Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 mars, 2020

Nya utställningen med Lena Cronqvist på Waldemarsudde

Idag öppnar utställningen med Lena Cronqvist på Waldemarsudde och jag fick vara med på pressvisningen i onsdags. Och framförallt lyxen att få träffa Lena Cronqvist her self. Det var en underbar pressträff – så inspirerande och imponerande. HÄR får du matig fakta om Cronqvist.

I ett snöblandat regn tog Johanna Hulander/Inredningspodden med mig ut till Djurgården. Fast den där udden är vacker i alla säsonger.

Så här går det att läsa på Waldemarsuddes sida: Utställning med Lena Cronqvists mångfasetterade och självutlämnande konstnärskap. Ett konstnärskap som väcker starka känslor och berör många universella frågeställningar.

Jag har gillat Cronqvists konst länge men inte haft full koll på hennes långa yrkeskarriär så det var så inspirerande att faktiskt få den presentrad så här med guidning där varje rum hade sin epok eller tema. Att få följa med på Lenas livsresa kanske.

Museichefen Karin Sidén presenterade och tog oss genom hela utställningen.

För mig har Lenas konst varit synonymt med självporträtt och gärna i ung ålder. De söta, sköra men liiiiite läskiga små flickorna med rosett i håret.

Utställningen är en retrospektiv utställning, en bland de största Waldemarsudde haft och hela Cronqvists karriär.

Det blev väldigt emotionellt och luften blev tät i rummet där tavlorna med motiv från tiden när Cronqvist fick en psykos efter förlossningen och blev inlagd på ST Jörgen. Starka motiv, ännu starkare historier.

Och apropå förlossning så är motivet Madonnan med jesusbarnet återkommande. Här i förortsmiljö och kontakten mellan mor och barn är inte helt enkel kan man se.

Något som Cronqvist är känd för är sina starka, djärva och perfekta färgkombinationer. En underbar colorist.

Stark kontrast till vädret utanför fönstret kan jag säga…

Mitt favoritrum på utställningen var målningarna med de borgliga matsalarna och middagsbjudningarna. Aldrig sett tidigare och jag föll som en fura för de underbara porträtten. Äldre tanter och farbröder som sitter framför ännu äldre möbler.

Och denna tavla!!! Min absoluta favorit. Snälla Waldemarsudde – kan inte ni börja med affischer??? Älskar den här.

Inte så snälla flickor…

Tavlor gjorda 2019-2020. Hon skapar ännu trots dålig syn och med sina 82 år.

Fina Lena Cronqvist i flera versioner.

Utställningen öppnar idag och har öppet ända till 27 september så om du inte kan ta dig dit nu kan en härlig sommarpromenad på Djurgården få dig hit senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.