Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 juli, 2021

Skaldjursmiddag på klippan – närkonsumerat

Förra året var vi också på Koster och vi upplevde allt utom en sak, det jag då bestämde skulle bli ett måste om vi återvände till ön. Och så blev det! Jag fick min dröm om en skaldjursmiddag på en klippa i solnedgången mot horisonten uppfylld. Och det kunde inte ha blivit bättre.

Om man vill ha nykokta havskräftor är det på torsdagar man ska vara på alerten. Det är då man kan köpa dem av fiskarn direkt vid båten i hamnen.

Att vi också hamnade vid koket av dem, fick heta kräftor var ju en bonus. Man brukar ju prata om att handla och äta närodlat och gärna närproducerat också. Nu toppade vi med att även närkonsumera kan man väl säga.

Med varma kräftor och de räkor vi köpt av annan fiskare i hamnen på morgonen samma dag och haft i kylen samt kallt vin och nybakat bröd från Bastes tog vi sikte mot stranden med klippor som ligger nedanför vår hyrda lägenhet.

Att vi skulle tajma den vackraste kvällen med en perfekt solnedgång var bara en slump. Kräfttorsdagen inföll denna vecka på en perfekt solnedgång över havet.

Maken hade vispat ihop en aioli samt en chilimajjo. Jag hade haft med mig en tidning från Stockholm och den blev vår uppläggning. Med en plastkasse i en pappkasse för skalen var det bara att hugga in. Om det är genetiskt- eller socialt arv vet jag inte men barnen älskar skaldjur lika mycket som sina föräldrar. Om inte, hade denna kvällsmeny sett lite annorlunda ut kan jag tro.

Barnen var lite för rastlösa för att följa med solen ned i havet så de sprang hem medan jag och maken blev kvar. Kan vi säga att vi då fick en dejt? Om så var det på den vackraste platsen, med den godaste maten och den vackraste mannen jag dejtat på och med.

Jag vet inte om jag är så mycket för att ha en Bucket List, du vet – en sådan där bocka-av-innan-man-dör-lista, men nu kan jag i alla fall känna att jag gjort något jag absolut drömt om och fyllt mitt hjärta med. Hoppas på fler tillfällen, andra år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.