Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 oktober, 2018

Ett inspirerande besök i Carl Eldhs ateljé

För ett tag sedan besökte jag och Maria/Husligheter Carl Eldhs ateljémuseum här i Stockholm. Ett ställe som jag inte tror många Stockholmare känner till då det ligger i den hemliga Bellevueparken, gömt bakom en kulle precis vid den galet trafikerade korsningen i Roslagstull. Inget du passerar i första taget alltså.

Jag har hört om det och för en massa år sedan gick jag  förbi men var under renovering så det gick inte att slinka in då heller.

Jag och Maria har halvt om halvt lovat nyttja stadens kulturutbud lite mer. Perfekt då att besöka platser som ger sådan energi. Sist var det Millesgården och Morris-utställningen.

Efter att på vägen ha överfallits av den värsta sortens ösregn som övergick i kraftigt hagel i stormvindar bokstavligen slängde jag mig in i detta lugna vackra hus blöt som en hund. Här inne rådde motsatsen till där utanför: helt tyst, varmt, stilla och ljust.

Skulptören Carl Eldh bjuder in till sin vardag kan man säga. En värld som nästan stått stilla sedan 1954 då han gick bort.

Många har besökt Millesgården och med det färskt i huvudet blir kontrasterna stora. Den plats kollegan Carl Milles har är en hel park, ligger synligt från både väg och vatten och stora salar för externa utställningar. Här är det mer som om vi får besöka en arbetsplats. In i konstnärens ateljé och känslan av att Carl Eldh själv ska komma in i målarrock med verktyg i högsta hugg.

Ni fattar fnisset när vi inser att vi twinnat oss. Som om vi ringt varann innan och sagt: “du, jag tar på mig stor stickad beige tröja och svart byxor samt har håret i en lite lätt sönderblåst brun pagefrisyr, tar du samma?” Ha ha ha!

Men måste ju säga att vi matchade inredningen galet bra i alla fall!

Och Anna, som håller i kameran och är Marias gamla kompis, kände jag igen så väl. Snabbt kom jag på att hon gick året över mig på reklamskolan Berghs. Inte setts på 19 år insåg vi. Tänk vad häftigt det kan bli va?!

Carl Eldh var skulptör och de två mest kända konstverken som går att se här i Stockholm är Brantingmonumentet vid Norra bantorget och Strindbergsstatyn i Tegnérlunden. Men precis som hans ateljé ligger dessa rätt gömda de med och kanske inte alla som ser när de rusar genom staden.

Det jag slås först av är själva huset, ateljén. Det höga luftrummet, de stora fantastiska fönstret som viker sig över taket och släpper in det perfekta norrläges-ljuset. En dröm för alla oss som försöker fånga ljus i våra dagsljusfotograferingar.

Huset ritades av Ragnar Östberg som också är arkitekten bakom Stadshuset som lämpligt nog pryds av ett gäng statyer av Carl Eldh.

Det andra som jag slås av är den enorma mängd skulpturer som här finns. Prototyper, minityrer, tester och färdiga verk. Samlingar från alla år. Från hans studier i Paris vid det förra sekelskiftet och under hans stora år här hemma. Jag kan bara gapa och bli så inspirerad det går.

Återigen; rummet! konsten!

Blir också drabbad av färgskalan jag möter. Vit marmor i flertalet toner, ljust blå, träbrunt och dammigt grå. Så milt och vackert. Åker in i inspirationsmappen!

Sedan då det tredje rummet som är något helt annat. Ett rum att dra sig tillbaka i, nästan lite sakralt i detta runda rum med tegelgolv och spröjsade fönster.

Om de andra två ateljérummen var lugna, stilla och nästan monokroma är här en helt annan sak. Massa färger, stilar och former. Som om han skapat ett helt rum som en anslagstavla av det han inspireras av eller vill minnas? Som en Pinterest-board i IRL?

Jag blir i alla fall helt galet inspirerad. Älskar kreativiteten som finns här. Som ett ordnat kaos.

Och rätt kaosigt var det fortfarande där ute. Sol och regn om vart annat och  samtidigt då en liten regnbåge syntes för nån sekund.

Mörka skyar i fonden och stark sol i förgrunden.

Hade det varit bättre väder hade jag gärna satt mig här med en kopp kaffe och småkaka.

Det är något med fasader som får vara “nakna”. När trät syns tydligt och blir ett med naturen. Tycker huset ser ut som en stor koja utifrån och då är det ju så häftigt att komma in i detta stora ljusa rum sedan.

Vill verkligen rekommendera dig ett besök hit om du får möjlighet. Nu är det stängt vardagar och öppet på helgen. till sommaren öppnar de upp för fler dagar.

Men vart ska vi ta vår nästa kulturutflykt??? Någon som har härliga museum, utflyktsmål eller utställningar att besöka? Tips emottages tacksamt!

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.