Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

21 november, 2018

Julig weekend i Köpenhamn på Tivoli & Nyhavn

Jag och maken har sedan flertalet år en tradition som jag bara älskar. Vi tar en helg, sista i november eller nån av de första i december, där vi bor borta och startar julen rejält. Vi har stannat hemma i bott på hotell i Stockholm, rest till Köpenhamn, Berlin, Edinburgh och på schemat har det hela tiden varit jul. Bokat bord på restauranger med julmeny, gått på julmarknader, frossat i julgodis och strosat på stan för att leta julklappar.

Vi har rest ensamma och lämnat barnen hemma varje gång förutom en då lillkillen fick följa med till Köpenhamn när han var 1 månad gammal. Med tredje barnet är man nog lite kaxigare och vi visste att han skulle sova typ 20 timmar av dygnets 24. Men förra året vill vi få in alla barnen i vår tradition så då reste vi alla 5 till Köpenhamn. Det blev den bästa julhelgen jag kunde tänka mig. Köpenhamn är som en enda stor julfest med så mycket fint, vackert och roligt.

Julig weekend i Köpenhamn

Håll i dig nu, det kommer bli ett långt inlägg. Det var en kort resa på 48 timmar men vi hann med precis allt vi önskade.

Vi landade sent på eftermiddagen och hade sedan tidigare bokat bord på Peder Oxe, en av mina favoritrestauranger i Köpenhamn, så det var nästan direkt dit för middag.

Blev alldeles lycklig när jag såg det fina bord vi skulle få sitta vid. Bättre start kunde vi inte få. Och barnen var så taggade.

Och ser du lampan ovanför bordet, den kan sänkas upp och ner men det är inte det som är så bra utan den lilla lampan men kan trycka på. Ovanpå mässingslådan som glödlampan är satt i finns en lite grön lampa och när du vill ha kontakt med någon i personalen trycker du på lampan och de dyker upp. Så smart.

Peder Oxe har den bästa salladsbuffén jag vet. Jag kan längta efter den väldigt ofta. Går inte att säga vad det är men den har en sådan perfekt mix. Jag ska försöka återge den här på bloggen nån gång.

Hamburgare går alltid hem bland barnen som bekant. Jag tog en helt galet god panerad spätta som jag verkar ha blivit helt hänförd inför då jag inte fotade den. Inte ofta det händer, ha ha!

Vi reser alltid utan skärmar. Det blir mindre bråk då har vi upptäckt. Och inför resan får barnen välja en ny egen bok och här plockades de fram. Det blev tyst och mysigt.

När nästan alla i familjen höll på att somna tackade vi vår vän Peder Oxe för denna gång.

Nästa dag var så där härligt iskall och klar. Bara det ger ju julstämning. Nu hade vi några saker på schemat: kreativ julmarknad i Köttbyn, klassisk julmarknad inne i stan och sedan spendera så många timmar det bara kunde gå på Tivoli.

Julmarknad i Köttbyn

Först promenad efter den stora hotellfrukosten till Köttbyn, eller Kødbyen.

Vi bodde inte här utan på Scandic men visst blir man glad av sådant här.

Mitt gäng. De bästa jag vet!

Det är något speciellt med Köttbyn. Som en kuliss från en film eller från annan värld. Och sen älskar jag den där kreativiteten som finns här.

När jag var på ett event i Köpenhamn för några år sedan lärde jag känna Lisa Grue och via hennes kanaler fick jag reda på den kreativa marknaden. Så glad att jag hittade dit.

Mycket juligt och fint hantverk.

Och sedan en härlig loppis där barnen fastnade. Så mycket minnen från förr fanns i hyllorna.

Sedan var det vidare ner på stan, mot city.

Klart man ska lava Lille havsfrun om man är i Köpenhamn.

Detta hus, hotell Astoria, nära centralstationen, är bland de vackraste jag vet. Om du följt mig vet du att jag älskar funkis och detta är en diamant. Funkisdiamant.

Köpenhamn är verkligen en vacker stad med så många vackra detaljer. De kan sin design, de där danskarna.

Jul i Köpenhamn

Finns både stora och små julmarknader inne i stan. Mer eller mindre varje torg har en egen marknad.

Det är kanske inte för sakerna som säljs här som jag vill besöka marknaderna utan för stämningen. Musik i högtalarna, varma drycker i koppar och glada människor.

Dags för lunch. Dansk röd lunch.

Det hele. Ja så heter denna korv. Det är liksom allt på den.

Barnen visste att vi skulle till Tivoli och var så ivriga att gå dit. Svårt för dem att njuta av allt staden kunde erbjuda när de visste att Tivoli hägrade. Var ju bara att kapitulera och gå dit.

Ville inte komma förtidigt för det är ju när mörkret sänker sig Tivoli är som bäst. När den där äkta julstämningen smyger sig på.

