Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 september, 2019

En trendspaning för hösten 2019

Vad är trenderna för hösten 2019? Har du fått svar på det efter Formex som var i augusti eller läst alla nyhetslanseringar? Jag har inte fått ner det jag såg under min dag på mässan så nu är det väl på tiden. Kanske det blir sånt du redan hört eller kanske jag kan bidra med något nytt. Vi får väl se.

Naturlig och nedtonad färgskala

Efter några timmars promenerande på mässan slog det mig: var är alla mörka blå och gröna väggar? För bara nåt år sedan hade varenda mässmonter mörka, riktigt mörka väggar. Det var mörkt blått, buteljgrönt och djupt vinrött precis överallt. Och även i allas våra hem, mitt inkluderat! Mysigt, ombonat och ett rejält avstånd från “ljust och fräscht”. Men vad nu? Nu var det en helt annan färgskala med mer dammiga, milda färger i naturtoner. är den så utskrattade caffe latte-färgen tillbaka?

Mycket färg, målat överallt men inte alls i kraftiga färger.

Rosa och korall. Överallt!

Den färg som syns överallt men inte alltid på väggarna till skillnad från stycket ovan är rosa mot korall.

Rosa, aprikos, korall, congac, lila, vinrött. Allt i denna skala funkar. På allt!

Torkade växter verkar inte ta slut

Ja, vi har pratat om detta förut och jag var helt övertygad om att trenden med torkade blommor och grässtrån skulle vara över men icke! Tvärt om – det har helt exploderat!

Och det rosa dominerar i de torkade blommorna och stråna dessutom. Men det mest påtagliga var att det fanns knappt en monter som inte hade hängande torkade växter!!! Jag fattar att det är ju så smidigt för monterdesigners att kunna göra en monter de vet ser tipptopp ut från dag ett till slut då inga blombuketter måste tas om hand men hallå – hur mycket torkade blommor pallar vi med?

Jag är den första att erkänna att jag har ca 5 vaser fyllda med torkade växtligheter här hemma men nu börjar jag bara känna att de är dammiga. Eller ska jag hålla kvar? Trenden verkar i alla fall hålla i sig.

Levande enkla växter

Om man har valt torkade växter för att de är enkla och vackra kanske en lättskött men levande växt kan vara ett alternativ om man nu tycker att de torkade blir dammiga.

När vi var i Paris i våras så gick jag förbi (tyvärr stängd då) en butik helt och hållet fylld med växtterrarium. Det är ingen nyhet med växtterrarium men jag tycker att den är på återtåg. Enkelt, vackert och spännande men då helt och fullt levande. Bara att börja jorda ner fingrarna.

Skulpturala glasformer

Något som återkom gång efter annan var de slipade glasvaserna, glaslamporna, glasljusstakarna mm.

Och som du ser i den näst översta bilden här i inlägget så är det gärna glas i varma toner som gäller.

Funktionell formgivning

Jag har tidigare skrivit om att jag tror på de funktionella tingen. I bilden ovan är vas och ljusstake nästan även skulpturer.

Jag gjorde en trendrapport för Cervera i somras och då finns just detta med. Som den här svarta ljuslyktan ovan blir även en vas när en glascylinder stoppas ner i den. Mässingsskålen kan vara hållare för smycken, användas som nötskål eller bli ljuslykta med ett värmeljus i. När hållbarhet och diskussioner om mer medvetna köpval så är de funktionella tingen lättare att motivera för producent och till köp av kund. Som nu lanseras även en högtalare i kombination med lampa av IKEA och Sonos. Tror mer på detta.

Broderade showpieces

Om skulpturala former får ta plats i inredningen så får se-mig-kudden ta plats i soffan.

Kuddar har vi nog alla så vi kan bada i. Vi köper nya kuddfodral för att anpassa efter säsong och göra nystart i hemmet när ny årstid är på gång. Något jag tycker mig se är att man gärna ska ha en kudde där i mängden som på riktigt sticker ut. Som marsipanrosen på tårtan. Gärna arbetad och broderad. Skulle så gärna vilja ha den här läckra blå och guldiga till jul men kanske med en mistelkvist? Hade varit läckert eller hur???

Böcker. Funkar alltid

Något som slog mig på mässan var att det var flera montrar som var av bokleverantörer. Mässan är till för handlare att göra beställningar till sina butiker men att beställa in böcker som en del av sitt butikssortiment har jag inte sett på mässan i denna utsträckning.

Nu görs det böcker på löpande band i vårt land och e-handeln av böcker är ju superstor och stark. Att butiker också skulle ta in böcker säger en del. Jag tror att vi är många som känner att de ska dra ner på sin konsumtion och spontanköp men böcker kommer man väl undan med? Att ha böcker hemma säger något om oss; man vill visa att man är påläst och medveten. Det är dock roligt hur de där väldigt populära Chanelböckerna bara ligger på soffbordet och jag undrar om ägaren av soffbord och bok någonsin bläddrat ordentligt i snyggboken… Jag är exakt likadan. Älskar att ha snygga och medvetna val av böcker på soffbordet och jag ser nog att vi kommer se mer av detta. En bok är alltid rätt.

En mottrend ändå

Ja det var lite av den massa som mina ögon föll på lite extra. Det som dock var viktigast och störst var diskussionerna om att konsumtionen inte kan fortgå i den utsträckning vi har idag. Hur mycket vi än älskar trender och att omge oss av ting som skapar personliga hem, ombonade hem så kan det ändå inte motiveras i längden.

Jag är en fan av färre men värre som jag också nämnt tidigare. Satsa på kvalitet som man ska leva med länge, hålla över trender och tider. Det är en galet svår balans vi som på något sätt arbetar med inredning och inspiration. Vad tycker du, hur tänker du om detta? Ett laddat ämne men viktigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.