Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 januari, 2020

Trender 2020. Eller… det blir ju inga

Trender 2020 – är du redo för allt det nya?

Nu har verkligheten dragit igång på allvar på många sätt. Personligen har jag tagit en paus, som du märker, här på bloggen då det varit en tuff tid och den proffessionella tiden överlag har behövts tas och lägga på familjen. Nu är jag dock i fas med det mesta och känner mig stark att gå tillbaka i full kraft.

Sedan verkar omvärlden, i alla fall min jobbvärld, också tänka samma lika för nu är det nya tag lite överallt.

I måndags var det Den Stora trenddagen som hålls årligen av TrendStefan. Han har rest världen över och känt vår värld på pulsen för att se vart trenderna och tendenserna går. Jag var mycket spänd på detta då den senaste spaningen, för ett år sedan, var att 2019 är ett allvarsamt år och butiksdöden var ett faktum. Hur ska det bli 2020?

Trender 2020

Jo, det kan jag säga dig – allt funkar! Trenden är att allt är okej. Det är bara att se på de olika färgföretagens färg för året – de är helt oense för de tycker alla olika. För något år sedan tyckte alla att det var grönt och vart enda hem (inklusive mitt) målades grönt. Nu kan du välja helt själv och vara trendig för ditt val är det trendiga.

Paradigmskifte

Kanske den starkaste trenden, eller tendensen hellre är att det som sker nu i västvärlden är helt klart ett paradigmskifte. Vi har levt i en värld där shopping har varit en hobby, att äga nytt och dyrt har varit status och pengarna har försvunnit på grejer som sedan förkastats så fort en ny trend kommit. Nu vänder det, trenden är den motsatta. Behöver vi verkligen en till ljusstake? Soffan du köpte för 5 år sedan bör fungera länge till även om nu just den färgen känns 5 år sedan. Hur många muggar behöver ett hem som består av tre personer? Sådana tankar har tagit form länge och nu pratas det högt om det.

Undersökningsföretagen som forskar på detta (enligt Stefan) spår att 25% av de butiker vi har idag kommer stänga 2025. Du kanske tänker att det flyttas till online-shopping. Inte så säker på det. Hör inte så många som går bananas i webbutikerna direkt heller.

Happy! Tid tillsammans

Vad lägger vi då vår tid på när vi tidigare strosat i butiker? Vart lägger vi pengarna när de tidigare lades på prylar? Jo på att umgås. Och inte bara det att det blir det vi vill satsa våra surt förvärvade pengar på utan även för att vi suktar efter att få umgås. Happy är det nya svarta. 2019 var ett allvarligt år och nu släpper vi det – vi vill försöka må bra 2020, vara glada.

86% av de som är födda i gruppen Mellennials uppger att de känner sig ensamma och ibland deprimerade. Hur socialt är sociala medier? Inte alls, eller hur? Bästa sättet att mota bort upplevelsen av ensamhet är att umgås med andra. Nu skapas kurser, event, restauranger, platser, boenden mm där det är meningen att vi ska mötas. På riktigt. Detta är något jag själv den senaste tiden verkligen har format i mitt huvud.

Efter den tunga perioden med min pappas bortgång så kan jag bara känna att tid tillsammans med de som får mig att må som bäst är den bäst spenderade investeringen. Det är det nyårslöftet jag och min man har – att umgås med vänner, familj och med varann.

 

Formex 2020

Sen så öppnade Formex sina dörrar på tisdagen. Mässan för retail och producenter. Med vetskapen om att omvärlden inte vill köpa nya grytunderlägg eller krukor – hur ska då man förhålla sig till mässan? Inte enkelt vill jag säga.

Jag fick innan jul chansen att vara med på ett hörn av Formex. Som en profil till deras kanaler och mässtidning. Jag och andra fick berätta om en sak vi höll kär. Jag valde mitt köksbord. Och det är lite det här som är grejen: Vi kan fortfarande älska saker men de ska betyda något för oss. En vas vi längtat efter och sparat ihop till, en klänning vi fått ärva och värderar till skyarna eller en möbel som visar sig bli viktig i ditt hus för att det gör det till ett hem. Dina saker blir viktiga, får historia och med det värderas högre.

