Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 december, 2018

Annandagen med isig promenad & annan julmat

Jösses vad dagarna går fort nu. Helt plötsligt var då de riktiga juldagarna över och vi kliver över i den spännande tiden mellandagarna. Du vet de där dagarna alla fråga vad man ska göra med; “ja ha, så vad gör ni i mellandagarna då?”, ja typ så. När de vanliga frågorna om jul och nyår är avklarade brukar denna fråga dyka upp, ha ha.

Men vad ska vi göra då, i mellandagarna? Hänga med släkt och vänner. Lite här och lite där. en tur till Skåne är tanken. Vi får se. Tar det lite så där mittemellan…

Hur som helst. Gårdagen bjöd på vackert vinterväder vilket då bjöd upp till långpromenad. För middagen spenderade jag här vid tangenterna då jag öppnade datorn för första gången på flera dagar. Det var skönt att släppa alla intryck utifrån och bara vara i vår julbubbla.

Men nu skulle vi ut för jag å maken hade en överraskning till kidsen; vi skulle på bio och det hade vi inte avslöjat utan sa tt vi skulle på långpromenad med okänt slutmål. Att locka barn med okänd morot är inte det smartaste det kan jag erkänna. Det är lätt att locka med något så som glass, lek eller träffa någon men hemliga mål drar inte. Det är en note to self…

Men vi fick en fin promenad om än halkig som tusan. Jösses vad det var isigt. Och så tillslut kom vi till bion och såg Mary Poppins. En söt film men ingen jag tänker se om i första taget.

Sedan hem och äta middag. Och nu vill jag att du ska lyssna noga för detta är ingen dum idé. Speciellt för dig som känner att det där med julmat kanske är lite mycket.

Vad sägs om att dela upp julmaten på flera dagar? Känn på den!

Jo, alltså! Jag älskar den svenska julmaten. Tycker om det mesta på julbordet faktiskt. Kalvsylta, revbensspjäll, sill, dopp i grytan, Jansson, lax på alla de sätt och ostar. Men att blanda allt detta kan liksom förta det goda med varje rätt.

Vi hade buljong till förrätt och kalkon med tillbehör som huvudrätt på julafton. Ingen av dem är  kanske de mest typiska julrätterna men om vi bortser från det så är det fokus på en rätt i taget. Buljongen är som en modern dopp i grytan och kalkonen då julskinkan kan tänkas serverat med kanske röd-, grön, brunkål tex. Vad jag försöker säga är att nu i julveckan kan man ta en av de klassiska rätterna vid varje måltid.

Och igår på annandagen hade vi då den första tallriken av julbordet, nämligen med sill och lax. Bara det är ju en riktig måltid och borde räcka så kan tyckas.

Vi har matglada barn och alla tre älskar “kladdlax” dvs kallrökt och gravad lax. Äldste sonen är dessutom mycket glad i sill så det var inte svårt att få med dem på detta. Så annandagen fick ge annan julmat.

Och ikväll kommer vänner på middag och då kör vi dansk middag med flæskesteg, fläskstek. Inte riktigt revbensspjäll men vi säger det för sakens skull. Ska servera dansk julgröt som är typ som ris a la malta men med körsbärssås. Ja, ni fattar – vi delar upp det. Får se hur länge vi håller på, till påska kanske. Det är ju många rätter på ett julbord…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.