Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

20 december, 2020

Duka till nyår med blanding av vintage & nytt

Duka till nyår är ett annonssamarbete med Cervera och Cervera Vintage

Att duka till nyår är att planera för en fest som ska avsluta allt det gamla och påbörja det nya. En middag och kväll som både är ett avslut och en start. Kanske att just detta år är det skönaste och viktigaste att få avsluta?!

Och hur ska vi tänka när vi vill duka till nyår detta år? En storslagen fest för några få nära är det som många planerar för. När nu firandet begränsas så öppnar det helt klart upp för att lägga mycket energi på detaljerna. Att verkligen ge kärlek till kvällen som vi är många som ser fram emot. Att duka stort, festligt till det lilla sällskapet.

duka till nyår

Jag ska här ihop med Cervera tipsa om hur du kan göra och tänka för att få till en riktigt festlig nyårsdukning.

Duka till nyår med blanding av vintage & nytt

Cervera lanserade under hösten sin Cervera Vintage som jag tidigare skrivit om HÄR och det bjuder in till att tänka nytt vad det gäller dukning. Fast alltså nytt på så sätt att man ska tänka gammalt, att leta bland vintagesortimentet när du önskar komplettera din servis. Eller att när du önskar köpa nya vinglas kompletterar med vintage dessertvinsglas.

duka till nyår

Här har jag skapat en dukning från både det nya och det gamla i Cerveras onlinebutik. En riktig blandning med nya mattallrikar och vintage-assietter, nya vinglas och antika champagneglas, nya vaser och antika uppläggningsfat och ljusstakar.

En nyårsdukning i svart, vitt, silver

Jag känner alltid efter den mysiga röda julen att nyår ska vara något helt annat så min önskade nyårsdukning går i svart, vitt, silver

duka till nyår

Serveringsskål, ishink, ljusstakar, karaff

Ett personligt hem är den största trenden just nu inom heminredning och för att skapa det är det en unik blandning som är vägen att gå. Att blanda det ärvda, det fyndade och det nya och skapa just ditt hem.

Men hur kan det bli en bra blandning vid en dukning? Några tips att tänka på:

  • Att hålla sig till en eller två färger gör att det håller ihop även om det är många olika stilar. Antika porslinstallrikar med blåa mönster från olika årtionden blandat med vita och blåa tallrikar från idag fungerar fint ihop och ger en spännande mix. Komplettera med vaser och ljusstakar i klarglas och blått glas för en kreativ men ihopsamlade mix.
  • Olika material ger en inbjudande känsla och speciellt med naturmaterial. En kraftig linneduk med fina vintage-linneservetter, grovt stengods som mattallrikar och fina tunna vintageassietter som förrättstallrikar på, skärbräda i trä som bricka för salt- och pepparkar, mässingsljusstakar med höga vackra stearinljus. Det är som om hela dukningens kostcirkel ska få vara med på bordet.
  • Om du samlar många olika saker som du gillar brukar de faktiskt passa varann för att det är just dina kära ägodelar även om det är olika typer av design, mönster och tidsepoker de kommer från.
  • Avslutningsvis: Det viktigaste för dukningen är att gästerna får plats med sina armar och kan se varandra. Hur vackert det än är med stora blombuketter kanske det bara blir störande för samtalen. Ställ då buketten i inte i mitten utan på bordsänden.

duka till nyår

Det fina med vintage och antika saker är att trenderna alltid pendlar så jag skulle inte självklart här säga vad som är nyproducerat och vintage, eller hur? Allting kommer igen.

Kombinera enfärgat med printade och formade mönster som på mattallriken underst går jättebra och hänger ihop fint när en färgskala hålls.

Om det ska serveras olika sorters mat så är det både vackert och användningsnart med rätt bestick. Som de all round helt i metall och grillbesticken med trähandtag.

Jag älskar att duka med många glas. Kanske inte alla används men det ser så inbjudande ut och känslan av att “här ska vi bli sittande länge” är alltid trevligt. Selterglas, Vinglas, Likörglas,

Och här ovan är ett nästan för bra för att vara sant-exempel på hur gammalt och nytt kan passa så bra ihop. Vinglasen är nya från medan champagneglasen är antika.

Det enda här på serveringsvagnen här som är nytt är ishinkarna. Den för en flaska och den stora champgnekylen för flera buteljer. Ishinken är en riktig sådan där signaturpjäs. vacker både när de används och när den får stå framme.

Och när vi pratar champagneglas så är dessa från Cerveras egna märke Table Top Sories perfekta att göra champagnetorn av. 10 champagnekupor behövs för denna pyramid.

Passande blommor är brudslöja och något vintergrönt så som eukalyptus. Det är blommor som håller sig fina fräscha så du kan förbereda dukningen långt i förväg.

duka till nyår

Ett tips till din nyårsdukning är att tänka höga ljusstakar varvat med låga vaser och buketter. Det är något riktigt högtidligt med höga ljusstakar och höga ljus. Blir också så vackert ljus som på något sätt svävar ovanför gästerna. Här är det färgade ljus som finns i många olika färger

Tre passande saker till en nyårsdukning: tomtebloss, serpentiner och partytutor. Sätter stämningen på en gång.

På mitt drömnyår så startar vi kvällen med massa plockmat, snittar och munsbitar ihop med bubbel. Perfekt att starta stående med glas och snittar i händerna för att sedan slå sig ner vid det härligt, festliga bordet och dukningen. Bra upptrappning.

Nu är jag redo att tacka 2020 för visat intresse och välkomna ett friskt och starkt 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.