar med blomspruta. Kolla in HÄR så får du se.

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.