Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 maj, 2017

6 saker att pyssla med i helgen

Och vips så har en vecka försvunnit och det är helg igen. Lite beroende på var du som läser detta är så har vi olika typer av väder och årstid utanför fönstret. Här i Stockholmstrakten har temperaturen rört sig mot +20° vilket ju är fantastiskt. I norr ligger snön kvar och lurar. Häftigt land vi har!

Oavsett vad du har för vårstatus är det i alla fall helg och den kan fyllas med härligheter. Här är några tips.

1. Att tälja

Att svenskar älskar att vara i naturen kan nog alla skriva under på. Den bästa lekparken för både stora och små.

Mina små har lite olika inställning till skogen beroende på dag. Oftast är det ett “neeeej…” och stor suck när jag säger att vi ska ta en tur i skogen men väl där är det en helt annan tongång. Nån som känner igen sig?

En sak som är kul för barn är att tälja. Och det kan man göra riktigt barnvänligt då annars knivar och barn är en ytterst dålig kombination.

För att göra det barnvänligt finns några goda råd min naturvana väninna gav mig: Använda en potatisskalare! Och att barnen ska ha stöd i ryggen och sitta bredbent. Så sätt de små mot en stor sten eller trädstam och låt dem få skapa med potatisskalare på träbitar och grenar.

 

2. Stoppa tiden och titta runt

vitsippa

Nu går det fort. Underbara, efterlängtade vår är här. I ett halvår har vi kollektivt längtat efter ljusare, varmare tider. En oändligt lång tid kan tyckas. Vet inte om det är åldern men övergången från vår-vinter till vår-sommar går så rasande fort. Nästan så att jag skulle vilja att det gick lite långsammare för att hinna njuta. Så med detta sagt vill jag verkligen uppmana alla att se den utveckling naturen bjuder på. gå ut och titta på de små knopparna, små små vårblommorna och lyssna på alla fågelkvitter och humlesurr som inom kort kommer vara “vardag”. En bukett vitsippor är den vackraste, bästa buketten just nu.

 

3. Baka jordnötskakor

Tipset på helgbak denna gång blir jordnötskakor. Smaskiga, bitaga kakor med härlig sälta och crunchiga nötter. Alltså, detta är så gott!!! HÄR är receptet.

 

4. Gunga med

Jag är helt besatt av gunget i denna ljuvlig låt, Green & Gold av Lianne La Havas. Skulle kunna säga att detta kan mycket väl bli sommarens soundtrack. Skön mörk röst, känslan av rosé, trumpetmelodier, solnedgång på solvarm hud – ja så känner jag.

 

5. Ta hand om dina fötter

Nu har jag stängt strumplådan för att (förhoppningsvis) inte öppna den igen för än i slutet av september. Jag är dålig på att ha strumpor då jag inte gillar hur de sitter åt runt vristen (bredvristad så det förslår) och sen att de skor jag har detta halvår är snyggast utan strumpor…

Men med detta måste de små tassarna visas upp för omvärlden. Det kan vara rätt chockerande då de gömts i 6 månader. Gör alltid en grov pedikyr för att liksom sommarstäda för sandalliv.

Jag hade jätteproblem med min vänstra fot i vintras och tidigare i våras. Så medveten jag blev om fotens betydelse. Ja, så klart vet jag det, egentligen, men nu blev det på riktigt. Kommer jag ha kroniska smärtor för resten av livet blir det ju tufft. Gör det jag kan och vårdar ömt. Inte bara för att det ska se snyggt ut i flipflopen utan för att de banne mig ska hålla tills tids ände.

Mitt bästa husmorstips är att fila, fila, fila och sedan olja in fötterna med olivolja, sätta på plastpåsar runt fötterna och knyta band så de sitter kvar. Sedan trä stora sockor över alltihop så foten hålls varm men också att du kan gå på olivoljepaketet. Ha så över natten och skölj å tvätta nästa dag. Gosigare fötter får man då leta efter!

 

6. Duka med finporslinet

En helg utan påsk, valborg eller födelsedagar här hemma. Inget att fira alls. Ovanlig känsla i det Lythska hemmet. Nationella och privata högtider har varvats rejält här. Då kan det vara rätt skönt att sänka garden och låta allt bara vara som det blir. Men samtidigt man just ska fira den “vanliga dagen” med något extra? En pizzaslice på finaste, ärvda porslinet? Bag-in-box-vinet i kristallglasen? Lägga tid på ett vackert bord istället för en überavancerad matlagning? Låter som min grej det! Livet är för kort för att låta linneservetterna bara ska användas när kungen kommer på besök…

 

Önskar er en fin helg och hoppas ni får njuta majsol och fylla på energidepån rejält.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.