Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

10 maj, 2020

Fantastiskt initiativ för kontakt med isolerade äldre

Kontakt med isolerade är ett annonssamarbete med Elgiganten

Om det är något som vi alla saknar just nu så är det att få umgås som vanligt, träffa nära och kära, ge dem varma kramar och få vara en del av allas liv igen.

Mycket av livet kan fortgå någorlunda som vanligt då vi kan lösa det mesta digitalt men de som inte är digitala, de äldre som faktisk är de som är mest isolerade, hamnar helt utanför. Då många kan “träffas” via olika digitala mötesrum och hålla kontakten blir de äldre riktigt utanför. Telefonsamtal i all ära men att faktisk se varann, möta en blick och få se någon skratta betyder massor för många av de ensamma.

När jag fick höra om Elgigantens fina initiativ att donera skärmar till äldreboenden just med mening att de helt isolerade skulle kunna få möjlighet till videosamtal med familj och vänner ville jag gärna lyfta det, få berätta om det. Läs artikeln om initiativet HÄR. Och det inspirerade mig att även jag kunde få synlig kontakt så att säga med min mamma. (Läs gärna om Elgigantens nya tjänster i samband med Corona HÄR med tex hämtning och liveshopping)

Lättanvända digitala skärmar

Min fina mamma. Hon är en sådan kämpe! Det är få 83-åringar som har sådan energi som hon med ett digert veckoschema av träning, tennis, silversmide, konstvandringar, resor, nära kontakt med familjen och tusen andra järn i elden så att bli hemmasittande är inte lätt för henne. Att inte få hålla om ett barnbarn tror jag många äldre kan skriva under på som något väldigt smärtsamt.

Hon är proffs på mycket och pigg att testa nytt men det digitala är inte hennes favoritämne. När jag handlar åt henne så står frimärken alltid på inköpslistan så trots hennes pigghet är old school-kontakt fortfarande det som gäller.

Hur skulle det gå att starta upp en digital touch screen för en person som bara använder knapptelefon? Ska erkänna att jag var lite tveksam.

Jag valde en Smart Display från Lenovo som Elgiganten rekommenderade som lättstartad och användarvänlig. Perfekt för videosamtal med stor skärm men även för annat. En sådan där smart skärm man säger “Hey Google, vad blir det för väder idag?” och en röst svarar.

Skärmen har ett snyggt stöd som funkar för både stående och liggande ställning. Den anpassar skärmen efter hur du vrider den.

Jag levererade skärmen ihop med en förlängningssladd så vi kunde installera den utomhus. Hennes reaktion när skärmen pratade med henne, gav svar på hennes frågor var obetalbar. “Hey Google, nu vill jag ringa min dotter!” kanske inte är rätt tilltal men det råder vi bot på, ha ha.

Det där med att bara ha telefon med knappar och att hoppet till touch screen var inte svårt. Så klart är min mamma en smart person men sedan är skärmarna utvecklade så att de ska vara intuitiva och enkla att förstå.

Väl hemma sedan kom då preimärsamtalet ihop med min dotter också. Så kul hur de pratade som om de satt och fikade tillsammans.

Dessa två har så mycket bus ihop. Min pappa kallade alltid mamma för världens äldsta tonåring och jag håller med. Hon tar med barnen på så mycket bus.

Ser så fram emot en massa skärmsamtal där barnen ofta kan visa upp teckningar och som gammal lärare kan hon följa deras skolarbete också kanske?  Och då mamma är både mormor och farmor till 9 barnbarn över hela landet så lär det bli många videosamtal nu. Även gamla hundar kan lära sig sitta.

“Åh, nu är det tre generationer som är med” sa mamma när jag tittade fram i rutan också. Sånt är hjärtevärmande.

Vi vet inte hur länge vi kommer vara i denna situation men nu vet vi att vi kan “ses” regelbundet i alla fall. Och förhoppningsvis är det många äldre som på detta sätt kan göra detsamma med sina nära och kära.

Hade pappa varit i livet och att han skulle varit isolerad på sitt boende hade tagit kol på honom bara det. Han som hade flera besök varje dag vilka höll honom pigg och glad in i det sista. Blir varm av Elgigantens initiativ så att just de äldre isolerade kan få kontakt med de som betyder mest för dem. Tillsammans klarar vi detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.