Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 april, 2021

Påskafton på stranden med påskbrasa, äggjakt & brännboll

Idag är det en annan dag, Annandag Påsk! Hoppas din påsk fortsätter vara fin. Visade igår vår första dag HÄR.

Här på västkusten är himlen idag klarblå, solen lyser starkt men det är kallt. Igår blåste det storm så det tjöt om taket i natt. Riktigt häftigt. Glad dock att jag låg tryggt i min säng med varma täcken. Jag har fått rapporter och bilder från vår hussittare och kattvakt att det minsann ligger snö i vår trädgård där hemma. Så galet vilken skillnad.

Nu slänger jag in vår påskafton i ett inlägg som firades här på Koster med delar av makens släkt. Riktigt kul att få ta del av ett annat firande. Och då menar jag inte bara med andra släkttraditioner utan mer regionala traditioner. Jag har aldrig haft påskbrasa till exempel. Det är något som är ett måste för vissa på just västkusten. Det är något jag också vill införa. Ut med gamla och fram med det nya. Förvisso är det väl lite så på valborg men varför inte två, ha ha.

Vårt firande skulle ske på stranden. Dels för att det ju så klart är ett bra ställe för brasa men också smittsäkert och luftigt.

Packning med det vi önskade grilla och minsann, hade inte påskharen skickat med några ägg ändå!

Precis när vi kom sattes brasan på. Mycket bra att få värma sig vid.

Mycket bråte från stranden som nu eldas upp och gör stranden fin för sommaren. Nytta med nöje!

Stora grillar med perfekt kol, så där sammetsgrå som kolen som oftast är när man är KLAAR med sin grillning. Här var det proffs som satt igång grillarna tidigt och sett till att det just var perfekt kol.

Vår grillpicknick som redan var planerad från Stockholm.

Ett härligt påskgäng. Varje familj vid varsitt bord.

Och påsken var med!

Mycket nöjd lillkille. Som när sista tuggan inte ens tuggats färdigt gav sig iväg på äventyr. “Akta så du inte halkar på stenarna och hamnar i vattnet” hör jag mig själv säga.

Fem minuter senare: “Mamma jag trillade i vattnet. Jag är JÄTTEBLÖT!” Ja, vad säger man? Ingenting utan tar fram sina scout-takter och “grillar” strumpor och skor varma och torra. Man får inte vara dum!

Dags för äggjakt

Med mätta magar och förvånansvärt torra fötter var det dags för äggjakt. Detta är inget man tar lätt på i makens familj. Det finns en sång man ska sjunga i varierad volym och hastighet beroende på om den som letar närmar sig eller går bort från det gömda ägget.

Och där är han i väg. Och hela gänget sjunger för att leda rätt.

Hittat!

“Ska jag lyfta på alla stenar?”

Nä, det var enklare än så.

Så glad kille!!!

Mycket välfyllda ägg.

Nu hade tidvattnet dragit vattnet bakåt så nu var det inga problem att hoppa på stenar eller springa på stranden. Tänk att vi just här i somras hade en av våra vackraste baddagar.

Brännboll – mycket bra distanssport

Inget kan hindra traditioner. Finns inget brännbollsrack eller slagträ – då gör man ett.

Deltagare från 7 år till 87 år. De äldre dopade med dubbeldos vaccin. Kändes bra.

Fantastiska gungor som lockade både stor och liten

Kvälls-påsk-mys

Sedan gick vi hem och åt upp våra ägg, sov en lite middaagslur och sedan packade ihop vår sill, löjrom och dryck för att ha liten knytis.

Då skålar vi in påsken!

När vi sedan gick över ön på kvällen var det stjärnklart. Det var som om jag slogs i magen av upplevelsen. När det inte är så mycket ljus från hus eller gatlyktor och himlen är så bred som den är på en ö är det en enorm himmel man får. Jag som är lite besatt av stjärntecken och gärna de grekiska mytologiska sagorna berättad om allt och alla tecken. Barnen halvsov gåendes mot huset och hummade tyst.

Vi somnade omedelbart och tackade livet för ännu en fantastisk påsk. Snart lämnar vi västkusten men lite till ska vi klämma ur den saltstänkta sidan.

Comments (2)

  • Jag blir nyfiken (och menar inte som något som helst påhopp, säkert någon som kan uppfatta det så) men, känner du att du måste skriva ut att det hålls avstånd och att de gamla är vaccinerade? Är det för att slippa troll, eller för att visa hur “duktiga” ni är, för att du bara vill, för att inspirerar andra? Vad är det som gör att du (och många andra) skriver ut detta?

    Det är ju inte så att ni skriver att ni självklart hade bälte på er i bilen dit. Jag är genuint nyfiken och undrar över tankegångarna bakom.

    • Hej Katarina. Av den enkla anledning att det är en brinnande pandemi och många just avstår sådana här tillställningar av den anledningen. Att genomföra det kräver förberedelser och planering. Detta är inget jag tar lätt på och hoppas inte någon annan heller gör. Du har säkert sett att det finns skyltar med “Håll avstånd” på väldigt många ställen men det tåls att upprepas. Samma sak tycker jag det är bra att påminna om att tänka till innan man gör något utöver det vanliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.