Julstämning på Tivoli i Köpenhamn

Den mest underbara platsen för julkul!

Varje år pyntar de efter olika teman. Ett år vi var här var det Ryssland och det var ryska matroschkor över allt. Detta år var det järnvägstema. Sponsrat av DSB, Danska Stads Baner?

Om jag kunde kliva in i en sagobok så skulle det nog vara så här. Blir som ett barn på nytt och vill mest bara springa runt, åka på allt, äta allt och ha en stor ballong.

Så mycket vackert att titta på och inspireras av.

Danmark är inte känd för sin enorma snömängd så snösprejen hade jobbat galet mycket här. Men vad det gör för julstämningen!

Vart man än vänder sig är det vackert.

Vi hade bokat middag på restaurangen Grøften. En annan favorit vi återvänder till varje gång vi är på Tivoli. Serverar klassisk smørrebrød och vid jultid görs menyn om till julemad vilket jag och maken älskar. Sedan är barn mer än välkomna hit. De hinner knappt sätta sig innan de fått pennor och pysselpapper att sysselsätta sig med. Barnmenyn är fantastisk. Här skulle vi alla må bra!

Dukning som sett likadan ut i alla tider.

Smörrebröden kommer in i omgångar. Denna tallrik är huvudmåltiden. Först var det silltallrikar. I en korg bredvid finns bröd och smör så man brer sin egna macka och tar här pålägg, en i taget.

Sedan avslutas det hela med en bomb; dansk ris á l’amand, som ris a la Malta typ men serverat med körsbärssås. Efter det är man mätt kan jag säga.

Bra att ta en promenad och smälta både mat och upplevelser. Och så klart göra av med fler åkbiljetter.

 

Tivolis julmarknad är små hus på området fyllda med både julpynt och julklappar till försäljning.

Kan inte rekommendera att åka något sådant här efter en stor dansk julmiddag.

Vi beslutade att avsluta vår kväll på finaste sätt, på Nimb. Ett hotell, restaurang och butikshus inne på Tivoli. Bara älskar detta ställe. Så galet fint och så häftigt att bygga på detta sätt men så är hela Tivoli. Byggdes som ett danspalats när det begav sig.

En trappa upp i den gamla balsalen finns bland det mysigaste du kan få i Köpenhamn. Stora soffor, gigantisk öppen spis och fin pianomusik.

Perfekt för våra rejält nerkylda kroppar. Så kallt det var nu sent på kvällen. Snön hade verkligen hängt i luften. Vid brasan värmdes vi upp.

God kaffedrink värmer både kropp och själ. Barnens stora koppar varm choklad rördes knappt för…

… här tog det slut. Så nöjd, så glad liten kille som verkligen myser till fullo. Det blev till att rida på axlarna till hotellet sen.

Tack Tivoli för en sagolik dag och kväll. Du gör mig lycklig varje gång.

Jul i Nyhavn

Nästa dag hade vi några timmar att spendera innan hemfärd. Vi beslöt att ta en promenad genom staden till Nyhavn. Danmark är stränga med sina öppettider och söndagar är de flesta butiker stängda. Faktiskt skönt att då bara ägna sig åt upplevelser och inte shopping.

Vackra Nyhavn. Så vackert stråk att bara insupa all stämning oavsett årstid man är här.

Julmarknaden var öppen men väldigt lugn. Så skönt och stilla.

Vi var mätta från gårdagen så det var inte mycket som lockade just denna dag.

Så fint och inspirerande med grengirlanger utanpå fönsterkarmen.

Det verkade vara någon minnesdag av något slag för det var många soldater, poliser, brandmän i gamla uniformer på stan.

Det jag gillar mest på vilken julmarknad som helst är när hantverk visas upp. Så man får förståelse för produkten och ibland prissättningen på den.

Det är verkligen stor skillnad på svensk och dansk glögg. Den danska är mer som glühwein, alltså inte så söt. Gillar dansk julmat verkligen, men deras glögg är inte min melodi.

Med denna vy fick vi tacka Köpenhamn för den helt fantastiska julhelgen. Vi alla älskade varje minut och så många minnen vi fick med oss.

Och vart reser vi i år? Jo jag och maken tar en resa till Wien. Jag har aldrig varit där, maken var där i gymnasieålder och vad vi förstått är det en stad fylld av julmarknader. Längtar mig febrig.

Comments (3)

  • Tack för alla fina bilder från Köpenhamn, Fr,a, Peder Oxe förstås. Det har i minst 40 år varit min favoritrestaurang o ch inte ändrat sig mycket under tiden. För många år se´n flyttade jag från Lund till Gävle, så nu ligger den betydligt längre bort. Åker naturligtvis dit ibland iallafall. Har redan varit inne och tittat på dina bilder flera gånger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.