Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 augusti, 2017

Dukning till en liten kräftskiva igår

Igår smällde vi till med en mini-kräftskiva för lilla familjen. Sista dagen innan skolan började och det var planeringsdag på skolan så jag hade storsonen med mig på jobbet. “Äh, vi kör kräftskiva ikväll!” sa vi när vi var å handlade. “Kan jag få hålla en kräfta i handen när vi går hem” undrade sonen. Lika ivrig som jag 😉

Nu vet jag inte hur mycket skiva det blev då vi inte liksom frossade i kräftor men jag gick i alla fall loss på ljusslingor och dukning. Så klart.

Höll horden borta så jag hann ta några snyggbilder innan det stänkte kräftspad i hela trädgården.

Ville ha en lite nedtonad dukning som jag haft i huvudet länge. En som går åt mer skaldjur och strand än röda kräftor kanske. Ni såg lite av den med min hatt tidigare. Nu fick jag loss idéen till verklighet.

Har en del snäckskal hemma sparade från resor och en ärvd samling från makens sida. Spred ut längs bordet och varvade gamla barnmatsburkar med värmeljus som ljuslyktor. De lyktorna har jag tidigare satt metalltråd runt med hänge så de kan hängas upp om man så önskar.

Gillar idéen med portionsskålar för kräftor mer och mer. Tidigare alltid lagt upp på stort fat att dela på. Med egna skåla blir det färre sträckta armar över bordet samt inget snack bland barnen om vem som fick mest. Phu! Bara en sådan sak.

Vaxad linneduk är perfekt för alla barnfamiljer och extra bra på kräftskivor.

Tog tre ljusslingor; en rätt kraftig med glödlampor, en tunn med ledlampor som ser ut som glödlampor fast i plast samt en lång slinga med diodrar.

På glödlamporna satt jag små loppisfyndade lampskärmar. Skrivit om det tidigare. De har legat i låda så länge men nu fick de komma fram och det blev så fint.

De två stora barnen lärde sig äta kräftor med alla grepp, vrid och knäck. Så kul att de gillar kräftor. Men att de skulle äta sig mätta på dem trodde jag aldrig så rostat bröd med ost så klart men en stödkorv med bröd fanns med också. Lillkillen har hela sommaren velat äta krabba. Detta var close enough och kanske inte var så gott som han hoppats?

Maten uppäten, barnen sprang in, mörkret smög sig på och då blev det som vackrast. Ljusslingor och värmeljus bör finnas i varje trädgård och uteplats. Så härligt att få sitta under dem och vid levande ljus.

Satte lilla trädgårdsbordet på en ny plats i trädgården. Då gräsklipparen gick sönder innan sommaren och vi varit bortresta var det nästan som att sitta på en äng.

Ja, dessa snäckskal är som sagt inte så “kräftiga” men jag gillar känslan av hav. Maken som är från västkusten var tydlig med detta – insjökräftor är ju just i insjöar, ha ha ha! Havskräftor får vi ta annan dag men här på östkusten är de ju så galet dyra. Ja ja jag vet men det är känslan jag är ute efter. Kreatören tar över logikern så att säga…

Comments (4)

  • Åh! Jag vet att man ska vara försiktig med att “tro på” allt man ser i sociala medier men jag blir alltid så glad av dina familjebilder/hemmabilder. Ni verkar ha det så himla mysigt! Du och din man ger ett avslappnat intryck på något vis (hur jag nu kan säga det utan att känna er alls) och ni verkar alltid ordna så avslappnade men fantastiska familje- och vänevents. Ni verkar helt enkelt livsbejakande! Det var det ordet jag letade efter. Tack! 🙂 (Och jag hajar att ni bråkar och har det skräpigt precis som alla andra. 😉 )

    • Kära namne!!! Vilken helt fantastisk kommentar. Blir så otroligt glad att mina bilder och text kan kännas så. Och ja, vi är faktiskt riktigt livsbejakande. Livsnjutare brukar vi kallas. Försöker med täta mellanrum påminna mig själv och familjen om hur enormt privilegierade vi är som har hälsan och möjligheten att njuta av vardagen. Det är lyx det!!!
      Och ja – o ja, vardagen är samtidigt ett ständigt plockande och fixande och tjatande men då är det extra viktigt att få in en lite festligare tisdag till exempel. Något min mamma alltid försökte och jag verkligen, idag speciellt då jag förstår kampen, uppskattar.
      Önskar dig och de dina en riktigt härlig helg!
      KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.