Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

12 maj, 2017

Snittblommor i vatten, blanda hårda stammar & mjuka stjälkar i buketten

När en bukett har både hårda stammar och mjuka stjälkar blir det ju förvirring. Jag har lärt mig; hårda stammar (ros, hortensia, körsbär…) är badkrukor och behöver mutas – mycket vatten och varmt. Mjuka stjälkar (tulpan, gerbera, pion…) är motsatsen – lite vatten och kallt. Hört folk som tom lägger isbitar i tulpanerna.

Men om det blandas då? Hur gör man då? Jo man tar och gör en två-stegs-raket: Sätter de hårda stammarna, i vasen som ska användas, och håller på varmt vatten. De övriga får vänta på bänken, annan vas med kallt vatten. När vattnet svalnat så sätter man i de mjuka stjälkarna.

Och ett till tips när vi ändå är igång. Hårda stammar, stjälkar ska ha låååånga snitt. De behöver suga mer vatten än mjuka stjälkar och därför behöver “munnen” bli stor. Och snittet ska ändå in i kärnan – det vita här på bilden ovan.

Detta funkar ju bara när det är lösa blommor och inte en färdig, bunden bukett. Men jag gillar just att köpa knippen och skapa själv och då tänker jag så här.

Idag är det fredag och jag har ränt runt på stan som en galning. På tisdag har jag en superrolig fotografering för ett pysselreportage till en tidning. Blommor, knappar, tyger, pennor, färg, vaser, krukor och tusen andra saker har fixats. Armarna är långa och huvudet bultar. Då var jag värd en bukett tyckte jag. Samt att vi har ännu en födelsedag här i helgen. Maken ska firas så det står härliga till. Var det 16 som kom på middag? Dammsuga det hinner jag inte/skiter jag i men en bukett kanske drar blickarna från stöket tänkte jag… Så; win-win alltså.

Önskar er en fin fredag. Hoppas på en solig helg också!

Comments (2)

  • De senaste rönen är att alla blommor sätts i kallt vatten. I varmt vatten frodas bakterier och der svalnar ju ändå så snabbt (särskilt om blommorna förvaras svalt som de bör göra för att hålla längre, tex i kylar i blomaffären). Men snitten ska vara olika långa beroende på hårdhet i stjälken. För att få blommorna att hålla länge så byt vatten helst varje dag och snitta gärna om då och då, och finns möjlighet så ställ blommorna svalt under natten.

  • Eva Holm Blavier

    Superbra tips, jag skall genast Prova!
    Sen en liten fråga, kulören på det blå Skåpet? Har skaffat ett knallgult bord men skåpet bredvid är Rött! Grunnar så på vad jag skall måla skåpet i för färg. Mycket tacksam för lite råd.

    Tack
    Eva Holm Blavier

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.