Följ mig:
Bakning & Godis Vårpyssel

Violsocker är enkelt att göra, eget smaksatt socker

3 maj, 2016

Violsocker – en söt smak av våren! Passa på att göra eget smaksatt socker nu när de små vilda violerna börjar lysa lila i vårgräset. Violsocker blev vårens första produkt från trädgården och det doftar ljuvligt.

Att göra eget smaksatt violsocker är enkelt och roligt. Blir dessutom så vackert. Ställ en fylld glasburk i köket som en söt (i dubbel bemärkelse) dekoration redo att njutas eller kanske ge bort som gåva?

violsockerviolsocker

Vår trädgård är nu fylld med små vilda violer och de är ätliga. Minns hur jag och kompisarna plockade och åt dem som barn. Det var en söt, unik smak. Exotisk på något sätt.

Violsocker

Ingredienser
2 delar violer, rengjorda och torra
1 del strösocker

Gör ditt violsocker så här: Rensa violerna, skölj om det behövs men låt sedan torka helt. (Är man pillig så kan man pilla bort den lila gröna toppen på blommorna men jag låter dem vara kvar) Häll i socker och violer i en mortel, ta i omgångar och något mer socker än violer i varje vända. Mortla nu så blommorna helt krossas och ”sugs” upp av sockret. För över till en skål och gör om tills allt är mortlat.

Lägg över i en vid form och sprid ut. Nu är sockret rätt fuktigt av blommorna så låt violsockret torka över natten.

Smula sockret med fingrarna nästa dag och stora violbitar kan tas bort. Häll över i en burk med tättslutande lock och förvara torrt och svalt.

Sockret kan användas som vanligt socker i bakning, i teet för en liten blommigare smak och som en extra snygg dekoration då den lila färgen är så vacker på tex våfflor och pannkakor.

Smaksatt socker är inte jättevanligt i Sverige men större i andra länder. Kanske för vi inte har så mycket socker i vårt kaffe? Att få en kopp te med tex lavendelsocker känns så härligt och exotiskt. För att smaksätta socker kan det göras helt efter egen fantasi, ungefärligt enligt ovan recept. Bara att testa sig fram.

violsocker

Det här är ett härligt vårpyssel. Vill du ha fler pyssel för våren titta HÄR. Och du följer väl mig på Instagram? Där händer det alltid saker som är i säsong.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

  • Svara Ulrika 3 maj, 2016 at 20:17

    Kul tips! Tyvärr har vi inga violer i trädgården, men jag blev verkligen sugen på att testa detta!

  • Svara Marie 20 april, 2020 at 20:57

    Härligt tips! Jag är verkligen en rookie på blommor (det finns ju sååå många)! ”Små violer” = vilka? De lila/blåa små blommorna med typ fyra blomblad som jag kan hitta längs vägkanten och där det finns lite träd? Har ingen trädgård än nämligen ?

  • Lämna en kommentar

    Close