Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

24 augusti, 2018

Tankar & trender från Formex 2018

Ja då var Formex slut för denna gång och jag hann bara med en dag ute på mässan. För att se precis allt skulle jag så klart behöva vara där alla 4 dagar men det går ju inte.

Hur som helst, en hel dag och 9 623 stag stor jag där så några intryck fick jag med mig. Jag har allt sparat i Händelser i min Instagramprofil @helenalyth.se om du vill se allt rörligt och lite mer för här ska jag försöka samla ihop det som blivit bestående och liksom fastnat i minnet.

Först och främst vill jag säga att jag kände överlag mig väldigt positiv när jag gick runt i korridorerna. Många år har det känts väldigt samma samma och ingen utveckling alls. Som om vi verkligen är trygghetsknarkare och vill inte ta förstora steg i det vi omger oss med. Men nu var det ändå en känsla av nytt och det jag gillade var att mycket andades smartness. Många saker som hade flera användningsområden. Ja, du som följer mig kan väl knappast ha missat att jag gillar saker som är funktionella, som den funkisnörd jag är, ha ha.

Jag vill känna!

Något som verkligen tagit fart är det där med det taktila. Dvs ytor som lockar till att man ska känna på det, det är ytor och material med känsla.

Denna ljusstake från By On kan man ju inte låta bli att känna på eller hur? Helt klart en favorit från mässan.

Och om materialet inte är i sig något att känna på kan man ju vecka det och skapa en spännande yta. Också från By On.

Blanda helt olika ytor och material och det fungerar ihop. Alla med en yta man inte kan lägga handen på, eller hur?

Även porslin får en pressad yta. Så vackert hur lanseringen gör att det blir skiftningar i färgen trots att de är enfärgade. Från Sagafrom, design Barolo

Mässan presenterade tre trender varav den ena var Craft. I en mässhall fick besökarna testa på olika tekniker så som dreja, väva och att tälja. Allt ville jag lägga händerna på.

 

Dött! Eller levande död.

Döda växter och torkade blommor har synts i varje inredningsmagasin och bloggar sedan nåt år och det fortsätter. Då blom och västtrenden är så stor och det är liksom omöjligt att exakt hela tiden ha den perfekta buketten hemma så är ju torra vackra strån av vass, gräs mm perfekt att ha i sin dyra kristallvas.

Men om man nu gillar färg och blommor? Gå på fejk! Döda men ser levande ut så att säga!

Svårt att se att dessa inte är äkta eller hur? Och vill du veta en hemlighet? Jag har hur många sidenblommor som helst vid jul för att köpa nya snittamaryllisar varje vecka från mitten av november till tjugondaknut går ju inte! Men säg inget, ha ha!

 

Svart!

Detta Formex är för höst och vinter 2018 så det är klart att det skitar mot den mörka delen av året men ändå, det var mycket svart!

Svarta glödlampor! Går inte det liksom emot hela grejen med en ljuskälla? Men de är så snygga båda släkte och tända. Från Star Trading.

Vågar du svarta väggar? Med ljusa saker i förgrunden och med stora fönster skapar det väl det den mest spännande dramatiken i ett rum. Jag skulle vilja testa en riktigt, riktigt mörk blå vägg som kvällstid nog skulle tas för svart. Vågar jag?

Lägg till svart och allt blir rätt. Och här ihop med manchester som man bara vill ta på, eller hur?

Duka svart! Svart keramik har varit väldigt populärt och gärna i grovt och ojämnt. Nu är det inte bara porslinet som ska vara svart utan även duken. Här från Himla. Så elegant och effektfullt.

Denna lilla ljuskälla från Watt och Veke i design av Hanna Wessman är ju som en svart pärla. Sätt på golvet och lys upp ett hörn eller på ett sidobord och lys upp en tavla.

 

Silver och kalla metaller

Hur många mässingsljusstakar har du hemma? Jag har för många för mitt egna bästa men älskar varje en av dem. De kommer aldrig gömmas i någon låda för de används ofta men nu är det dags för silver, rostfria och kalla metaller.

Många har liksom viskat om silver länge men det har inte slagit helt. Mässingsälskarna är fortfarande en starkare lobbygrupp men kanske blanda in?

Mitt hjärta slog i alla fall volter när jag såg denna fantastiska vas från Georg Jensen i design av Monica Förster.

Och den går in i nästa kategori som är multifunktioner. Använd långa vaser och korta i samma vas. Ytterligare delar i serien är kvadrater som kan användas till både vas och pennställ. Funkis. Tack!

 

Multifunktionell

Jag tyckte mig se en trend, lite i alla fall, med saker som har flera funktioner i en. Vi lever i en tid där vi uppmuntras inte köpa nytt (vilket går emot hela Formex egentligen) så då utvecklas det saker som då har fler funktioner och kan med det motiveras att köpa. Ligger rätt i tiden så klart och jag hoppas få se fler saker som just löser flera behov samtidigt. Klädhängare med lampa vad tror du om det?

Det här smarta sängbordet till exempel. Sängbord med förvaring, dimbar lampa och usb-port för mobilladdning i ett. Smidigt, funktionellt och snyggt ju! Från Markslöjd.

Sedan var det en pjäs från House Doctor jag inte fick bild på som jag gillade skarpt. Ett bord/förvaring/kruka i ett.

 

Blanda!

Ja, lite med utgångspunkt från ovan nämnda ämne – att inte köpa nytt, så är ju detta med att blanda helt rätt. Blanda gammalt och nytt, färger med mönster och material.

Olika färger på tallrikar i samma dukning är ju underbart.

En lampa kan ha olika typer av glas i samma enhet.

 

Ja det var ett litet axplock av det som swischade förbi mina ögon och fastande i huvudet. Vad tror du om dessa saker?

Så klart har jag missat hur mycket som helst men tror mina kollegor i inredningsbloggsvärlden har täckt lite till.

Ha nu en fin helg!

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.