Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

15 februari, 2017

Hitta & köpa lampor på nätet

Inlägg i samarbete med lamporochljus.se

Har du tänkt på hur ljuset faller från din lampa? Ett hem utan bra och planerad belysning kan aldrig skapa den där stämningsfulla känslan ett hem ska ge vid olika tillfällen. Man ska verkligen inte underskatta vikten av belysning i ett hem.

Vad jag menar är att du vill och ska kunna använda ett rum på flertalet sätt. Som ett kök ska ha riktigt bra belysning så matlagningen går smidigt och även ge bra belysning så du kan läsa morgontidningen utan problem. Men sen så ska du ha mysigt mingel i köket för vänner och då ha en helt annan typ av belysning. Minst lika viktig.

Lösningen på detta är flertalet olika ljuspunkter. Olika typer av lampor som tillsammans och var för sig skapar helheten. Spottar och allmänljus i taket som kompletteras av hängande lampor över bord och i fönster samt vägglampor tex.

Vi har ett stort vardagsrum med en taklampa i taket som består av flertalet spottar. Är dimbar och ger bra ljus till rummet. Men något har gjort att vi inte dragits till rummet för att umgås och “hänga”. Är det fel soffa? Behöver vi ett mindre soffbord? Nej, det är belysningen som inte skapar det lilla rummet i det stora. Vi behöver komplettera med en mindre, mer riktad belysning till soffan så med den skapa en ljussatt inredning. Det är sådant som man upptäcker efter ett tag i sitt hem och bör kännas in.

Ni som följer mig vet att jag bor i ett funkishus och vurmar för funkis överlag. Att hitta antika möbler som passar min stil går ganska lätt men när det kommer till elektronik och främst lampor kan det genast bli knepigt. En gammal lampa ska ju fungera med moderna glödlampor och så måste elen vara säker. Där är jag rätt försiktig av mig.

Lampor på nätet

Jag blev jätteglad när jag kom i kontakt med lamporochljus.se. Här finns en sajt med tusentals lampor för många behov och stilar. Och då jag just är lite av en funkisfantast vill jag ha lampor som då passar mitt hem och husets själ.

Ska visa tre av mina favoriter.

En lampa som verkligen föll mig i smaken är en 6-kantig bordslampa. En design som är klassisk och kan leva länge.

lampor på nätet

Gillar den industriella känslan i denna ovan. Och funkisens egna inspirationskälla var just det modernaste som då på 30-talet fanns: industrin.

Och ordet funkis kommer från funktionellt och att ha en lampa som även kan fungera som budbärare är ju strålande om jag nu får ordvitsa lite, ha ha ha.

Ljusbox som passar till vardagsrummet, barnrummet eller varför inte i köket.

Ännu ett exempel på en industriell lampa. Och jag som då även gillar funktionellt är glad i hur man kan justera höjde på lampan. Högt upp ger allmänljus och neddragen ger ett mer riktat och mysigt ljus.

Har ni tänkt på hur olika vi tänker på ljuskällans färg i olika länder? I Sverige vill vi ha lampor med varmt ljus, så det ska efterlikna levande ljus nästan. I södra Europa är det kalla ljuskällor som är “rätt” ljus. Det har ju att göra med att vi har helt olika klimat och förhållanden till ljus överlag. Kallt utanför dörren ger en önskan om varmt inne medan varma medelhavsländer önskar man svalka. Logiskt egentligen men också då kul att tänka på när man läser internationella inredningsmagasin – att vi kan ha så olika tankar om vad som är “rätt”.

Vid val av lampor och ljuspunkter brukar jag alltid ge tipset att se hur solen och dagsljuset letar sig in och faller över ett helt år. Behövs det en kraftig ljuskälla mellan oktober och mars men inte under sommarhalvåret då det är nästan ljust dygnet runt. Kan då den lampan flyttas till annan plats det halvåret? Det blir ju som två olika hem här uppe i norr under mörka vintern och ljusa sommaren. Det är verkligen en spännande typ av inredning som många glömmer bort.

Samtliga lampor finns hos lamporochljus.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.