Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

27 juni, 2020

En funktionell odling i min funkisträdgård

En funktionell odling är ett annonssamarbete med Plantagen

Som jag skrev här om dagen så är jag en sådan som gärna odlar i krukor, baljor och lådor med sådant som jag också kan äta så du kan förstå hur rätt det kändes när Plantagen inför denna sommar vill slå ett slag för funktionell odling. Det var som kaka söker maka!

Funktionell odling

Vad är då funktionell odling? Jo det är planteringar och odlingar som inte bara är härliga och vackra att driva upp och ta hand om utan du kan också i slutändan äta upp det, krydda med det eller dekorera maten med det. När det både är skönt grönt och sedan ger skörd.

Det är först en vacker odling som får din trädgård, uteplats eller balkong att prunka och frodas och sedan så kan du bokstavligen skörda ditt jobb.

Varje år gör Plantagen en undersökning som resulterar i en Växttrendrapport och i den som släpptes i år var det tydligt hur många det var som önskade att det inte bara skulle vara en odling som var vacker utan faktiskt kunde användas till något ätbart. Så fint hur trenden och det stora intresset med odling inte bara är för skönheten utan för det egna hemmets användning. Går ju inte att få det mer närodlat än så här!

funktionell odling

Foto: Ida Borg för Plantagen

Jag fick det roliga jobbet att visa upp min drömodling i min trädgård och då jag är så glad i kalas så ramade jag in min uteplats med massa härliga odlingar där jag dukade upp för tårtkalas.

funktionell odling

Det härliga med denna typ av odling är att den är lätt att hålla fri från ogräs när du har full koll på alla krukor. Och sedan att du kan flytta runt så tex jordgubbarna får bästa solplatserna eller om du vill möblera om på din uteplats så att säga.

Bra plantor för en härlig funktionell odling är jordgubbar, bärbuskar, rabarber, mangold och olika sorters bladsallader, alla olika sorters kål, tomater och chili samt alla sorters kryddväxter. Dessa finns hos Plantagen både som frön att odla själv och redan uppdrivna i krukor.

funktionell odling

Tycker sådana här hörnhyllor är så bra att dels ha som planteringsyta men också fina att rama in en uteplats med. En bra rumsavdelare, en hörnpelare.

funktionell odling

Så härligt att skapa ett uterum med sittplats helt omringad av odlingar som är vackra och goda. Mitt funkishjärta klappar högt!

Plantagen har många krukor i alla olika storlekar så det finns så mycket fint att skapa med.

Mitt tips för att få till den där härliga och kreativa känslan på ditt uterum är att varva olika sorters krukor, olika material och blanda in fågelbad både på fot och på marken. Gärna några trädgårdsdekorationer så som statyer och figurer. Allt för att det ska kännas så där ombonat och välkomnande.

funktionell odling

Att blanda de vackra odlingslådorna i furu med terrakotta blir väldigt snyggt.

Pyssel & dekorationer till utekalaset

Så klart vill jag göra pyssel och dekorationer till utekalaset. Det är det som sätter stämningen. Jag valde en färgskala som kändes mycket kalas och glädje. Rött, grönt, blått och rosa fick bli paletten och den överförde jag på ballonger, snurror, flaggspel, tårtfat och till och med maränger. Drömmen om ett eget Alice i Underlandet-kalas skulle bli sann!

funktionell odling

Det är ett bra tips att hitta sin färgskala man vill ha och sedan ha med det på alla tänkbara material. Det liksom maxar det hela.

Den här höga odlingslådan med hyllplan under är en favorit som jag nu själv har skaffat mig. Så perfekt att dels ha odling i och ha krukor, sekatörer och vattenkanna på under. Funktionellt så det förslår!

Och färgerna använde jag inte bara till kalaspyntet utan även som färgklickar i odlingarna.

Här gjorde jag ett tårtfat och våningsfat av Plantagens traditionella terrakottakrukor.

Perfekt att bygga upp när det vankas kalas. Krukor i olika storlek med dina vanliga tallrikar och du har härliga serveringsfat.

Jag satte gummiband runt krukorna och ritade raka streck så fick jag jämna ytor att måla på.

Och för att plocka upp färgerna på tårtan så målade jag även på marängerna med hushållsfärg.

Vindsnurror av papper är den helt perfekt trädgårdsdekorationen. Snurrar fint i vinden och sätter färg där man vill.

Jag gjorde ett flaggspel av filt vilket är ett snabbt och bra tips om du inte hinner eller har möjlighet att sy till vimplar av tyg. Här blir vimplarna dubbelsidiga på en gång.

Jag valde att sätta öljetter på vimplarna så jag kan välja vilka färger jag ska använda vid nästa kalas. kanske bara ha röda och mörkgröna vid jul?

Hoppas du blev inspirerad till att skapa en funktionell odling och att bjuda in några fikasugna vänner på kalas i ditt sköna gröna.

Comments (3)

 • Om det härliga med krukodling är att det är lättrensat, så är det ohärliga att krukorna kräver mycket mer passning på vattenfronten än odling på friland gör. Krukorna torkar ut mycket snabbare – ju mindre krukor desto snabbare – så man måste vattna ofta.

  • Hej Tina! Sådan tur att man då kan få välja att göra som man själv vill. Och för de som inte har egen trädgård kan i alla fall få inspiration till att göra odlingar på sina uteplatser och balkonger. Även de kan odla och skörda – det är ju härligt 🙂

   Önskar dig en fortsatt fin sommar
   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.