Tulpanens dag firades.

Mässan öppnade med pressfrukost och samtal om framtiden och förhållandet till ting och trender med profilerna (och mina idoler) Elsa Billgren, Sofia Wood och Cecilia Blankens. De kunde alla enas om att tingen i sig självt inte var dt viktiga utan vad de tillför ett hem, att det är det personliga, historien de medför som värderas. Inte prislappen.

Utställningen i entrétorget var utformat som en butik, skapad av franska Carlin.

Kan bara förundras över detta då butiken ju sägs dö… Inte helt med på tankegången om jag ska vara ärlig.

Färgskalan som ändå trendar

Om nu färgföretagen inte känner att vindarna drar åt ett och samma håll och de kan säga en och samma färg för 2020 så tycker jag de olika mässutställarna ändå visade vart vinden vänt.

Det var en beige-, natur-, terracotta- och korraltrend i var och varannan monter.

Och här är det inte bara en bild med färg som inspirerar utan även taket. Hur läckert med ett svallande tygtak?

Om nu trenden var Happy så var inte montrarna bevis på det. Inte mycket till happycolors förutom ett fåtal. Här hos ByOn var det dock färgfest.

Mässan var så tråkig på så sätt att inget poppade ut, det märks att alla producenter avvaktar och är nervösa. Många gånger jag har varit på Formex har jag känt inspiration till att göra förändring hemma, möblera om eller ta fram något från förrådet som jag sett på mässan. Men nu var det inget som kändes spännande.

Förutom denna söta lilla installation på en mässvägg. Tavellist, smal bit oasis och torkade blommor. Sött och enkelt.

Men, kan vi ta och prata om alla dessa torkade blommor??? Jag har älskat trenden med torkade blommor och har en gäng olika fång här hemma men jag måste bara våga trendhäda- det är inte kul längre. När jag ser samma blomsterarrangemang hänga i en monter som jag såg förra mässan känns det bara dammigt om jag ska vara ärlig.

Väldigt få montrar hade färska blommor så de stod ut. Men så mycket härligare det kändes ändå. Detta är mässan för våren och sommaren 2020. Den hoppas jag bör vara blomstrande. Här hos Ernst.

En av de få stora arrangemangen med färska blommor. Hos dbkd.

Multifunktion

Jag bor i ett funkishus och älskar funkis. Dvs när saker och ting faktiskt funkar för att de designats väl och med planering.

Därför slår mitt hjärta lite extra när jag ser saker med multifunktion. Inte bara en vacker sak utan även menat att användas på riktigt och flera sätt. Som en ljusstake som även är en skål. Från Stonefactory.

Eller de fantastiskt vackra stekkärlen som också är serveringsskålar. Från Tranquilo.

Återvunna material

Men hållbarheten då? Den som varit huvudtemat så många år. Jo den är givetvis kvar omen kanske har den nu blivit så självklar att det blivit en hygienfaktor så att säga. Vi förutsätter att företagen idag har en hållbar profil så den ska inte behöva frontas med.

Det som dock pratades om var återvunna material. I utställningshallen visades en pall gjord av pressade gamla lakan. Jag hade gissat på vitmålat trä. Här ovan är det en “papp”-stjärna av pressade bomullsfibrer. Detta är bara början. Här hos Watt & Veke.

Nu ska vi prata om mässans stora vinnare. Den monter alla pratade om. Den person alla jag mötte sa var mässans mest ljuvliga och mest inspirerande. Amnon Lipkin var mässans stjärna.

Hos var det de sötaste små konstverken som han sytt fram med en enkla symaskin. Och med en enda “tagning” kan man kalla det.

I all denna kommers och lite desperata köphets så fanns här ett lugn, ett bevis på slow living och eftertanke. Ett hantverk som var så tydligt, så okomplicerat. Samtidigt så galet skickligt. Inget jag ens skulle våga mig på.

Ja, detta var en kort sammanfattning av vad jag under två dagar mötte. Vad tycker du, vad tänker du? Känner du igen dig för året vi har framför oss?

Comments (3)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.