Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 januari, 2017

Nyårsfirandet & nyårsdukningen i bilder

GOTT NYTT ÅR!

Hoppas du fick ett härligt avslut på 2016 och en perfekt start på 2017. Bubbel och fyrverkerier, skratt och samtal, mat och mingel.

Wow, vilket nyårsfirande vi fick! Jag är så glad och tacksam över att vi fick det nyår vi önskat och hoppats på.

Jag och maken bröt en tradition sedan många år och hade ett firande hemma med vänner som vi inte firat nyår med på pinsamt många år. Det var på tiden så att säga.

Upplägget var enkelt: 5 familjer delade upp maten för kvällen mellan sig så alla fick ansvara för en rätt med dryck. 10 vuxna och 12 barn.

Jag gick, så klart, all in på dukningen och satsade på en grå, blå, silvrig och vit dukning. Ja, ni såg den på TV för nån dag sedan…

Ett tydligt steg bort från julens röda.

Blandar mina två porslin: Gustavsbergs stora mattallrikar och Royal Copenhagens assietter.

Blåa nya ljusstakar och ärvda silvriga i blandning här också.

De vita julstjärnorna knipsade jag av från krukväxten och hade i slingan med eukalyptus. Enkelt men stilfullt.

Medan jag höll på med dukning roddade maken i köket. Vi hade ansvar för huvudrätten som var hälleflundra med hemlagad och långkokad hummersås, lättstekt pilgrimsmussla och frästa råa räkor, pressad potatis, krispiga haricot vertes, svartkålschips och chips av rökt serranoskinka. Han är grym på mat min karl!

Frysta humrar som ska bli till sås.

Att flambera är ju helt fantastiskt. Vilka dofter det blir! Och smak så klart.

16.30 kom gästerna och alla rum fylldes. Främst köket. Upp bullades de galet perfekta små munsbitarna.

Detta mina damer och herrar var perfektion och blev en ny favorit: mini-hasselbackspotatis med crème fraîche och löjrom.

Färskostbollar med rökt lax rullade i persilja och dill. Försvann fortare än kvickt!

Maken kom en mycket bra sak för kvällens playlist: En gemensam spellista där vi la upp musik som antingen släppts eller av artist som gått bort 2016.

Aktivering för barnen

Jag gillar att aktivera gäster speciellt när de kanske inte känner varann jättebra. Främst då när det kommer barn som ska vara med varann en hel kväll. Bästa sättet att lära känna varann och bryta isen.

Jag tog fram papper, pennor, saxar, figurstansar, washitejp samt lim och så gav jag dem fria händer att göra placeringskort till alla 12 barn. Bra sätt för dem att ta reda på namn.

Sedan lärde jag dem vika servetter till näckrosor och satt fram så de själva kunde duka sitt bord. Bra också då jag inte hann…

Mellan förrätt och varmrätt satte jag då även de vuxna gästerna i arbete med att skriva brev till sig själva.

La upp bild på instagram från mitt förra inlägg med tipset och den blev nog mitt genom tiderna mest gillade. Kul att jag kunde inspirera. Många la upp bilder på sina brev. Varm av de vänliga orden. Tack!

I köket lades det upp en fantastisk rätt. Så mycket nyår!

Sedan flöt timmarna galet snabbt. Kl 23.56 var det ut för att kolla på fyrverkerier. Så kul att se men framförallt se hur barnen blev helt till sig. En fin blandning av fascination och rädsla.

Tillbaka in och musikfrågetävlingar och mingel. Jag satte upp disco för barnen.

Mest min dotter som dansade – hon är verkligen släkt med mig…

Många långa samtal och historier så vi kom nog inte i säng fören efter 03. Men så glad, nöjd och tacksam. Och trött!!!

Men vad hade jag på mig då? Ja det var en fråga jag ställde mig själv fram till 16:21. Med 9 minuters marginal slängde jag på mig det mest nyåriga jag har. Paljettkjol och spetsiga  pumps.

De skorna köpte jag för 7 år sedan på en utförsäljning jag råkade hamna på i New York. Alltså, om man hittar ett par Manolos för några hundra – då tar man dem fast de sitter rätt tajt. Detta var tredje gången jag använts dem och lever fortfarande på hoppet att mina fötter ska krympa en halv stolek… Lär inte hända 🙁 Får gå ut dem rejält!

 

Comments (3)

  • Ett tips när det gäller att gå ut/gå in ett par skor är; blöt och krama ur ordentligtligt ett par strumpor eller tubsockar. Tag på de fuktblöta strumporna och sedan skorna. Låt detta vara kvar på fötterna tills strumporna torkat. När man går,står e.tc i detta formar sig skon efter foten. Har gjort det själv med skor och det har fungerat.

  • Oj vad gott och fint allt såg ut!
    Tips för att töja ut skor: ta på en tunn blöt bomullsstrumpa och gå runt med skorna hemma 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.