Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 januari, 2018

Nytt år – förrådsrensning & odlingsstart

Är helt mör efter ett sådant intensivt december. Kommer inte igång på riktigt. Här hemma har egentligen min jobbvardag satt igång men då de tre barnen fortfarande har jullov så är det svårt att kombinera mammaroll och jobbroll. Men så får det vara, för ett nyårslöfte är att ge mer tid till familj och vila.

Kanske jag inte riktigt lyckats än – har så svårt att vara still. Som igår ställdes våra planer in och det blev en hemmadag. Vad gör man då? Jo, man (dvs jag) rensar förråd, tömmer och sorterar. Målar väggar på övervåningen, möblerar om, planerar förändringar i hemmet, monterar upp möbler till barnens rum – från barnrum till tweeniesrum.

Den enorma tillfredsställelsen när två källarförråd rensats och städats så att jag faktiskt kan gå in förråden, där jag tidigare fått stå i dörrposten och luta mig in för att komma åt sakerna, samt tömt dotterns byrålådor, är obeskrivligt stor. Just nu står ett berg av ting i hallen för att dumpas på tippen och lämnas hos Myrorna.

Jag vet att jag inte kan leva minimalistiskt fullt ut – för förtjust i vackra ting, men vid sådan här rensningar blir jag så övertygad om att alla vi äger och omger oss med så mycket, för mycket, ting.

Det av värde har rensats till egen hög för att lämnas till välgörenhet och få nytt liv hos någon annan. Läskigt att det visade sig vara ca 30% av rubbet. Så princip har vi alltså fyllt förråden med skräp. Jösses!

Den stora byrån i dotterns rum med de många lådorna var fylld av kaos. Nu är det ordning på torpet med etiketter. Byrån måste ha varit butiksinredning med etikettshandtag.

Odla sig till energi

I förrgår var vi på en liten utflykt. Till Ulriksdal där vi skulle ta frisk promenad i parken för att sedan äta lunch på Ulriksdals slottsträdgård. Så klart började det tokregna så det blev endast del två av vår tänkta utflykt.

Med lungorna fyllda av klorofyll från de varma växthusodlingarna samt den kreativa och inspirerande butiken åkte vi därifrån med en massa fröpåsar och odlingskrukor – som en önskan om spirande vår drömmer vi oss till groende trädgårdsodlingar. Går på säkra kort då varken jag eller maken har så värst gröna fingrar. Grönkål, krasseblommor och några till ska förhoppningsvis växa till sig i det Lythska hemmet.

Hoppas nu vi, för en gångs skull, går i mål med skörd detta året!

Det var julrea i butiken men i min rensningsvåg är nya ting, speciellt julsaker, det sista jag önskar nu. Men inspiration från arrangemangen av julblomster tog  jag med mig med glädje. Till nästa år kanske?

Äldste sonen däremot; han ville nog byta ut våra rätt stingsliga och asociala katter mot butikskatterna som var så gosiga.

Fast en våra katter – Birger, får nu jobba hårt här hemma då vi har fått in möss!!! Inte kul att hitta halvätna muskadaver på fina, antika mattan. Jo, vi har haft Anticimex och musfällor är uppställda överallt men lockbetet med köttdoft verkar inte funka så väl. Musjägaren Birger jobbar bättre.

“Var inte orolig – det är nog skogsmöss som flyttat in över vintern. Du ska se att de flyttar ut igen till våren” sa Anticimex-killen. Ska det vara en bra taktik? Tänk om vår våldgästande små krabater ynglar av sig medan de bor här???

Comments (3)

  • Beta med choklad, tex Japp, det gjorde vi o då blev vi av med mössen på vinden. Blev många fulla fällor, vi tappade räkningen till slut. Och som tur är verkar inga möss ha flyttat in i år!

  • Åh, har ni fått träffa Giggs och Brorsan! ? Väldigt fina blomsterarrangemang du fotat! Har också tankar på rensning, men som du säger, minimalistiskt blir det aldrig. Gillar grejor och att byta en del efter säsong. F ö blev det lite blå inslag i min jul, läste nån som förutspådde det ???

  • Nu blev jag inspirerad att rensa här hemma. Jag har några garderober som behöver rensas. Lika bra att sätta igång, en garderob per vecka blir mitt mål ♥️. Härlig blogg jag brukar inte kommentera annars men detta inlägg var mitt i prick ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.