Äppelkaka i långpanna var det jag tänkte på när jag såg all fallfrukt i trädgården som jag sa HÄR om dagen men då äpplena var så syrliga var jag tveksam. Kanske jag måste göra äpplena riktigt härliga, söta och smakrika först? Tips steka dem i socker och sirap? Värt att testa i alla fall. Och med facit i hand så var det ett riktigt vinnande förslag. Blev en extra god och smakrik äppelkaka i långpanna om jag får säga det själv.
Äppelkaka i långpanna med syrlig fallfrukt
Ingredienser:
5-6 äpplen
3 msk strösocker
2-3 tsk malen kanel
50 g smör
2 msk sirap
150 g rumstempererat smör
4 dl strösocker
4 ägg
4,5 dl vetemjöl3 tsk bakpulver
2 dl mjölk
Gör så här: Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär äpplen i smala klyftor, skär sedan bort kärnhusen. Lägg i en bunke ihop med socker och kanel, blanda dem. Om det är syrliga äpplen, stek de kryddade äppelklyftorna i smör och häll över sirap.
Lägg rumsvarmt smör och socker i en bunke och vips ordentligt med elvisp. Knäck i ett ägg i taget och fortsätt vispa.
Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke och varva i den torra blandningen med mjölken. Blanda ihop med slev.
Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och bred ut ojämnt med slickepott. Fördela klyftorna jämnt över hela ytan och pudra över ett tunt lager av kanel ovanpå. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna något och servera med vaniljglass eller vaniljkräm.
Och det som inte kommer fram här är så klart den helt enastående doft. Sockrigt söta äpplen med varm kanel. Precis som det ska vara.
Tipsar om fler goda och saftiga kakor när jag ändå är i farten:
• Morotskaka med galet god frosting
• Supersaftig mjuk pepparkaka
• Somrig sandkaka
• Saftig sockerkaka med citron och glasyr